Uzunkopru'de, kuruluşundan itibaren 1839 Tanzimat donemine kadar devlet belediye hizmetlerini uzerine almamıştır. Osmanlı ulkesinde, Turk ve musluman toplumlarında bu işler, tamamen bireysel olarak kişiler tarafından yapılırdı.

Ergene (Uzunkopru) kentinin koprusu, suyu, yolları, hamamı, carşı ve pazar yerleri, aş evleri, yağhane, mumhane, bozahane, bezirhane, fırınlar, yerli ve yabancı konukların barınacağı han ve kervansarayları, Sultan II. Murad'm kurmuş olduğu vakfın imaretince yurutulurdu. Bunun dışında iyilik sever kişilerce, bireysel olarak kentte bazı kuyu, ceşme, sebil ve camiler yaptıklarını goruyoruz.

Ayrıca Osmanlı ulkesinde yaşayan musluman olmayan Rum ve Bulgar toplumlarının da Belediye işleri cemaatleri tarafından yapılıyordu. Tanzimattan sonra batı biciminde belediyeler kurulması girişimleri yapıldı. İstanbul ve diğer buyuk kentlerimizde bir takım denemelerden sonra, 1868 yılında (Vilayet-i Umumiye Nizamnamesi) İl Genel Tuzuğu kabul edildi. Bu tuzuğun 7.bolumunde "Vali, mutasarrıf ve kaymakamlık merkezi olan her kent ve kasabada (Umur-ı Belediye) belediye işleri icin bir belediye meclisi kurulacak ve bu meclis bir başkan ve altı uyeden oluşacaktır. Muhendis ve memleket doktoru meclisin doğal uyesidir." denilmektedir.

Bu tuzuğun kabul edilmesiyle Uzunkopru'de belediyenin ayni yılda kurulduğunu goruyoruz. 1871 Edirne Vilayeti Salnamesinde "Cisr-i Ergene (Uzunkopru) Kazası Meclis-i Daire-i Belediye" başlığı altında;

Başkan: Sadık Efendi

Uye: Hacı Suleyman Ağa

Uye: Mehmet Ali Ağa

Uye: Yanko Ağa

Uye: İstavri Ağa

Katip: Hafız Hasan Efendi.

Sandık Emini: Todoraki Ağa'dan oluşan ilk Belediye meclisi secilerek, Uzunkopru'de Belediye Orgutu kurulmuş oldu. Bu orgutlenmede kasabanın nufusuna gore yarısı Turk, diğer yarısının da Rum ve Bulgar azınlıklarından secilmiş uyelerden oluştuğunu goruyoruz.



Kaynak
__________________