Trafik, İnsanların, hayvanların ve aracların karayolları uzerindeki hal ve hareketleridir. Trafik sadece icerisinde akışın yonlendirildiği bir yollar sistemi değil, aynı zamanda toplumun bireylerinin bir başka bicimde etkileşim de bulunmasıdır.

İnsanoğlunun hareket etme irade ve aksiyonu, bundan 4000 yıl oncesine kadar hayvan sırtlarında gercekleşiyordu.

Milattan 2000 yıl once tekerleğin keşfi bundan 2300 sene once uc tekerlekli aracın bulunuşu, Romalıların tekerlekli vagon dediği aracları barış ve savaşta kullanmaya başlaması ile hareketliliğin getirdiği olum ve yaralanmalar gundeme gelmeye başlamıştır.

Tekerlekli trafik yoğunluğunun artması nedeni ile trafik denetleme hizmetleri ilkin eski Roma?da başlatıldı. Roma?da taşıt suresi ve bunların izleyecekleri yollarda duzenlemeler yapıldı.

Julius Sezar gunduzleri Roma?ya tekerlekli taşıtların girmesini yasaklamıştır. Bu, kayıtlara gecen ilk trafik duzenlenmesidir

Leonardo da Vinci, MS 1500 yılında, İtalyan kentlerinde insan ve arac trafiğinin ayrılmasını, yayalar icin daha yuksek yol şeridi (kaldırım) yapılmasını onerdi.

XVII. yuzyılda bircok Avrupa ulkesinde tek yonlu yollar yapılmaya başlandı, bazı caddelere park yasağı konuldu.

O devirdeki tum araclar hep hayvan veya insan gucu ile hareket ettiriliyordu.

Uygarlık tarihinde tekerleğin bulunması onemli bir olaydır. Onceleri yuklerini kendileri taşıyan, hayvanlara taşıtan insanlar tekerleğin bulunması ile taşıt aracları yaptılar. Uzun suren calışmalar, araştırmalar sonucu buharı bulan, motor gucunden yararlanmayı oğrenen insanlar bu buluşlarını taşıtlara uyguladılar. Once kara taşıtlarının, sonra deniz ve hava taşıtlarının sayıları coğaldı, hızları arttı. Bu taşıt araclarına sahip olan insanlar kentlerde ve kentler arasında araclarını kullanmaya başladılar. Yuruyenlerin karşıdan karşıya gecmesi zorlaştı. Taşıt aracları insanlara ve birbirlerine carparak kazalara neden oldular. Trafik sorunlarına cozum getirmek, trafiği duzene koymak icin bir takım kurallar belirlendi. Suruculerin ve yayaların uymaları gereken bu kurallara trafik kuralları denir.

Trafik kuralları uzun araştırmalar ve deneyler sonucu ortaya cıkmıştır. Bizi en cok ilgilendiren, her an karşılaştığımız kara trafiğidir. Deniz ve hava taşıtlarının gidiş gelişlerini duzenleyen deniz ve hava trafiği kuralları da vardır. Her gun gazetelerde okuduğumuz, radyoda dinlediğimiz, televizyonda izlediğimiz trafik kazaları; dikkatsizlikten, kendine fazla guvenmekten ve trafik kurallarına uymamaktan meydana gelir. İnsan yaşamı bakımından trafik, cağımızın en onemli sorunudur. İlkyardım, tedavisi gereken kimselerin ilk bakımında uygulanan basit ve pratik tedavinin adıdır. Hekim gelene kadar ya da hasta bir sağlık kuruluşuna ulaştırılıncaya kadar uygulanır. Ozellikle şiddetli kanamalarda, herhangi bir sebeple solunumun durmasında, zehirli bir maddenin icilmesinde, tahriş edici maddelerin deriye veya goze değmesinde, şok hallerinde hayati bir onem taşır. Her an beklenmedik bir kazayla karşılaşabiliriz. Bunun icin evlerde, okullarda, iş yerlerinde ve taşıtlarda ilkyardım cantası veya dolabı bulundurmalıyız. Bunları da kolayca ulaşılabileceğimiz bir yere koymalı, icindeki malzemelerin de eksiksiz olmasına ozen gostermeliyiz.
__________________