Zamanın gecmesi
"Zaman, iki hareket arasındaki suredir. Hareket ve maddenin nesnel hali zamanla belirir. Zamanın olmadığı yerde , nesnellikte yoktur! Bu nedenle zaman cismin kesinlikle belirleyici faktorudur. Zaten zaman ile uzay birlikte anlamlıdır.
Einstein izafiyet teorisini ortaya attığından bu yana, fizikciler dunya uzerinde dort boyut bulunduğunu kabul ediyorlar.(Hatta yercekiminin kendisi bile uc boyutlu uzayın bir dorduncu boyuta doğru eğim yaparak bukulmesidir.)O zamana kadar bilinen ve kabul goren uc boyut olan uzunluk, yukseklik ve genişliğe ek olan diğer fiziksel boyut ise zaman olarak biliniyor.Matematiksel olarak da kabul goren 4'uncu boyut, diğer uc boyuta eşit değer taşıyor.Ancak insanlar dunya uzerinde uc boyutta, her yonde hareket edebiliyorlar yani, yukarı ve aşağı, sola ve sağa, ileri ve geri. Ancak zamanda sadece ileri doğru hareket edebiliyorlar, zamanda geriye doğru hareket hicbir zaman gercekleşmiyor.Fakat fizik kanunlarında, zamanın geriye doğru hareket edemeyeceğini soyleyen bir kural mevcut değil.Zaten Einstein'in bu konuda ispatladığı hareket denklemi de zaman geriye dondurulduğunde gayet iyi calışıyor.Ancak henuz hic kimse zamanda geriye seyahat etmeyi başaramadı."
Ben bu alıntıdan şu sonucu cıkardım: zaman yaşadığımız boyuttan dolayı surekli geciyor. Yani Aynştayn'ın izafiyet teorisine gore 4.cu boyuta gecmek nasip olsaydı zaman icinde odamızın icinde dolaşır gibi geriye gitmemiz mumkun olabilirdi (mesela Canakkale harbine katılabilirdin ) Yani senin surekli ilerlemesinden rahaztsız olduğun zaman geriye doğru da yol alabilirdi. Yeterki
4.boyuta gec.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Matematik / Bilim zamanın gecmesi