Oğrenci sayısının az olması ve genelde liseden mezun sayısının az olması nedeniyle Cumhuriyet doneminden 1960’ lı yıllara kadar bircok universite genellikle kendi oğrencisini sınavsız olarak almıştır. Belli kontenjanı olan oğrenciler, kontenjan sorunu yaşamaya başladıklarında oncelikle başvuru sırasını dikkate alarak oğrenci yerleştirmişlerdir. Daha sonra liselerde verilen eğitim dikkate alınarak fen veya edebiyat mezunlarına gore ve son olarak da mezuniyet derecesine gore oğrenci yerleştirmişlerdir.

Lise mezunlarının sayısının artması ve lise ve dengi okul mezunlarına yuksekoğretim hakkı verilmesi nedeniyle secme işleminin olması zorunluluğu ortaya cıkmış ve fakulteler amaclarına uygun sınav duzenlemeye başlamışlardır. Bu sınavlara başvuran bireylerin ille arası koşturması, birbiriyle cakışan sınavların olması nedeniyle sorunlar yaşanmaya başlanmıştır.
Bu karışıklığa son verilmesi amacıyla 1974 yılında, Universitelerarası Kurul, universiteye giriş sınavların tek merkezden yapılmasını uygun bulmuş ve 1974 tarihinde Universitelerarası Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi’ ni kurmuştur. Universitelere oğrenci secme ve yerleştirme işlemleri, 1981 yılına kadar bu merkez tarafından yurutulmuştur.
Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sınavı, 1974 ve 1975 yıllarında aynı gun sabah ve oğleden sonra birer olmak uzere iki oturumda, 1976 – 1980 yıllarında aynı gunde ve bir oturumda uygulanmış; 1981 yılından itibaren iki basamaklı bir sınav haline getirilmiştir. İki basamaklı sınav sisteminde ilk basamağı oluşturan OSS Nisan, ikinci basamağı oluşturan OYS ise Haziran ayı icinde uygulanmıştır.
1974 yılından itibaren adaylardan yuksekoğretim programlarına ilişkin tercihleri de toplanmış ve adaylar puanlarına ve tercihlerine gore yuksekoğretim programlarına merkezi olarak yerleştirilmiştir. 1982 yılından itibaren de ortaoğretim kurumlarından adayların diploma notları toplanmaya başlanmış ve bu notlar Ortaoğretim Başarı Puanı adı altında belli ağırlıklarla sınav puanlarına katılmıştır.
1987 yılından itibaren, yuksekoğretim programları ile ilgili tercihlerini belli alanlarda toplayan adaylara, sınavda belli testleri cevaplama, diğerlerini cevaplamama olanağı tanınmıştır.
1999 yılında iki basamaklı sınavın ikinci basamağı kaldırılmış, sınav OSS adı altında tek basamaklı bir sınav haline getirilmiştir. Aynı yıl ayrıca ortaoğretimdeki alanlardan mezun olanların aynı alandaki yuksekoğretim programlarına yerleştirilmelerinde OBP’ nin daha yuksek bir katsayı ile carpılması uygulamasına da gecilmiştir.
1999 yılındaki değişiklikte onceki yıllarda uygulanan OSS’ de herhangi bir değişiklik yapılmamış, sınavda sorulara temek teşkil eden bilgilerde temel eğitim mufredatının ustune cıkılmamıştır. 2006 OSS’ de yapılan değişiklikle sınavın bir basamakta uygulanmasına devam edilmiş, ancak soruların bir kısmı onceki yıllarda olduğu gibi OSS tipinde sorulmuş, bir kısmı ise tum lise mufredatı goz onunde tutularak hazırlanmıştır.