Pencerelerimizden guneşin girmesini, dışarının gorunebilmesini sağlayan, sofralarımızda bardak, su şişesi yapısında bulunan, daha bir cok yerlerde kullanılan camın tarihi cok gerilere kadar uzanmaktadır.
Ancak camın ilk olarak ne zaman ve nerede yapıldığına ilişkin kesin bir fikrimiz yok. Camın yapımında temel maddeler olarak kullanılan kum, soda kulu (veya potas) ve kirec, yuksek ısıda birlikte eritilir. Bu maddeler dunyanın cok yerinde fazla miktarda bulunabileceği icin, cam yapımı da soz konusu cevrelerdeki ulkelerden herhangi birinde keşfedilmiş olabilir.
Bazı kaynaklara gore,bu keşfin onuru eski Fenikelilere verilmektedir. Sozde bir geminin murettebatı, Suriye'deki bir nehrin ağzında karaya cıkmış. Yemek pişirmek icin hazırlık yaptıklarında,kaplarını desteklemek, uzerine oturtmak icin taş bulamamışlar. Geminin ambarındaki-bir cins sodyum bileşimi olan-guherc ile kalıplarından yararlanmayı duşunmuşler.
Ateş guhercileyi eritmiş,cevredeki kumla karışan eriyik sodyum bileşiği, sıvı cam halinde akmağa başlamış.
Bu soylenti ne olcude doğrudur, gerceğe uyarlığı nedir kesinlikle bilemeyiz. Fakat Suriye'nin cam yapımının eski kaynaklarından biri, belki de birincisi olduğu gercektir. Ticaret konusunda unu dunyayı tutmuş Fenikeliler, Akdeniz cevresindeki butun ulkelere camdan yapılmış şeyler satarlardı.
İlk cağlarda cam yapıldığı bilinen bir başka ulke de Mısırdır. Orijini İsa'dan 7000 yıl onceye kadar uzanan eski Mısır mezarlarında, cam boncuklar ve sus eşyaları bulunmuştur.Ancak,bunların Sıriye'den gelmiş olması da duşunulebilir.
Bildiğimiz kadarıyla İsa’dan 1500 yıl once Mısırlılar kendi camlarını yapıyorlardı.
Mısırlılar dovulup ufalanmış kuvartz taşlarını kumla karıştırır ve camın rengini değiştirirlerdi. Zamanla,bu karışıma kobalt,bakır ya da manganez katmayı da oğrenmişlerdi Boylelikle, canlı mavi, yeşil veya mor renklerde camlar elde edebiliyorlardı.
İsa'dan once 1200 yıllarından sonra,Mısırlılar cama şekil vermeyi de oğrendiler. Fakat boruyla uflenerek camın şekillendirilmesi, Hıristiyanlığın ilk donemlerine ait bir uygulamadır.
Eski Romalıların da cam yapımı konusunda hayli usta oldukları bilinmektedir. Romalılar camdan dekor ve susleme unsuru olarak buyuk olcude yararlanmışlar, duvar kaplamaları icin ince cam panolar (ilkel vitray taslakları) bile yapmışlardı.
Hıristiyanlık doneminde,cam artık pencerelerde kullanılmaya başlamıştı. Uzerinde tarihi yazılı en eski cam, M O. 1551 -1527 yıllarında yaşayan Firavun Amenhotep'e ait iri bir boncuktur. Bu boncuk şimdi, İngiltere’de Cboford muzesindedir.
Kaynak
__________________
Bardağın Tarihcesi
Tarih0 Mesaj
●52 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kültür
- Tarih
- Bardağın Tarihcesi