Ham petrol,kimya bileşimi bakımından bir nevi bitum dur. Bitum ise arz tabakaları icinde doğal surette toplanmış olan hidrokarbon (veya hidrokarbur) ların tumune verilen ad’dır.
Fizik gorunuşlerine gore uc turlu bitum vardır :
1.) Gaz halindeki bitumler : Metan, Etan, Propan, Butan… gazları gibi,
2.) Sıvı halindeki bitumler : Ham Petrol,
3.) Katı haldeki bitumler : Asfalt, Bitumlu Şist ve Prafin ( Ozokerit) gibi,
Burada soz konusu olan, daha ziyade sıvı haldeki bitum, yani HAM PETROL’dur.
Ham petrol esas olarak bircok hidrokarbonların karışımından oluşmuştur. Başka bir deyişle C ve H elementlerinin akla sığmayacak kadar cok ve karışık bileşikleri petrolu oluşturmuştur. Ayrıca N ve S ile, eser halinde metalik elementler da mevcuttur.
Petrolu oluşturan hidrokarbonların coğunun izometrik turleri bulunduğundan, bunların birbirinden ayırt edilmesi guctur. Boyle olmakla beraber butun hidrokarbonları ve bu arada ham petrolu de şu genel formullerden birisine katma olanağı vardır :
1. CnH2n+2 : Parafin Serisi (Metan Grubu) : CH4, C2H6, C3H8,…,C35H72
2. Cn H2n : Olefin Serisi (Naften Grubu) : C2H4, C3H6, C4H8,…,C30H60
3. Cn H2n-2 : Asetilen Serisi(Petrol icinde yuksek karbonluları var) C19H36
4. Cn H2n-4 : Terpen Serisi (Petrol icinde az bulunur)
5. Cn H2n-6 : Aromatlar Serisi ( Benzoid Grubu ) : C6H6, C7H8,…C10H14
6. Cn H2n-8
7. Cn H2n-10
8. Cn H2n-12
.....
18. Cn H2n-31
Yukarıdaki serilerden 1.ile 8. sıraya kadar olanları petrol icinde keşfolunmuştur. Fakat en cok gorulenlerini şu 3 grupta toplayabilinir :
1. Metan Grubu : CnH2n+2
2. Naften Grubu : Cn H2n
3. Aromatlar : Cn H2n-6
Petrolu oluşturan hidrokarbonların gaz, sıvı veya katı oluşları bileşimlerindeki C elementi sayısıyla değişir :
C1 – C4 gaz halinde (Metan, Etan, Propan, Butan), Etilen, Propilen, Butilen,
C5 – C16 sıvı halinde ( Pentan, Heksan…) Amilen, Heksilen…
C18 – C60 Katı halde (Oktodekan…) Seraton, Melen…
Dunyanın ceşitli petrol alanlarından elde olunan binlerce petrol numunelerinin analizi, aşağıdaki element ve bunların alt ve ust sınırlarını gostermiş bulunmaktadır :

Ham Petrolun Analiz Tablosu
C elementi % 82.2 ile % 87.1 arasında
H elementi % 11.7 ile % 14.7 arasında
S elementi % 0.1 ile % 5.5 arasında
N elementi % 0.1 ile % .5 arasında
O elementi % 0.1 ile % 4.5 arasında
Organik Madde % 0.1 ile % 1.2 arasında
Ham petrol genel olarak asfalt veya parafin bazından geldiğine gore değişik fizik ve kimya ozelliklerine sahiptir. Mesala parafin serisi petrolleri icinde % 40 oranında parafin bulunabilir; asfalt bazından gelen petrollerde % 50 oranına kadar asfalt ve Aromat grubuna dahil petroller icinde de % ve hatta daha fazla recine ve asfalt bulunabilir. Parafin ve Asfalt petrollerinin genel ozellikleri aşağıdaki tablo’da gosterilmiştir;