DEPREM THMİNLERİM EN ALTTADIR tahminlerimin hepsi yer olarak cıkmıştır ve cıkıyor (calıştığım yerde deprem olacak yer ve tarihlerini kağıda yazıp arkadaşlarıma veriyorum ve bazende kandilli rasathanesine mail atıyorum ) sadece tarih olarak bazen 10-20 gun yanılıyorum

DEPREM NEDİR

deprem kesinlikle fay hattı denilen levhaların hareketi falan değildir

deprem yer altındaki mağma tabakasında surekli kor halinde yanmakta olan lav'ların ve bu yanmadan oluşan gazların guneşin ve ayın ısı ve manyetik alanından etkilenip genleşerek yeryuzune cıkması ve cıkmaya calışmasıdır bu aynı yemek dolu tencerenin aşırı kaynamaya başladığı zaman tencere kapağının sallanmaya başlayıp yemeğin tencereden taşması gibidir deprem tarihlerini araştırırsanız depremlerin coğunun mart ve en cokta eylul aylarına yakın zamanlarda olduğunu gorursunuz 17 ağustos golcuk, 21 ekim van ve 11 mart japonya depremi gibi. neden? mart ve eylul cunku bu tarihler guneşin dunyaya en yakın olduğu tarihlerdir bu tarihlerde dunya guneşin cekim kuvvetinden biraz daha fazla etkilenir bir diğer unsurda ay'dır ay'da dunyaya yaklaştığı zaman depremleri tetikler ay ve guneş tutulmalarıda birbirlerine olan cekim kuvvetlerini etkilediği icin yine depremi tetikleyen konular arasındadır

DEPREM TURLERİ OLUŞLARINA GORE UCE AYRILIR

1 kaynama : mağma tabakasındaki kaynamadan dolayı yerkabuğu bizim hissedemeyeceğimiz kadar az olmak uzere surekli sallanır hergun bu şekilde hissedemediğimiz yalnızca cihazlarla olculen onlarca deprem olur
2 genleşme : fazla enerjinin yerkabuğundan cıkmaya calışıp ancak cıkamadığı depremlerdir bunun sebebi bazen biriken enerjinin az olması olabileceği gibi bazende yerkabuğunun kalın olmasıdır
3 boşalma : mağma tabakasındaki ısı ve genleşme cok aşırı fazla olduğunda fazla enerji ancak yerkabuğunu catlatıp oradan cıkarak son bulur yine bu tur depremlerin sebebi bazen biriken enerjinin fazla olması olabileceği gibi bazende yerkabuğunun ince olmasıdır

DEPREMİN ŞİDDETİ

depremin şiddetini etkileyen uc faktor vardır

1 ısı ve genleşme miktarı
2 genleşmenin yeryuzune uzaklığı
3 yerkabuğunun kalınlığı

ısı ve genleşme arttıkca depremin şiddeti artar ancak ısı ve genleşme bolgesi yeryuzune uzaklaştıkca ve yerkabuğunun kalınlığı arttıkca depremin şiddeti azalır

boşalma turu depremlerde orneğin golcukte bazı insanların yerden ateş toplarına benzer alevlerin cıktığını soylemelerinin sebebi yerkabuğunun catlamasıyla dışarı atılan yanan gaz ve lavlardan oluşan enerji fazlasıdır şiddeti 7 uzerinde olan depremlerde oluşan catlakların aşağı yonlu değilde yukarı yonlu olması depremin fay hattındaki bir kırılma ile yerkabuğunun cokmesi değilde (eğer oyle olsa catlaklar cokme halinde aşağı doğru gercekleşirdi) mağma tabakasının fazla enerjisini dışarıya
atmaya calışması ve bazende atması olduğunu gosterir

