Eski uygur ve Karahanı Turkcesinde yw-gurkan şeklinde kullanılan yorgan korpe-korpe-korpa şeklinde de soylenir. Buradaki anlam gecişinin yeni doğmuş korpe kuzu, kuzu postekisinde yapılmış ortuden yorgana doğru giden bir zincire işaret ettiğini belirtelim. Yunu sıkıştırarak imal edilmiş kece ile yapılan, battaniyeye benzeyen ortulerdi bunlar. Yorganlar uzerine nakşolunan motiflerle meramımızı alnatan bir tercumana donuşur. Gocebe Turklerde ilk yorgan ornekleri hayvan dersi uzerine Aplike (yama) tekniği ile yapılmıştır. Yama işinin gelişmesi ile desen ve motiflerde ceşitlendi haliyle.

Zamanla bitkilerden elde edilen boyalarla deri ve yunler renklendirilmiş yorganlar bir ısınma aracı olmanın otesinde , uzerine işlenen desenlerle turlu hikayelere beşiklik eden bir minyatur birer aleme donuşmuştur.



Osmanlıda yorgan suslemeciliğinin 16. ve 17 yy zirve noktasına ulaştığını biliyoruz. Yorgan yuzu olarak kullanılan kadifeler atlaslar, ipek ve ketenler, altın ve gumuş tellerin uyumu ve değerli taşların şatafatı ile bezendi.

Boylece telli duvaklı gelinin vazgecilmez ceyizi oldu. Yorganların motiflerine yoreden yoreye farklı isimler verilir. Gaziantep yoresinde vurma dalı olarak biline motif torbalı yoresinde aslan kuyruğu adı ile anılır.

__________________