Beyin dış etkenlerle gelişiyor. Peki bu durumda zeka icin aynı durum soz konusu mu? Prof. Alemdar Yalcın, bu konuya acıklık getiriyor: "her şeyden once, insanın zeka kapasitesinin %30'u genetik, %70'i ise dış faktorlerden oluşuyor. Yani, anne-baba ilgisi, arkadaş ortamı, doğal cevre, kultur, eğitim gibi unsurlar zekanın %70'ini meydana getiriyor.

Zeka'yı tanımlamak da cok zor değil. Edindiğimiz bilginin beyinde sağlıklı bir şekilde karşılaştırılması ve sağlıklı sonuclar cıkartarak bunları dışarıya vurabilme işlemine zeka deniliyor kısaca. Yani, bir cocuğun doğumundan itibaren bulunduğu cevre, aileden aldığı kultur, okuldaki eğitimi zekasının gelişimini etkiliyor. "Herkes Einstein olabilir" sozu de işte buradan geliyor.

Ulkemizde 1960'lı yıllarda yapılan zeka olcumleri ile 1990'lı yıllarda yapılan zeka olcumleri arasında buyuk farklar var. 1990'daki zeka olcumleri daha yuksek. Cunku %70'lik unsurlar gittikce gelişiyor. Kalıtım yoluyla gelen ozellikler cok fazla değiştirilemez ama cevresel faktorler uzerinde eğitim ile etkili olunabiliyor.