Bir ortamda ısı enerjisinin artması sonucunda sıcaklık yukselir ve sıcaklığın yukseldiği bolgelerde hacimce genleşme meydana gelir. Hacimce genleşme ise maddenin ortalama yoğunluğunun azalmasına neden olur. Ortalama yoğunluğu azalan madde ortam icinde yukselmeye başlar ve onun boşalttığı yeri goreceli olarak sıcaklığı duşuk dolayısıyla ortalama yoğunluğu yuksek olan madde doldurur. Isınmış madde yukseldikce soğur ve yoğunluğu artar. Artan yoğunluk cekim etkisinde artmasına sebep olur ve madde ortam icinde alcalmaya başlar. Bu arada yukselen maddenin yerini alan nispeten daha soğuk madde de ısınmaya başlar ve benzeri olaylar tekrarlanır. Isı enerjisinin ortam icinde neden olduğu bu yer değiştirme hareketine konveksiyon hareketi denir. Konveksiyon yapan madde beraberinde ısı enerjisi de taşır. İşte konveksiyon hareketi sonucunda ısı enerjisinin ortam icinde bizzat maddenin kendisi tarafından taşınmasına termal konveksiyon ile ısı transferi denir. Konvektif hareketler gaz ortamlarda en hızlı; katı ortamlarda ise en yavaştır. Termal konveksiyonun meydana geldiği ortamlarda iletim ve ışınımla ısı transferi var olmakla birlikte ihmal edilebilecek duzeydedir. Zaten madde aldığı ısı enerjisini iletim ve/veya ışınımla hızlı bir şekilde komşu bolgelere yayabilse konveksiyon hareketi meydana gelmeyecektir (Sanver, 1983).
Gokhan GOKTURKLER - DEU MUHENDİSLİK FAKULTESİ
FEN ve MUHENDİSLİK DERGİSİ
Cilt: 4 Sayı: 3 sh. 67-80 Ekim 2002
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Jeoloji / Jeofizik Yerkurede Konduksiyon Mekanizmaları