M.O. 750-550 yılları arasında Yunanlılar Traklarla karşılıklı anlaşarak il kıyılarında koloniler kurmuşlardır. Kipert’in antik haritasına gore, il sınırları icinde ve Marmara Denizi kıyısında kurulan koloniler batıdan doğuya doğru şunlardır: Heraklea (Eriklice), Hora (Hoşkoy), Ganos (Ganoz), Bizatnhe-Panion (Barbaros). M.O. 168-M.S. 395 yılları arasında bolgeye Romalılar hakim olurlar. Bu donemde yore, yarı bağımsız yaşamış fakat Trak kavimleri Romalılar’ın hakimiyetine uzun zaman direnmişlerdir.

Bizans idaresinde 1000 yıla yakın kalan Trakya bu donemde Balkanlar’dan gelen akınlara uğramıştır. Hunlar, Avarlar, Slavlar, Pecenekler, Bulgarlar, Haclılar ve Latinler.

Şarkoy’un bugunku yerinde Antik ve Bizans devri haritalarında Tristatis, Agora gibi oturma yerlerine rastlanmaktadır. Rumeli’yi fetheden Orhan Bey’in en buyuk oğlu Suleyman Paşa zamanında Şehirkoy diye anılan adı, buraya Anadolu’dan goc eden Yoruk Turklerin ağzında, şehirden Şar’a donuşturulmuş ve Şarkoy diye soylenmiştir

Suleyman Paşa 1354 tarihinde Gelibolu’yu aldıktan sonra Şarkoy ve Murefte’yi alamadan futuhatını Tekirdağ’a uzatmıştır. 1356 tarihinde ani olumunden once Şarkoy’u de fethetmiştir. Suleyman Paşa’nın olumunden sonra Şarkoy’u Bizanslılar tekrar geri almışlar ise de, I. Sultan Murat tahta gecer gecmez, 1362 yılında Şarkoy’u yeniden almıştır. Osmanlı Turkleri’nin Rumeli’yi almalarını sağlayan kuvvetlerin başında Yorukler, onlardan kurulmuş Yayalar ve Musellemler gelir. Sultan Orhan zamanında başlayıp Fatih’e kadar, gittikce hızı azalarak suregelen ve buyuk Yoruk akını, cok kısa zamanda il topraklarını kolayca doldurdu ve Turkleştirdi. Orneğin; Araplı (İğdebağları) Koyu Suriye Yorukleri tarafından kurulmuştur.

Balkan Savaşı’nda ordularımız 15-21 Ekim 1912 tarihli Luleburgaz Savaşı’nda yenilince Catalca’ya kadar cekildi. 4-20 Kasım tarihinde Catalca’ya saldıran Bulgarlar bir netice alamayınca iki aylık bir mutareke imzalandı. Bu arada Şarkoy ve Gelibolu cephesini 2. Tumen takviyeli olarak savunmakta idi. Mutareke bitince Bulgarlar 22 Aralık 1912 tarihinde 10. Kolordu taburlarını Marmara kıyılarından taşıyarak Şarkoy’e cıktılar. 10 Haziran’da ordumuz taarruza gecerek Şarkoy, Murefte başta olmak uzere tum Trakya topraklarını Bulgarlar’dan kurtardılar.

I. Dunya Savaşı sonrası gelişen olaylar neticesinde 20 Temmuz 1920 gunu Yunanlılar Tekirdağ kıyılarına cıkartma yaptılar. Rum ve Ermeniler’in icerden savaşa katılmaları ve Yunan işgal kuvvetlerine yardımcı olmaları sonunda birliklerimiz gerilediler. Şarkoy 2,5 yıl kadar Yunan işgali altında kaldı. Şarkoy 17 Kasım 1922 gunu Yunan işgalinden kurtuldu.

Tarihi Fotoğraflar











Kaynak

__________________