PORİFERALAR Porifera terimi, porus ( delik ) ve fera ( taşıyan ) kelimelerinden turemiş delikliler anlamına gelir. Porifera yani sungerler, Prekambriyenden gunumuze kadar bir yaşam menziline sahiptirler. Başlıca sığ denizel ortamlarda, tek veya koloni halinde yaşarlar. Duzensiz şekilde de olabilmelerine rağmen coğu vazo, kase, silindir ve kuresel şekillidir. Govde duvarı cok sayıda gozenek ( ostium, pores ), kanal ve loca icerir. Boyları 1mm ile 1m arasında değişir.
Bugun yaşamakta olan bir sungerin vucudu bir tarafı acık ve uzerinde ince delikler bulunan bir torbaya benzer. Hem ağız hem de anus gorevi yapan torbanın acık kısmına Osculum ve deliklerede por adı verilir. Sungerlerin govde duvarı spikuller deniler ince iskeletten oluşmuştur ve bu spikuller yumuşak canlıyı ayakta tutar ve ona şekil verir. Spikuller cok kucuk olduklarından dolayı ancak mikroskopla gorulurler. Bu spikuller silis, kalsiyum- karbanottan oluşabilir. Spikuller eksen sayılarına gore monaxon, triaxon, tetraxon ve polyaxon olarak adlandırılırlar.
Sungerlerin govde duvarları şekilleri uc değişik şekilde olabilir. Sungerlerin govde duvarı ascon tip (tek bir loca), sycon tip ( govde duvarının localar oluşturacak şekilde bukulmesi) ve leucon tip ( tekrar bukulmuş localar) şeklinde olabilir. En basit yapılı torba veya vazo şekilli sungerler Ascon Tipi, delik, kanal ve hucrelerin yapısı daha karmaşık olan sungerlere de Sycon Tipi ve Leucon Tipi sunger denir.
ARCHAEOCYATHA
Arhaeocyathidler pancar biciminde ici boş bir yapıya, karbonatlı cift duvarlı bir dış iskelete sahip olan, nesli tukenmiş bir organizmadır. Ortalama yuksekliği 1,5- 3 cm, capları ise 0,5-1 cm kadardır. Hem govde duvarı hem de bolmeler gozeneklidir. Alt ve Orta Kambriyende kalın resifal kirectaşları meydana getirmişlerdir. Arhaeocyathidler bolmeli yapı gostermeleriyle mercanlara, gozenekli bir govde duvarına sahip olmasıyla da sungerlere benzerler.
COELENTERATA
Coelenteratalar, sularda yaşayan ve ışınsal simetri gosteren organizmalardır. Adları, Yunanca; coel (oyuk) ve enteron (bağırsak) terimlerinden turetilmiştir. Coelenteratalar, başlıca yumuşak govdeli meduzler (denizanaları), deniz anomenleri ve kirecli bir iskelet salgılayan resif yapıcı mercanları icerir. Sabit veya serbest yuzucu olabilirler. Sabit form veya polip, tek bir birey olabilir veya koloni oluşturmak icin diğerleri ile birleşebilir. Govde kese şekillidir. Ust serbest kısımda hem ağız hemde anus gorevi yapan acıklık bulunur ve alt kısım kapalı ve deniz tabanına bağlıdır. Ağız etrafında besinlerin yakalanmasını sağlayan tentakuller vardır. Sıcak, sığ denizlerde daha yaygınlardır. Prekambriyenden cıkarak gunumuze kadar gelen ve buyuk kısmının soyu tukenmiş başlıca fosil grupları aşağıdaki gibi sınıflanmıştır:
__________________
Jeoloji / Jeofizik Onemli Fosil Grubları
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●118 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Jeoloji / Jeofizik Onemli Fosil Grubları