İslam tarihi, İslam dininin ortaya cıkışından başlayarak modern zamanlara kadar uzanan surecte, İslam dini, İslam dinini benimseyen bolge ve toplumlar ve bu toplumların İslam catısı altında ortaya koyduğu şeyleri barındıran tarih koludur. İslam tarihinin İslam inancını hem bir din hem de bir toplumsal muessese olarak ele aldığını ve cıkan sonuc, olay ve keşifleri bu bağlamda sunduğunu belirtmekte yarar vardır.
Genel olarak Muhammed'in doğuşundan olumune kadar gecen zaman, ondan sonraki hilafet donemi, daha sonraki saltanat devleri ve modern zamanlarda ortaya cıkan yeni akım ve durumlar ele alınır. Kabaca dort ana parcaya bolunebilse de, farklı yonlerden farklı şekillerde bolunmeler gercekleşir, siyasi İslam tarihi farklı bir bolunmeyle incelenirken bilimsel keşifleri konu alan İslam tarihi daha farklı bir bolunme icerir.
İslam tarihinin merkezini ve İslam tarihinin altın cağını teşkil eden donem dinin doğuşundan peygamberin olumune kadar devam eden ve İslami kaynaklarda Asr-ı Saadet yani "saadet cağı" olarak adlandırılan donemdir.
Cahiliye Donemi
İslam dininin doğuştan hemen onceki ve doğduğu zamanki Arabistan.
Cahiliye donemi tam olarak hz. isa'ya gelen incil'in tahrif edildikten sonra, hz. muhammed (s.a.v.)'in peygemberliğine kadarki zamana denir. Bu doneme "cahiliye devri" denmesinin bir cok sebebi vardır.
1. Uzun zamandan beri ALLAH tarafından herhangi bir peygamberin gonderilmemesi, 2. İnsanlar arasında ilahi olmayan dinlerin turemesi, 3. Ahlak'ın bozulması, 4. Putlara tapılması, 5. Kucuk kız cocukları ergenlik cağına ermeden diri diri toprağa gomulmesi, 6. Mazlumların ezilmesi,Zalimlerin aşırı derecede guclenmesi, 7. Kadınların kole olarak kullanılması, kadın değerlerinin alt-ust edilmesi.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Donemi
• Dinin ortaya cıkışı ve peygamberin olumune kadar ki, Asr-ı Saadet. Asr-ı Saadet kendi icinde 2 ana bolumde incelenir bunlar: Mekke donemi ve Medine donemidir. Mekke donemi daha cok dinin doğuşu, ilk Musluman topluluk, ahlÂki ve dini değerlerin Musluman topluluk tarafından benimsenişi, var olan dini inanc ile İslam'ın catışması ve direnişleri icerir. Bu donem Hicret le beraber sona erer. Medine doneminde ise, İslam devletin ve toplumun kuruluşu ile daha siyasi ve toplumsal bir donem olup, ceşitli savaşlara ve hem siyasal otorite hem de toplumsal refah anlamında yukseliş arz eden bir zaman dilimidir. Bu donemde butun Arap Yarımadası muslumanların idaresine girmiştir.


4 Halife Donemi
Bu donemde İslam Devleti'nin sınırları batıda Trablusgarp, doğuda Horasan ve kuzeyde Kafkasya'ya kadar genişletilmiş; boylece Arap Yarımadası dışına taşan İslamiyet, Asya ve Afrika'daki ceşitli milletlerce benimsenmiştir. Kurulacak olan yeni İslam devletlerinin siyasi ve hukuki temelleri de bu donemde atılmıştır. Sırasıyla halife olan Hz. Ebu Bekir, Hz. Omer, Hz. Osman ve Hz. Ali, Peygamber Efendimiz (sav)'in yolunu izlemiş, Kuran ahlakının hakim olduğu adil duzeni daha geniş bir coğrafyaya yayarak devam ettirmişlerdir. Bu nedenle Dort Halife Donemi, "Doğru Yolda Giden Olgun Halifeler Donemi" anlamına gelen "Hulefa-i Raşidin Donemi" olarak adlandırılır. Halifeler secimle başa getirildikleri icin aynı donem 'Cumhuriyet Devri' şeklinde de tanımlanır.


Hz. Muhammed'in vefatınada Arap Yarımadası 632
Emeviler Donemi
Emevilerdonemi 90 yıl kadar devam etti. Emevilerin başkenti Şamdır. Bu donemde Halifelik babadan oğula gecerek satlanat haline geldi. Emeviler zamanında İslam devletinin sınırları Atlas Okyanusundan Orta Asya iclerine kadar genişlesi. Emevi iktidarı Abbasilerin iş başına gelmesiyle son buldu.
Abbasiler Donemi
Abbasilerin başkenti Bağdattır. Abbasiler 5 asırdan fazla halifeliği ellerinde tuttular. Abbasiler siyasi alandan cok kultur ve medeniyet alanında gelişme gosterdiler. Zamanla siyasi hakimiyetleri zayıfladı ve Abbasi devletinin sınırları icinde yeni devletler ortaya cıkmaya başladı. Bu durumda Abbasi hukumdarının islam dunyasındaki siyasi hakimiyeti giderek sembolik bir hal almaya başladı.
Halifelik 1258'de Moğolların Abbasi devletini yıkmasından sonra Mısırdaki Memluk Devletinde devam eti.
Osmanlılar Donemi
1517'de Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferiyle halifelik Osmanlı Devletine gecti. Mukaddes emanetler istanbul'a getirildi. Osmanlı Devleti'nin yukselişiyle beraber, İslam tarihinde farklı bir donem başladı. Bu donemde muslumanlar Viyana onlerine kadar ilerledi. Her ne kadar Osmanlı Devleti'nin tarih sahnesinde olduğu donemde başka İslam devletleri bulunsa da, Osmanlı Devleti yukseliş ve hatta gerileme doneminde bile daima onemli bir konuma sahip oldu, dunyann değişik yerlerinde yaşayan muslumanlar coğu zaman duşmanlarına karşı Osmanlı Devletinden yardım istemişlerdir. Osmanlı Devleti başka ulkelerdeki muslumanlara yardım etmek amacıyla Endulus'un Muslumanların elinden cıkmasından sonra buradaki Musluman ve Yahudileri Kuzey Afrika'ya ve Osmanlı topraklarına taşıdı. Fas'ta Portekizliler'le savaştı. Yine Portekizliler'e karşı Endonezya Adalarındaki Muslumanlara yardım etmek amacıyla Portekizliler'le Hint Okyanusu'nda savaştı.
Avrupalıların her alanda guclenmesiyle beraber, 19. asırın sonları ve 20. asrın başlarında Muslumanların yaşadığı coğrafyanın buyuk bir bolumu batılı devletler tarafında somurge haline getirildi. I. Dunya Savaşının hemen oncesinde duyada sadece uc bağımsız islam devleti vardı. Osmanlı Devleti İran ve Afganistan. Osmanlı Devleti I. Dunya Savaşı'nı kaybedince başkent İstanbul ve Anadolu'nun bazı yerleri işgal edildi. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra İtilaf devletleri Turk topraklarından cıkrıldı. Turkiye'de Cumhuriyet ilan edildi.
400 yıldan fazla Turklerin elinde kalan halifelik 3 Mart 1924'te cıkarılan bir kanunla kaldırıldı. Son halife ve Osmanlı Hanedanının butun uyeleri Surgune gonderildi. Son Halife Abdulmecid Efendi1944'te Paris'te surgunde iken vefat etti. Cenazesi Olumunden uzun bir zaman sonra Medine'de torağa verildi.

Alıntıdır

__________________