Malumunuz uzere, 2010 başladı. Vuvuzela’yı bilmeyenimiz yoktur muhtemel. Bilhassa da 2010 G. Afrika’yı gorunce. Şampiyonada futboldan ote Vuvu’nun konuşulması nedeniyle, ben de internette ufak bir gezintiye cıktım. Vuvu nedir, nereden gelir ? vs sorularının cevaplarını aramaya calıştım…
Vuvuzela, Guney Afrika’nın yerel bir calgısı. Daha da ozet bir tabirle Turk işi Borazan ! Yahut cıkardığı ses itibariyle ‘annemizin elektrikli supurgesi.’ Adını Zulu dilinden alan Vuvuzela’nın diğer bir adı da Lepatata. Gecmişi 70′li yıllara dayanıyor. Cok da eski değil anlayacağınız. Nereden cıktı derseniz, şoyle ozetleyebilirim. Tum bunların başında Meksikalılar var. Takımlara verilen destek de, insan sesinin yetersiz kalması ya da extra ses olması itibariyle, ceşitli calgılar piyasaya/tribunlere surulmuş zamanında. Meksikalılar bu işe trampet ile başlamış. Vuvu’da bir bakıma bunun bir uzantısı. Zaman icin de tabi her turlu alet edavat tribune sokuldu…
Vuvuzela ile insanlarımızın tanışması, Konfedarasyon kupasına dayanıyor. Guney Afrikalıların kulaklarının cınlatıldığı (!) o donemde bircok eleştiri oklarının hedefinde yer alan Vuvuzela’nın, yine pek cok eleştiriye rağmen 2010′da yer alması şaşırtıcı.