Geceleri flaşla cekilen fotoğraflarda genellikle gozler kırmızı cıkar. Peki fotoğraftaki guzelliği bozan bu olay nasıl olur? Nicin her zaman olmaz? Nicin gunduzleri flaşla cekilen fotoğraflarda olmaz?
Gozumuz ic ice gecmiş uc tabakadan oluşur. En dışarıdaki gozumuzu koruyan ve goz akı da denilen sert tabakadır. İkincisi, kan damarlarından meydana gelmiş ve ortasında goz bebeğinin bulunduğu damar tabakadır. Bu damarlar sayesinde fazla ışıkta goz bebeğimiz kuculur, karanlıkta ise daha cok ışık alabilmek icin buyur ama bu hareketi oldukca yavaş yapar. Ucuncu tabaka da retina adı verilen, ışığa duyarlı kılcal damar ağlarından oluşan ağ tabakasıdır.
Kopek, kedi, geyik, karaca gibi hayvanlann gozlerinin arkasında, yani retinalarında ayna gibi, yansıtıcı ozel bir tabaka .vardır. Eğer karanlıkta gozlerine el lambası veya araba farı gibi bir ışık tutarsanız, bu ışık gozlerinin icinden yansır ve gozleri karanlıkta pınl pırıl parlar. İnsanların gozlerinin retinasında ise boyle bir yansıtıcı tabaka yoktur.
Fotoğraf makinesinin flaşı cok kısa bir zamanda cok kuvvetli bir ışık verir. Gozbebeğimiz ise bu kadar kısa zamanda kuculmeye fırsat bulamaz. Işık doğrudan retinaya ulaşır ve oradan da doğrudan kılcal damarların goruntusu yansır. İşte flaşla cekilen fotoğraflarda gorulen bu kırmızılık retina tabakasındaki kılcal damarların goruntusudur.
Gunumuzde, bircok fotoğraf makinesinde, gozun bu kırmızı goruntusunu azaltacak onlemler alınmıştır. Bu makinelerde flaş iki kere cakar. Birinci cakış resim cekilmeden az once olur ve gozbebeğinin kuculerek gozdeki yansımayı azaltmasına zaman tanır. İkincisi de tam fotoğraf cekilirken olur ki, gozbebeği olması gereken durumu almıştır zaten. Başka bir onlem de odadaki butun ışıkları acarak' gozbebeğinin onceden kuculmesini sağlamaktır.
Geceleri flaşlı fotoğraflarda, gozlerin kırmızı cıkmasının onlenmesinin bir yolu da flaşı objektiften olabildiğince uzak tutmaktır. Gunumuzde fotoğraf makineleri o kadar kuculmuştur ki, flaş makinenin bunyesinde ve objektife birkac santim mesafededir. Flaşın ışığı goze gelip yansıyarak geri donduğunde doğrudan objektife gelir. Gunduzleri ise gozumuze dışarıdan, her yonden ışık geldiği icin, flaşın ışığı bunların arasında daha az oranda gozumuze girer ve kırmızı goz olayı yaratmaz.
__________________
Matematik / Bilim BİLİM adamları acıklıyor: fotoğrafta gozler neden kırmızı cıkar??
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●43 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Matematik / Bilim BİLİM adamları acıklıyor: fotoğrafta gozler neden kırmızı cıkar??