Kep:

Kepler , uniformanın en hatırda kalan ve en ayırtedici ozelliğidir, bu yuzden en cok tartışmaya sebebiyet veren parcadır.

Şeflerin 16. yuzyıldan beri kep taktığı soylenir.Bir soylentiye gore, kalelerin ve avrupanın gozde restorantlarının eski mutfaklarında ortaya cıkmıştır.Pişirilen yemeklerden buharlaşan yağ mutfağın tavanında kalın bir tabaka oluştururdo ve ısınan havayla birlikte tekrar sıvı haline donup damlardı ve şeflerin kafasına duşmesini onlemek icin kep kullanılmaya başladığı duşunulur.

Kepin kullanımıyla ilgili bir diğer varsayım;8. Kral Henry kelleşmeye başalyınca , verdiği bir yemekte , corbasında sac bulmasıyla başlar ve o gunden sonraa butun şeflere kep giyme emri verir.

Diğer ilginc bir varsayımda 7. yuzyıla dayanır.O donemlerde şeflik de zanaat olarak kabul edilirdi ve tum zanaatkarlar duşunce sucundan dolayı işkence gorurlerdi. İşkenceden kurtulmak isteyen şefler, kendilerine sığınak olarak yerel kiliseleri secerlerdi ve tanınmamak icinse burda rahiplerin giydiği kıyafetlerden giyerlerdi.Bir taraftanda tanrının gazabına uğramamak icin Yunanlı ortodoks rahiplerin giydiği siyah cuppe ve kep yerine , bugunku beya uniformalarını giymeye başlamışlardır.

Şeflerin kep takmasıyla ilgili benzer cizgide olan bir başka varsayım ise,8. henry saltanatı doneminde İngiltere’de katolikler işkence gordukleri icin, katolik rahipler mutfakta iş bulurlardı. İnanclarını yitirmemek adına,piskopsların başlığına benzeyen uzun bir kep takarlardı.

Diğer bir varsayımsa, kep giyme adetinin Asurlulardan geldiğini soyler.Suikast yapmanın en yaygın yollarından biri ,suikast yapılacak kişinin yemeğine zehir koymaktır. Dolayısıyle o donemde şefler cok dikkatlice şecilirlerdi ve cok iyi muamele gorurlerdi, kralın huzurundaysa iyi bir mevkideydiler.Şefin yuksek mevkisi, ona mevkisine gore bir tac takmasını ongorurdu.Bu tac kralınkılye ayni şekilde olup kumaştan yapılırıdı.Kral tacının şeritleri şefin kebindeki kıvrımlara donuşurdu. Oncelikle dikilip daha sonra kolalanarak sertleştirilirdi.

Bir şefin kepinde 100 kıvrım varsa bu şef en az 100 ceşit yumurta pişirebilir demekti.

18 ve 19. YY.lın en meşhur şefi olan Antonie Careme’e gore kep boyunun bir şefi herhangi bir ustadan ayırmak icin kullanılabilecek bir ozellik olduğunu duşunurdu . Yani şefler uzun kepler takarken kariyerinin başında olan genc aşcılar kısa kepler takmalıydı.

Careme’in kendi kepi 18 inc(45 cm)di.

__________________