Evren'in, "big bang" olarak adlandırılan Buyuk Patlama'dan onceki hali, bilim adamları tarafından laboratuvarda oluşturuldu. New York Times Gazetesi'nin birinci sayfadan verdiği habere gore, deney İsvicre`nin Cenevre Kenti'ndeki bir laboratuvarda gercekleştirildi.
Laboratuvarda meydana getirilen soz konusu maddenin,"quark" ve "gluon" cisimlerinin aşırı derecede sıkıştırılmış gaz hali olduğu bildiriliyor. Bu gazın icinde, bugun Evren'deki tum maddelerin atomlarını oluşturan proton ve notronlar yeralıyor.
Deneyin, kısa adı CERN olan Avrupa Parca Fiziği Laboratuvarı`nda meydana getirildiğini de yazan gazete, bilim adamlarının bu sayede Evren'in oluşumuna yol acan bu buyuk patlamanın (big bang) gerisindeki itici gucleri anlamaya calıştıklarını yazdı.
Doğada "quark" ve "gluon"ları birbirinden ayırma olanağı bulunmuyor. Bilim adamları bu olayı laboratuvarda gercekleştirebilmek icin proton ve notronları sıkıştırdıktan sonra aşırı derecede ısıttılar ve ilk kez quark ve gluon`ların ayrılmasını sağladılar.
Olayı yorumlayan Heidelberg Universitesi oğretim uyelerinden Dr. Johanna Stachel, "Boylece ilk kez maddenin yeni bir halinin yaratıldığını" ifade etti.
Maddenin bu haline NA45 adı verildi. Maddenin "big bang" olayından sonra, 10 mikro-saniye (saniyenin milyonda biri) sureyle bu halde kaldığı tahmin ediliyor. Bilim adamları Evren'in, gunumuzden 15 milyar yıl once, bu buyuk patlamayla oluştuğuna inanıyor.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Matematik / Bilim Buyuk Patlama'dan Oncesi