Ticari amacla ilk sigara 1843 yılında Fransa'-
da devlet tekelindeki "Francaise des Tabacs"
adlı kuruluş tarafından uretildi. İlk parti 20
bin sigara, Kralice Marie-Amelie tarafından
o yıl Paris'te duzenlenen bir kermeste satıldı.
Uretim tamamen elle yapıldığından verim son
derece duşuktu. 1872 yılına gelindiğinde,
Fransa'da ancak 100 milyonuncu sigara uretilmişti.
Fabrikasyon olarak sigara uretimine ilk
kez 1853 yılında Kuba'nın başkenti Havana'-
da "Don Luis Susini" tarafından başlandı.
Don Susini, uretimde insan emeği yerine buharlı
araclardan yararlandı. Bazı kaynaklarda,
gunde 2 milyon 580 bin sigara yaptığı ileri
surulur. Ancak bu biraz abartılmış olabilir.
Ama bir aylık sure icinde soz konusu rakama
ulaşacağı da kesindir.

Markalı ilk sigara ise İngiltere'de 1859'da
"Tatlı Ucler" adıyla uretildi. Firmanın sahibi
olan Robert Peacock Gloag, 1854-1856 yılları
arasındaki Kırım Harbi sırasında, Ruslara
karşı Turklerle omuz omuza savaşmıştı. O
sırada, silah arkadaşı Turklerden sigara sarmasını
oğrendi. Ulkesine donduğunde sigara
uretimine gecmeye karar verdi. Gloag'ın pazar
bulmak gibi bir sıkıntısı da yoktu. Zira pek
cok İngiliz, tıpkı kendisi gibi Kırım Savaşı sırasında
ya Turklerden ya da esir duştukleri
Rus zindanlarından sigarayı oğrenmişler ve
tiryakisi olmuşlardı.
Alttan itilerek acılan ilk sigara paketleri,
1952 Ağustos'unda Guney Afrika'daki Rothmans
tesislerinde kullanıldı. Jelatin ambalajlı
ilk sigara paketleri de 1931 yılında Craven
A firmasınca piyasaya sunuldu.



AyRıca..

1492'den once: Amerika kitasinin yerlileri tedavi ve dini amaclarla tutun uretimi yapiyorlardi.

1492: Kristof Kolomb Amerika'yi kesfetti. Avrupa'ya dondugunde yaninda bu kitada daha once hic gorulmemis olan tutun tohumlari ve yapraklari vardi. Kolomb'un murettebatindan Rodrigo Jerez tutun icerken goruldu ve seytan tarafindan ele gecirildigi iddia edilerek hapis cezasina carptirildi.

1535: Montreal Adasina ulasan Jacques Cartier oradaki yerli halkin kendisine tutun sunmasindan sonra gunlugune "vucutlarini, agizlari ve burunlari sanki birer bacaymislar gibi tutene kadar, dumanla dolduruyorlar", "biz de onlari taklit ettik, ancak duman biber gibi aciydi ve agzimizi yakti" diye yazmisti.

1556: Fransa ilk defa tutunle tanisti ve Jean Nicot kisa zamanda tutun icmeyi populer hale getirdi (19. Yuzyil bilim adamlari "nikotin" olarak taninan kimyasal maddeye onun adini verdiler).

1565: yilina gelindiginde, tum Avrupa'ya yayilan tutun aliskanligi, unlu Ingiliz aristokrati ve sairi Sir Walter Raleigh'nin tutun icmeye baslamasiyla, Ingiltere'ye de girdi.

1610: Japonya'da tutun uretimi ve icimi yasaklandi.

1612: Amerika'da Virginia'da ilk defa ticari tutun ekimi yapildi ve basariya ulasti. Amerikali tutun ekicisi John Rolfe daha sonra unlu Kizilderili kizi Pocahontas'la evlendi. On yil icinde, tutun Virginia eyaletinin en onemli ihrac maddesi haline geldi. Tutun ekimi icin kole is gucu kullanilmaya baslandi.

1618: Virginia 20.000 libre tutun uretti.

1622: Virginia, bir Kizilderili saldirisinda kolonisinin ucte birini kaybetmesine ragmen 60.000 libre tutun uretti.

1627: Virginia, 500.000 libre tutun uretti.

1629: Virginia tutun uretimini uc katina cikararak 1.500.000 libre tutun uretti.

1634: Maryland kuruldu. Maryland'de de tutun uretimine baslandi. Rus Cari tutun icimini tum Rusya'da yasakladi. Tutun icerken yakalananlarin ceza olarak burnu kesiliyor, sucun tekrari halinde olume mahkum ediliyorlardi.

