Eğirdir kentinin Lidya'nın son hukumdarı Kroisos (MO 560-MO 547) tarafından kurulduğu ve ilk adının da "Krozos" olduğu sanılmaktadır. Şehrin ic kalesi de Lidyalılar tarafından yaptırılmıştır. Romalılar doneminde ilce Prostanna diye anılmıştır.
Yorede ilk Turk yerleşiminin 1071'den birkac yıl sonra gercekleştiği sanılmaktadır. Anadolu Selcuklu hukumdarı III. Kılıcaslan 1204 yılında cevredeki şehirler ile birlikte, Eğirdir'i de Selcuklu egemenliği altına almıştır. Selcuklular, sayfiye yeri olarak kullandıkları Eğirdir'e doğal guzelliklerinden dolayı CennetÂbad ismini vermişlerdir. 1391'de Eğirdir ve yoresi Osmanlı egemenliğine girmiştir. Daha sonra Timur ve Karamanoğulları idaresine de giren Eğirdir, Sultan II. Murat zamanında 1423'te tam olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır. Tanzimat'tan sonra ise Konya Vilayeti Hamit Sancağına bağlı bir kaza olmuştur. Cumhuriyetin kurulmasından sonra da Eğirdir, ilce statusunu korumuştur.
Eğirdir, Sevr Antlaşmasıyla İtilaf Devletleri tarafından boluşulen Anadolu'da işgale uğramamış bolgelerimizden birisidir. Eğirdir halkı işgale karşı protestolara yeni bir boyut getirerek, 22 Mayıs 1915 tarihinde Yunanlılara karşı Talayzade Salih Bey onderliğinde 700 kişilik bir silahlı kuvvet oluşturmuş, bu sayede Isparta Sancağında Milli Mucadele icin ilk milis kuvvet kurulmuştur.
Kaynak
__________________