DEPREMİN HABERCİLERİ

yine deprem tarihini araştırırsanız depremlerden once bir takım garip olaylar olduğunu gorursunuz bunlar deprem bolgesindeki gol deniz ve benzeri yerlerde suyun sıcaklığının yukselmesi (lav'lar yeryuzune yaklaştıkca yerkabuğunun ve doğal olarak gol ve denizlerinde sıcaklığı artar) suyun cekilmesi (ısınan suyun aşırı buharlaşmasından kaynaklanır ) yine buralardaki cok sayıda balık olumu (bazen su sıcaklığının değişmesinden bazende suya karışan gazlardan zehirlenme ile olur) başka bir belirti kuyulardan ve hatta bazen kuyu olmayan yerlerden bile gaz cıkması ve başka bir belirti en onemlisi karıncaların garip hareketleri bunlar yuvalarını toplu halde terk etmeleri (yerkabuğundaki sıcaklık ve gaz artışından kacarlar ) hızlı hareket etmeleri, yiyeceklerini yuvalarından geri cıkartmalarıdır.

DEPREM TAHMİNLERİM

1 van) gecen gunlerde vanın ovapınar ilcesinde bir ilkokulda zeminin ısınması bir deprem habercisiydi en son van depreminde bir koyde tarla kendiliğinden yanıyordu bu konuda kandılli ve devlet afet merkezine mail gonderdim 1 hafta icerisinde deprem olabilir halkı uyarın diye ancak iyiki beni dinlememişler ve halkı uyarmamışlar deprem olmadı ancak bu yanıldığım anlamına gelmez deprem sadece ertelendi bunun sebebide italyada bir yanardağın kul puskurtmesi vanda deprem tehlikesi hala bitmiş değil eğer herhangi bir yerde bir yanardağ gercek anlamda faliyete gecmezse yine eylul ayına yakın tarihlerede 7 uzerinde boşalma şeklinde şiddetli bir deprem olabilir

2 muğla) muğlada son olan 6 buyukluğundeki depremide yaklaşık tarihle kandilli rasathanesine yazmıştım tahminlerime gore daha şiddetli olması gerekiyordu 6 oldu ancak bu oradaki enerjinin hala boşalmadığını ve 7 uzerinde boşalma şeklinde bir deprem veya boşalma olana kadar genleşme şeklinde 4-6 arası bircok deprem olacağını gosteriyor ege akdeniz arası 7 uzeri olmadan rahatlamaz

3 SİVAS OSMANİYE ANKARA kucuk riskli bolgeler bu yıl icerisinde 4,5-6 şiddetinde kucuk depremler olabilir cok şiddetli olmaz diye tahmin ediyorum

4 kıbrısta azda olsa risk var

yakında yeni bir dağ veya adamız olabilir

marmarada iki gun once olan deprem marmarada hareketliliğin başladığının gostergesidir ancak marmarada buyuk depremlerin cok uzun zaman aralıklarla olduğunu ele aldığımızda iki gun once olan depremin marmarada buyuk bir depremi cok uzun sure ertelediği duşunuyorum

NOT:son olarak yanardağların harekete gecmesi ve kucuk depremler buyuk depremleri kısa sure erteler buyuk depremler ise bir diğerini uzun sure erteler bu kurallara gore muğlada bugun olan deprem muğlada olabilecek buyuk bir depremi bir sure erteleyeceği icin ilk buyuk depremin yine vanda olacağını tahmin ediyorum eğer vanda buyuk bir deprem bu eylul ayına yakın bir zamanda olursa egede olacak buyuk bir deprem bir sonraki seneye kadar ertelenir ozaman muğla ve cevresindeki iller 2013 yılında buyuk bir risk taşır

depremin habercileri kısmına yazdığım olaylarla karşılaşırsanız lutfen buraya yazın

ege (muğla) bugun yine kritik bir seviyeye ulaştı ve birkac gun icin buyuk bir deprem riski taşıyor (herhangi bir yanardağın faaliyete gecmesi veya başka bir yerde olabilecek bir deprem halinde bu tahmin hukmunu yitirir) 27/01/2013 dun kazakistanda 6,0 buyukluğunde bir deprem oldu egedeki risk az'da olsa azaldı