M.O. 1100 yıllarında Fenikeliler, İspanya topraklarında ilk yerleşim merkezlerini kurmaya başladılar. Onları Keltler ve Yunanlar takip etti. İspanya daha sonra Kartacalıların egemenliğine girdi. M.O. 202 yılında Romalılar Kartacalıları İberik Yarımadası'ndan attılar. Roma İmparatorluğu bu tarihten itibaren İspanya'da birliği sağladı ve zamanla Hıristiyanlığı burada kabul ettirdi.

Milattan Sonra 5. yuzyılda İspanya, Germen kabilelerinin saldırılarına hedef oldu. Sırayla Alanlar, Suevler ve Vandalların ardından Vizigotlar İspanya'ya hÂkim oldu. Vizigotların hÂkimiyeti uzun surdu ve Hıristiyanlığı kabul eden Vizigotlar, İspanya'da Hıristiyanlığın yayılmasını sağladı.
Endulus Donemi

711'de Afrika'dan gelen Muslumanlar, 8. asırdan 10. asra kadar kuzeydeki birkac bolge dışında İspanya'ya hÂkim oldular ve burada Endulus medeniyetini kurdular.

On birinci yuzyılda bu ulkenin ic karışıklıklarından faydalanan Hıristiyanlar kuzeyden başlayarak yarımadayı tekrar ele gecirmeye başladı. 1276 yılında Muslumanların elinde yalnızca guneydeki Granada kalmıştı. 1469'da Aragon ve Kastilya Krallıkları tek bir krallık altında birleşerek guclu bir devlet kurdular.
Aydınlanma Cağı Donemi

1492'de Muslumanların son kalesi Granada Krallığı yıkıldı. Aynı yıl Kristof Kolomb İspanyol hukumdarının maddi desteğiyle Amerika'yı keşfettiği unlu gezisine cıktı. Bu yolculuk, İspanya'nın dunyanın en buyuk somurge imparatorluklarından birini kurmasına yol actı.İspanyol askerler, onları hediyelerle karşılayan yerlilere (Kızılderililer) koleleştirme, işkence, soykırım yaşattılar. Kristof Kolomb'un yakın bir arkadaşının cocuğu olan ve yerlilere yapılan zulumlere tanık olan Bartolome de Las Casas, 1542 tarihli Kızılderililer Nasıl Yokedildi? isimli kitabında şunları yazmaktadır : "Amerika yerlilerinin Hıristiyanlara karşı giriştikleri savaşta haklı olduklarına yuzde yuz eminim.Ote yandan Hıristiyanlar onlarla tek bir haklı savaş yapmadı.Tam tersine savaşları dunyadaki hicbir zorbanın olamadığı kadar şeytansı ve haksızdı."

1588 yılında İspanyol Armada'nın İngiliz donanmasına yenilmesini takip eden taht ve din kavgaları sonunda İspanya zayıflayarak cokmeye başladı. 1640'ta Portekiz'i, 1714'te ise Avrupa'daki bazı topraklarını ve Cebelitarık'ı kaybetti. On dokuzuncu yuzyılın başlarında İspanyolların Amerika'daki butun somurgeleri bağımsızlıklarını kazandı.
I. Dunya Savaşı ve Cumhuriyet Donemi

I. Dunya Savaşı'nda İspanya butun davetlere ramen tarafsız olarak kaldı, fakat savaştan buyuk olcude etkilendi. Fransa, İspanya'nın bazı topraklarına saldırıp işgal etti. General Primoderivera, cıkan ayaklanmaları bastırarak ulkede diktatorluk kurdu. 1930 yılında iktidardan duştu. Bir yıl sonra yapılan secimleri cumhuriyetcilerin kazanması sonucu Kral VIII. Alfonso ulkeyi terk etti. 1936'da yapılan secimlerde solcuların başarılı olması uzerine ulkede ic savaş baş gosterdi.

1939'da ic savaşın sona ermesiyle Franco devlet Başkanı oldu. II. Dunya Savaşı'na da katılmayan İspanya'da ordunun desteğiyle Franco savaştan sonra da yerini korudu. 1975 yılında Franco'nun olmesiyle yerine I. Juan Carlos gecti. 1976'da Başbakan Navarro'nun istifası ile Carlos kral oldu ve Alfonso Sourez'i başbakanlığa atadı.

15 Haziran 1977'de, 41 yıl sonra İspanya'da ilk defa genel secimler yapıldı. Sourez'in başkanı olduğu Demokratik Merkez Birliği coğunluğu elde etti. 1981'de sağcı Albay Tejero Cortes'in meclisi basarak yaptığı darbe girişimi sonucsuz kaldı. 1982 secimlerinde ise Sosyalist Parti secimi buyuk coğunluğu elde ederek kazandı ve 46 yıl sonra İspanya'da yeniden bir sol iktidarın doğmasını sağladı.

tr.wikipedia.org
__________________