Bolgedeki ilk yerleşim MO 4 bin yılına kadar uzanıyor. Eski ve orta tunc cağlarını yaşayan bolge MO 15. yuzyılda Hitit etkisine girmiş MO 1200 lu yıllarda bolgeye gelen Frigler Eskişehir civarında guclu bir krallık kurmuşlardır. Ancak MO 8. yuzyılda da Anadolu'da onemli bir guc haline gelen Lidyalıların baskısı ve arka arkaya gercekleşen Asur akınları ile gucsuzleşen Frig krallığı Kafkaslardan gelen Kimmerlerin istilası uzerine yıkılmıştır. Bolge MO 546 da Pers istilasına dek Lidya egemenliği altında kalmıştır.MO 331 de Makedonya kralı Buyuk İskender'in istilası ile başlayan Helenistik krallıklar doneminde MO 3 yuzyılda da Galatlar bolgeye yerleşmişler ve batı Anadolu'da guclu bir iktidara sahip olan Bergama krallığı ile catışmışlardır.MO 189 da Bergama krallığı'nın vasiyet yolu ile Roma'ya devrinden sonra Anadolu'da Roma egemenliği başlamıştır. Seyitgazi "Nacolea" adı ile Roma - Bizans doneminde onemli bir karakol haline gelmiştir. MS 395 ten sonra doğu Roma (Bizans) elinde kalan yorede bircok Bizans kenti kurulmuştur. O donemde “Roma Conventus listelerinde Nacolea'nın adı gecmektedir. Yonetsel bir orgutlenme olan 'Conventus'lara bolunme zamanla unutulmuş, kentler vergi toplayan bir vergi memuruna bağlı olan birliklere bağlanmışlardır.

arihi kayıtlara gore o donemde Symnada [Afyon/Şuhut] buyuk şehrinin idaresi altına girmiş, sekizinci yuzyılın sonlarına doğru ise yeniden metropolis [buyukşehir] unvanını almıştır. O donemde Nacolea bir piskopos'un [gozetmen, yoredeki kiliselerin onderi ] makam yeriydi. M.S. 362 dolaylarında ise şehrin oneminin daha da arttığı anlaşılmaktadır. Cunku o yılla ilgili bir kayda gore Achaillas adlı bir kişi Nacolea'da başpiskoposluk [baş gozetmen, piskopos'un ust makamı N.] gorevine getirilmiştir. Nacolea şehrine ait iki piskopos'un daha isimlerini kilise toplantılarının kayıtlarında goruyoruz. Bunlardan Basilius adlı piskopos Chalcedon [İstanbul/Kadıkoy] toplantısına katılmış (M.S. 451), Photius adlı piskopos ise Konstantinopolis [İstanbul] toplantısında Nacolea'yı temsil etmiştir. Nacolea'da doğmuş olan Theodotus adlı kişi ise hem kentte piskoposluk yapmış, hem de cok buyuk itibar taşıyan Konstantinopolis [İstanbul] patriarchlık (Ortodoks kilisesinin en ust makamı) patriklik makamına getirilmiştir. Hem Theodotus'un, hem de Nacolea'da piskoposluk yapmış Constantin'in birer gayretli ikonoklast olduklarını da tarihi kayıtlardan oğreniyoruz. IX. yuzyıldan sonra ise Nacolea adına artık rastlamıyoruz. Savaşcı Selcuklular, Suleyman adlı komutanın yonetimi altında inanılmaz bir hızla Bizans İmparatorluğu eyaletlerine girerek 1074'de Frigya'nın batı sınırlarına kadar ilerlemişlerdir. Dahası, 1084'de İkonium [Konya], Selcuklu'lar devletinin Rum eyaletindeki yerleşme merkezi olmuştur. Bu donemde Nacolea da Danışmentliler ile Selcuklu boyları tarafından fethedilmiştir.

1800 yılında Seyitgazi'ye gelen Leakeki (ondan once de 1736'da Otter gelmiştir) kitabının 21. sayfasında şoyle yazmaktadır. "Seyitgazi yoksul ve kohne bir koydur. Ama yine de Turk tarihi sureci de dahil onceki donemlerde onemli bir yer olmanın ozelliklerini taşımaktadır." 11/12 Eylul 1813 tarihinde buradan gecen Kinneir de aynı yargıya varmaktadır.4 1893 yılında Seyitgazi'ye gelen Radet de kasabadaki kervansarayın kalıntılarına bakarak buranın Selcuklular doneminde buyuk ve bayındır bir yer olduğunu duşunur ve Seyitgazi'nin 300 evlik harap biryer olduğunu belirterek "Burası Allah'ın gazabına uğramış bir yer" diye yazar. Cuinet de 19.yuzyılın sonlarında "Seyitgazi Eskişehir kazasının tek nahiyesidir" der.5 İlk belediye orgutu ise 1917'de kurulmuştur. Kurtuluş Savaşı'na ozel taburu ile katılan Seyitgazi, Yunan işgalinde kısmî hasar gormuştur. 1 Eylul 1922'de Turk ordusunun gelişiyle acılı gunler sona ermiş, Seyitgazi de Cumhuriyet Turkiye'sine ilce merkezi olarak katılmıştır.



Kaynak

__________________