Aslan tepe Hoyuğu, binlerce yıl ustuste yığılan pek cok yerleşim tabakasından oluşmaktadır. M.O. 5 bin yıllarından M.O 712 tarihindeki asur istilasına kadar şehir olarak varlığını surduren tepe daha sonra uzunca bir sure terk edilmiştir. M.S. 5-6 yuzyıllar rasında ise Romalılar tarafından olarak kullanılmış ve daha sonra Bizans nekrapolu(mezarlık) olarak yerleşimini tamamlamıştır.
İlk kazılar 1930'lu yıllarında Fransız arkeologlar tarafından yapılmıştır. Kazılarda taş uzerine alcak kabartma ile dekore edilmiş avlu ve giriş kapısının iki yanında iki aslan heykeli ve karşısında devrilmiş bir kral heykeli ile Gec-Hitit Sarayı bulunmuştur. Bu eserler hala Ankara Anadolu Medeniyetleri Muzesinde sergilenmektedir.
1961 yılından gunumuze kadar devam eden ve İtalyan ve Roma "La Sapianz Universitesi" arkeologları tarafından yapılmakta olan kazılar, Aslantepenin tarihini daha erken donemlere taşıyark onem kazanmasını sağlamışlardır. Hoyukte yapılan kazılar sonucunda M.O. 3300-3000 yıllarına ait bir kerpic ssray M.O.3600 - 3500 yıllarına ait bir tapınak , binlece guzel muhur baskısı kaliteli metal eserler bulunmuştur.Elde edilen veriler gostermektedir ki; o donemde Aslantepe , aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet şeklinin ortaya cıktığı resmi, dini ve kulturel bir merkezdir.
M.S. 5000 yılın sonundan M.S. 4000 sonuna kadar olan zaman suresi icinde guneydeki onemli tarihsel olayların da belirgin olarak yansıdığı Malatya'nın bu bolgesi, her ne kadar Yukarı Mezepotamya'nın bir parcasını oluşturmaktaysa da tam anlamıyla yerel ozelliklerini yitirmemiştir.
M.O 2000 yılında Aslantepe, Fırat Nehrine doğru genişleyen Hitit İmparatorluğu'nun şehri olarak kullanılmış. Tepenin Kuzey Doğu yamacına acılan şehr kapısı ve galarisi ile Orta Anadolu Hitit kentlerine benzyen, etrafı toprak urla cevrili bir Hitit şehridir.
M.O 1200 yıllarında Hitit imparatorluğu'nun cokuşunde Doğu Anadolu Gec Hitit başkenti olarak Aslantepe Asur kralı Sargon tarafından tamamen yakılıp yıklımıştır.
Uzunca bir donem terk edilen sonra, Malatya ovasına gelip Eski Malatya ya gelip yerleşen Romalılar, buluntulara gore hoyuk uzerinde basit bir yerleşim kurmuşlardır. Daha sonra Bizans doneminde hoyuk nekropol (mezarlık) alanı olarak kullanılmıştır.
Kaynak
__________________
Aslantepe Hoyuğunun Tarihcesi
Tarih0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kültür
- Tarih
- Aslantepe Hoyuğunun Tarihcesi