ALTINOZU TARİHCESİ
***Altınozu İlcesi, 1516 yılında Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına katılarak Antakya Vilayetine bağlanmıştır. 1. Dunya Savaşından sonra Fransızların eline gecmiş, 23 Haziran 1939da Anavatana katılarak, 1945 yılında Fatikli Mahallesinde kurulan İlce Teşkilatı, 1950 yılında Yenişehir Mahallesindeki yerine taşınmıştır.
Altınozu adının Osmanlılar zamanında verildiği, o devirde Fatikli Mahallesinde duzenlenen tapu kayıtlarından Altınozu isminin gecmesinden anlaşılmaktadır. Altınozu, Musluman Araplarca alınmasından sonra kale tipi şato anlamına gelen Kasr denilmeye başlanmış ve zamanla bu kelime bozularak, halk arasında Kuseyr denilmeye başlanmıştır.
COGRAFİ YAPISI
***Konumu, İklimi ve Yeryuzu Şekli: Altınozu İlcesi Hatayİlinin guneyinde 36. enlem ve 36. boylamın kesiştiği noktadadır. Suriye ArapCumhuriyeti ile sınır olan İlcenin yuzolcumu 357 km.dir. Rakımı ise, 325tir.İlce Antakyaya 23 km mesafededir. Doğusunda ve guneyinde Suriye ArapCumhuriyeti, kuzeyinde Antakya ve batısında Yayladağı İlcesi sınır teşkiletmektedir. Suriye Arap Cumhuriyeti ile ilcemizin sınır uzunluğu 74.8 Km.dir.Altınozu İlcesi Hatay İlinin guneydoğusunda yer almış olup, guneyden kuzeyedoğru uzanan bir plato durumundadır. Yayladağı İlcesinden başlayan bu durumAmik Ovasında son bulur. İlcenin guneybatısında Yayladağı, doğusunda SuriyeDağları ile Asi Nehri, batı ve kuzeybatısında Habibi Neccar Dağı, kuzeyi ise Amik Ovası ile cevrilidir. Kozkalesinden cıkan Kuseyri Cayı, Altınozunden gecerekAntakya Merkez koylerinden Bohşin (Madenboyu) Koyu yakınında Asi Nehri ile birleşir.
NUFUS VE İDARİ YAPI
İlcenin toplam nufusu 61.323 olup, bu nufusun 8.171iilce merkezinde, 53.152si belde ve koylerimizde yaşamaktadır. Altınozu´nun61.323 olan nufusunun 30.446´sı erkek, 30.877´si ise kadın nufusudur. İlceye bağlı Altınozu Merkez Belediyesi, Altınkaya,Hacıpaşa ve Karbeyaz Belde belediyeleri olmak uzere toplam 4 belediye teşkilatıve 40 koy bulunmaktadır. İlce merkezinde Fatikli, Sarılar ve Yenişehir Mahalleleriolmak uzere toplam 3 mahalle bulunmaktadır.
EKONOMİK VE SOSYAL DURUM
***İlcemizin başlıca gecim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. İlce toprakları hemen hemen her turlu tarıma elverişlidir. İlce halkının belli başlı gelir kaynağı zeytin, buğday ve tutun urunlerine dayanmaktadır. Vatandaşların yoğun olarak yaşadığı kırsal kesimde, gelir seviyesi duşuk olduğundan halkın buyuk bolumu Cukurova ve Amik Ovalarına mevsimlik tarım işcisi olarak calışmaya gitmekte olup, bir kısmı da yurt dışında calışmaktadır.
İlcemizde elde edilen tane zeytinler, merkez ve koylerde mevcut 38 adet kontinu, 2 adet baskı sistemi ile calışan toplam 40 adet zeytinyağı preselerinde işlenmektedir. 1 adet zeytinyağı dolum tesisi mevcuttur. İlcenin başlıca tarım urunleri; zeytin, buğday, pamuk, biber, tutun, soğan, nar, incir ve kavundur. İlcede sulamada kullanılan yapay bir golet olan YÂrseli Barajı bulunmaktadır. Tarım arazileri hakkında sayısal bilgi; İlcenin toplam yuzolcumu 352.500 dekar olup, 301.160 dekarlık bolumu tarım yapmaya musait arazilerdir. Kuru tarla yuzolcumu 103.730 dekar, sulu tarla 30.430 dekar, karışık meyvelik 11.000 dekar, zeytinlik 156.000 dekar olmak uzere toplam 301.160 dekarlık alanı kapsamaktadır. Ormanlık 6.000 dekar, mera-cayır 1.340 dekar, baraj golu alanı 5.000 dekar, tarım dışı alanlar (yerleşim alanları, kayalık, dağlık ve tapulama dışı araziler) 39.000 dekar olmak uzere toplam 352.500 dekarlık alanı kapsamaktadır. Zeytinlik alanları; Sofralık zeytinliğin kapladığı alan 17.700 dekar olup, 360.000 adet meyve veren yaşta ağac, 4.600 adet meyve vermeyen ağactır. Yağlık zeytinin kapladığı alan 138.090 dekar olup, 2.201.000 adet meyve veren ağac, 800.500 adet meyve vermeyen ağactır.
EĞİTİM , KULTUR VE SAĞLIK DURUMU
***İlce merkezi ile belde ve koylerde bulunan toplam okul ve oğrenci sayısı: İlce genelinde 1 okul oncesi, 39 ilkoğretim, 2 ortaoğretim kurumu olmak uzere toplam 42 okul mevcuttur. 923 okul oncesinde, 11.495 ilkoğretimde, 520 ortaoğretimde olmak uzere toplam: 12.938 oğrenci mevcuttur. İlkoğretim okullarında bilgisayar sayısı: 449dur. İlkoğretim okullarında internet sayısı: 39 İlkoğretim okulunun tamamında internet mevcuttur. İlcede hizmet veren sağlık ocağı 9, sağlık evi sayısı ise 18dir. İlcede hizmet veren sağlık kurumlarının yatak sayısı 40tır.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kültür
- Tarih
- Altınozu Tarihcesi