Batlamyus'un calışmalarının temelleri Hipparchus'a dayanır, Batlamyus'un 1400 yıl hukumdarlık suren dunya merkezli evren modeli oluşturmasında cok buyuk etkisi olmuştur. Batlamyus, Hipparchus'un 850 yıldız iceren yıldız kataloğunu 1022 yıldıza cıkarmıştır.
Bu arada gezegenlerle de ilgilenen Batlamyus, Aristoteles'in donen kurelerinin, gezegenlerin hareketini ve parlaklıklarının değişiminin nedenini acıklamakta yeterli olmadığını fark etmiştir. Bu durumu duzeltmek icin gezegenlerin Dunya etrafında dolanırken aynı zamanda da Dunya merkezli cember uzerinde dairesel bir hareket (epicycle) yapmaları gerektiğini duşunmuştur.
Boylece gezegenler Dunya'dan farklı uzaklıklarda bulunabilecekti ve buna bağlı olarak parlaklık değişimlerinin nedeni de anlaşılmış olacaktı, cunku gezegen uzaklaştıkca parlaklık azalacak yaklaştıkca ise artacaktı. Aynı zamanda gezegenlerin farklı hızlarda hareket etmesi de acıklanmış oluyordu.
İyi bir matematikci olan Batlamyus, ortaya koyduğu modelin gozlemlerle karşılaştırıldığında tam bir doğruluktan uzak olduğunu fark edip bu durumu duzeltmek icin Dunya'yı merkezden biraz dışarı yerleştirmiştir. Gunumuzde gezegenlerin yorunge duzlemlerinin elips olduğu bilinmektedir.
Batlamyus. Dunya'yı merkezinin dışına taşıyarak bir bakıma elipse yakın bir yorunge onermiş oluyordu. Batlamyus, yorungelerin elips olduğunu kabul etseydi, modelinin daha basit ve gozlemlere daha uyumlu olacağını biliyordu ama inancları doğrultusunda hareket ettiğinden dolayı dairesel yorungelerde ısrarcı davrandı.
Aristoteles, dairesel hareketin en kusursuz hareket olduğunu savunmuştur ve Batlamyus da bu geleneğin izinden gitmiştir. Ronesans'a kadar gecerliliğini korumuş kilisenin desteğini almış olan bu model Kopernik Devrimi ile son bulmuştur.
__________________
Matematik / Bilim Batlamyus Evren Modeli
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●76 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Matematik / Bilim Batlamyus Evren Modeli