Hentbol, tarihi cok eskilere dayanan bir spor dalıdır. Antik Yunan ozanlarından Homeros bu oyuna oldukca benzer bir oyunun oynandığını yazmaktadır. Milattan once 600 yıllarında gectiği tahmin edilen bu sporda, atletlerin bir duvara topu vurduktan sonra kapma calışmaları ve bu surec icinde yaptıkları mucadeleyi anlatır. Yine bizanslıların "harpaston" adı verdikleri oyunsa neredeyse gunumuz hentbolunun temelini oluşturmaktadır. Ortacağda Alman ozan Walter ise "top yakalama" adında hentbole oldukca benzer bir oyundan bahseder. Ancak Hentbol, gercek şeklini 19. yuzyılda Danimarka' da almıştır. Hentbolun kokeni Danimarka'da oynanan 'Haandboll' denen bir oyundan gelmektedir. Hentbol oyununun gelişimi diğer Avrupa ulkelerinde de gorulmuştur ama bu sporun Avrupa'ya ve dunyaya yayılmasını Berlin'deki Alman Yuksek Beden Eğitimi Okulu sağlamıştır. 1848 yılında yaygınlaşan bu oyunu Alman Cimnastikci Konrad Koch 1897' de Almanya'ya taşıdı ve adı raffbol olarak değişti. Hentbol, adını ilk olarak 1910 yılnda İsvec'te aldı. 1925 yılında Almanya ve Avusturya arasında yapılan ilk uluslararası hentbol macıdır. Fakat o donemlerde hentbol hala 11 oyuncu ile futbol sahalarında oynanmaktaydı. Hentbol 4 Ağustos 1928 tarihinde Amsterdam'da yapılan Uluslararası Amator Hentbol Federasyonu kuruluş kongresinden sonra ayrı bir federasyon tarafından yurutulmeye başlanmıştır. 1936 Berlin Olimpiyatlarında ilk olimpiyat spor dalı olarak 11'er kişilik futbol sahasında oynanmıştır. Onceleri sadece acık havada oynanan hentbol, 1934 yılında Kopenhag'da İsvec ve Danimarka arasında yapılan bir musabaka ile ilk defa salonda oynanmıştır. Bu tarih aynı zamanda salon hentbolunun de başlangıc tarihidir. İkinci dunya savaşından sonra, batı avrupada hentbol cok populer rekreatif bir spor dalı halini almıştır. Uluslararası Hentbol Federasyonu (IHF) 1946 yılında kurulmuştur. Şimdiki 7 kişiyle oynanan salon sporu şeklini, 1960'larda aldı ve ilk olarak, 1972 Munih Olimpiyatlarında ise 7' şer kişiyle salonlarda oynandı. İlk Hentbol erkekler dunya şampiyonası 1938 de, ilk hentbol bayanlar dunya şampiyonası ise, 1949 yılında oynanmıştır.. Gunumuzde hentbol 150 ulkede oynanmakta ve bu oyunu oynayan lisanslı 8 milyona yakın sporcu bulunmaktadır.
HENTBOLUN TURKİYE TARİHİ
Turkiye'de hentbol ilk kez 1927-1938 yılları arasında acık alan hentbolu olarak başlamıştır. Onculuğunu Almanya'da oğrenim yapan ve beden eğitimi oğretmeni kokenli Husamettin Gureli, Zeki Gokışık ve Nafi Tağman askeri okullarda yapmıştır. Bu askeri okulların yanı sıra, Gazi Eğitim Ensitusu Beden Eğitimi Bolumunde de bazı kurallar tespit edilerek, futbol sahalarında "el topu" adı altında hentbolun yaşatılmasına ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmuştur. Ulkemizde ilk resmi saha el topu oyun kuralları, 1934 yılında Turkiye İdman Cemiyeti ittifakı tarafından yayımlanmıştır. Ulkemizde ilk resmi acık alan hentbol macı 1938 yılında oynanmıştır.

Hentbolun Turkiye'de gelişmesi ve yaygınlaşması yıllar sonra salon hentboluna gecilmesiyle sağlanmıştır. Ulkemizdeki salon hentbolu ile ilgili ilk ciddi calışmalar 1974-1975 yıllarına dayanır. Bu tarihlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yurt dışına eğitime gonderilen bir grup beden eğitimi oğretmeni, eğitim gordukleri Federal Almanya'dan donerek, gorev aldıkları Beden Eğitimi Bolumlerinde modern salon hentbolunun temellerini atmaya calıştılar. 1975 yılında Gazi Eğitim Enstitusu ve Ankara Spor Akademisi oğretim gorevlisi Yaşar Sevim, ulkemizde ilk kez salon hentbolu oyun kurallarını yayımladı. Ozellikle Gazi Eğitim Enstitusu Beden Eğitimi Bolumu ve Ankara Spor Akademisi'ndeki hentbole yonelik calışmalar, bu spor dalının kokleşmesini ve yaygınlaşmasını sağladı. Hentbol Federasyonu 1976 yılında kuruldu ve ilk federasyon başkanlığına Yaşar Sevim getirildi.

HENTBOLUN TURKİYE TARİHİ
Turkiye'de hentbol ilk kez 1927-1938 yılları arasında acık alan hentbolu olarak başlamıştır. Onculuğunu Almanya'da oğrenim yapan ve beden eğitimi oğretmeni kokenli Husamettin Gureli, Zeki Gokışık ve Nafi Tağman askeri okullarda yapmıştır. Bu askeri okulların yanı sıra, Gazi Eğitim Ensitusu Beden Eğitimi Bolumunde de bazı kurallar tespit edilerek, futbol sahalarında "el topu" adı altında hentbolun yaşatılmasına ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmuştur. Ulkemizde ilk resmi saha el topu oyun kuralları, 1934 yılında Turkiye İdman Cemiyeti ittifakı tarafından yayımlanmıştır. Ulkemizde ilk resmi acık alan hentbol macı 1938 yılında oynanmıştır.

Hentbolun Turkiye'de gelişmesi ve yaygınlaşması yıllar sonra salon hentboluna gecilmesiyle sağlanmıştır. Ulkemizdeki salon hentbolu ile ilgili ilk ciddi calışmalar 1974-1975 yıllarına dayanır. Bu tarihlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yurt dışına eğitime gonderilen bir grup beden eğitimi oğretmeni, eğitim gordukleri Federal Almanya'dan donerek, gorev aldıkları Beden Eğitimi Bolumlerinde modern salon hentbolunun temellerini atmaya calıştılar. 1975 yılında Gazi Eğitim Enstitusu ve Ankara Spor Akademisi oğretim gorevlisi Yaşar Sevim, ulkemizde ilk kez salon hentbolu oyun kurallarını yayımladı. Ozellikle Gazi Eğitim Enstitusu Beden Eğitimi Bolumu ve Ankara Spor Akademisi'ndeki hentbole yonelik calışmalar, bu spor dalının kokleşmesini ve yaygınlaşmasını sağladı. Hentbol Federasyonu 1976 yılında kuruldu ve ilk federasyon başkanlığına Yaşar Sevim getirildi.