İskocya’da yaşamını surduren Alexander Bain 27 Kasım 1843 yılında ilk faks makinası (faksimil) icin patent başvurusunda bulundu. Bain’in tasarladığı faks makinası ana hatlarıyla gunumuzde kullanılan sisteme benzemektedir. Belgenin beyaz ve siyah kısımlarının tanımlanarak iletilmesi ilkesine dayanıyordu.

İletken bir madde uzerinde elektriksel olarak haritalama işlemi icin sarkaclar kullanılmasını onermiş fakat bu sistemi hicbir zaman uygulayamamıştır. 1848 yılında İngiltere’de bir fizikci (Frederick Bakewell) daha geliştirilmiş bir versiyonu icin patent aldı. Yine İngiltere’de halka acık bir sergide ilk defa bir belge iletimini gercekleştirdi.

Tum bu cabalar ticari anlamda sonucsuz kalmıştı. Ticari başarıyı yakalayan ilk faks makinasını ise İtalyan Giovanni Caselli icat etti. Caselli Bain ve Bakewell’in sistemlerini harmanlayarak ortaya yeni bir sistem cıkarmıştı.Pantelgraf adını verdiği buluşun ortaya cıkması 10 yıl surmuştu. 1861 yılında patentini aldı. Fransız hukumetince kullanılmaya başlandı.

Faks makinasının başlangıcta oldukca başarılı olması telgraf sisteminin korunması adına fazla yaygınlaştırılamadı. Cıkan savaşlar nedeniyle doşenen hatların kullanılamaz hale gelmesiyle faks sistemi uzun sure ortalardan kaybolacaktı. 20. YY’da Alman Alexander Korn fotoelektrik tarama adında bir sistem geliştirdi. Hernekadar yeni bir sistem gibi gorunsede mantık aynıydı. Bu sistem sayesinde herturlu belge gonderilebiliyordu ve sarkaclara gerek duyulmuyordu. Telefonun yaygınlaşması telgrafın sonunu hazırladı. Boylece faks kullanımı yaygınlaştı ve iş dunyasında cokca kullanılır hale geldi.

__________________