1. JEOLOJİ
Tektonik bir cokuntu sahası olan İzmir Korfezinin kenarında bulunan şehrin icinde ve cevresinde yukselen tepeler vokanik kayaclardan oluşmuştur. Volkaniklerin tabanında Mesozoyik yaşlı şistler ve Neojen yaşlı kirectaşları bulunur. Tepeler ve sahil arasındaki duzlukler deniz ve dere birikintilerinden ibarettir. Şehrin yerleşme alanının duz kısımlarını genc Kuvaterner cokeller oluştururlar (Şekil-2).
1.1. Genel Jeoloji
Bolgedeki istiflenmeyi Ust Kretase yaşlı Bornova flişi, neojen yaşlı Altındağ formasyonu, Buca kirectaşı ve Yamanlar volkanikleri ve Kuvaterner yaşlı aluvyonlar oluşturmaktadır.
1.1.1. Ust Kretase
Balcova dolaylarında yuzeylenmeler veren Bornova flişi, kumtaşı, silttaşı ve kiltaşı ardalanmasından oluşmakta, yer yer de ekzotik kirectaşı blok, cakıl ve parcaları icermektedir. Coğunlukla ince, yersel olarak da kalın tabakalı olan kumtaşları kuvars ve feldspat tanelerinin kalsit cimento ile tutturulmasından oluşmuştur. Formasyonun egemen litolojisi olan kil ve silttaşları mikaca zengin olup coğunlukla ince tabakalı veya laminalıdır. Gorunen kalınlığı 1000 m’den fazla olan Bornova flişinin yaşı onceki incelemelere gore Ust Kretase olarak belirlenmiştir.
1.1.2. Neojen
Ust Kretase yaşlı formasyonlar uzerine uyumsuzlukla oturan Neojen yaşlı sedimanter birimler (Altındağ Formasyonu, Buca kirectaşları) golsel ortamda cokelmiştir. Yine Neojen yaşlı olan Yamanlar volkanitleri ise bu oluşukları ortmektedir.
3.1.2.1 Altındağ Formasyonu
Karabağlar, Yeşilyurt, Gultepe ve Altındağ yorelerinde yuzeylenen bu formasyon genellikle kırmızı, yeşil ve kahverenkli kil ve marn litolojisinde olup, bazı yerlerde konglomera ve kumtaşları ile arakatkılıdır. 75-80 m kalınlığa sahip olan birim icindeki killer yer yer cok iyi pekiştiklerinden kiltaşı gorunumu kazanmışlardır.
3.1.2.2 Yamanlar Volkanitleri
Yamanlar dağı, Kadifekale ve Hatay yorelerinde izlenen bu volkanitler kırmızı-pembe, grimsi yeşil ve daha koyu renklidir. Formasyon andezit turevi volkanik kayalar ve bunların tuf ve aglomeralarında oluşmaktadır. 150-200 m’lik kalınlıkta oldukları saptanmıştır.
1.1.3. Kuvaterner
Akarsuların taşıdıkları malzeme, aşınma artıkları ve kıyının dolması ile oluşan aluvyonlar Bornova ovası, Balcova ve Karşıyaka duzluklerinde geniş alanlar kaplamaktadır. Kuvaterner yaşlı olan aluvyonlar kil, silt, kum, killi kum, cakıl ve killi cakıllardan ibarettir. Kalınlığı değişken olan bu birikintiler, Bornova ovasının ortalarında 100 m dolaylarındadır ve korfeze doğru artış gostermektedir. Karşıyaka ve Balcova duzluklerinde ise 25-30 m kalınlık gosterirler.
__________________
Jeoloji / Jeofizik Jeoloji
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●57 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Jeoloji / Jeofizik Jeoloji