1660: Tutun ureticisi olan Virginia ve Marland kolonilerinde kolelik basladi. Sayilari azalan beyaz usaklar yerini kolelere birakti. Kole fiyatlari tutun fiyatlarina gore belirlenmeye baslandi.

1676: New France Kolonisinde sokakta tutun icmek ve tutun tasimak yasaklandi. Bir sure icin, perakende satista yasaklandi ancak halkin kendileri icin tutun yetistirmeye baslamasiyla, Kanada'nin tutun endustrisi dusus gosterdi.

1732: Virginia'nin en zengin tutun ureticisi Robert King oldu. Oldugunde 300.000 donum arazisi ve 700 kolesi vardi.

1739: Fransa, Kanada'dan tutun ithal etmeye basladi.

1761: Ingiliz doktor John Hill, "Cautions Against the Immodetrate Use of Snuff" (Asiri Enfiye Kullanimina Dikkat) isimli ve tarihte bilinen ilk tutun-kanser arastirmasi olan raporunu yayinladi.

1775: Virginia ve Maryland'in tutun uretimi 100 milyon libreye ulasti.

1800: ABD'nin kole nufusunun yarisindan fazlasi Virginia ve Maryland'deydi. Bu iki eyaletteki toplam zenci kole sayisi 395.000'di. Puro tuketimi, enfiye tuketimiyle rekabet etmeye basladi. Tutun cigneme ve pipo kullanimi ortaya cikti.

1854: 1856 yilinda sona eren Kirim Savasi basladi. Ingiliz ve Fransiz askerleri Turk tutunuyle tanisip, onu Avrupa'ya goturduler.

1878: Kanada'nin Ontorio bolgesinin rahibi Albert Sims "The Sin of Tobacco Smoking and Chewing Together With an Effective Cure for These Habbits" (Tutun Icme ve Cigneme Gunahi ve Bu Aliskanliklari Birakmak Icin Etkili Tedavi) isimli kitabini yayinladi.

1881: ABD'de, John Bonsack ilk sigara yapan makinenin patentini aldi. Boylece ABD, gunde 120.000 sigara uretmeye basladi. Bir makine 48 kisinin yaptigi isi yapiyordu. Uretim maliyeti dustu ve guvenli kibritin de icadiyla, sigara tuketimi bir anda patladi.

1889: Saint John Hastanesi sigaranin zararlarini ve girtlak kanserine neden oldugunu anlatan bir kitap yayinladi.

1891: Kanada'nin British Colombia eyaletinde, 15 yasindan kucuklerin tutun icmesi yasaklandi.

1895: Sadece Kanada'da 66 milyon adet sigara satildi.

1903: Kanada, Ingiltere ve Amerika'da sigaranin zararlari ciddi bir sekilde ele alinmaya baslandi, Kanada'da sigaranin yasaklanmasi icin meclise kanun tasarisi verildi.

1914: Birinci Dunya Savasinin baslamasiyla, sigarayi yasaklama hareketi sekteye ugradi hatta tum dunyada, cephedeki askerlere tutun yollama kampanyalari basladi.

1920'ler: Tum dunyada sigara kullanimi hat safhaya ulasti, bir yilda tuketilen sigara sayisi milyarlari buldu.

1930: Almanya'nin Koln Universite'si bilim adamlari sigara ve kanser arasindaki iliskiyi istatistiksel olarak ortaya cikardi.

1934: Ilk mentollu sigara uretildi.

1938: John Hopkins Universitesi doktorlarindan Raymond Pearl sigara icenlerin, sigara icmeyenlere oranla daha genc yasta olduklerini belirtti.

1939: Almanya Polonya'yi isgal etti ve Ikinci Dunya Savasi basladi. Cephedeki askerlere sigara tasinmaya baslandi. Bu sirada Alman bilim adamlari sigara ve kanser arasindaki iliskiyi daha derinlemesine inceleyen yeni bir istatistiksel rapor yayinladi.

1943: Dunya yetiskin nufusunun yaklasik %60-%80'nin sigara iciyordu.

1944: Amerikan Kanser Dernegi, sigaranin sagliga zararli olabilecegini belirtti. Akciger kanseri ve sigara arasindaki iliskinin henuz kesinlik kazanmadigini ama gene de dikkatli olunmasi gerektigi hakkinda halki uyardi.

1947: Kanadali doktor Norman Delarue akciger kanseri hastalarinin %90'inin sigara tiryakisi oldugunu gosteren bir arastirma yayinladi.


Alıntıdır..

__________________