Şehrin ilk kuruluş yeri olan 20. yy. basina kadar Rum yerlesimi olan Guneygoren (İsola) koyudur. Romalılara kadar bolgenin en onemli yerleşim yeri olan İsola şehri Romalılardan itibaren onemini gittikce kaybetmeye başlamıştır. Şebinkarahisar, Turklerin eline gectiği 1075 tarihinden 1473 yılına kadar 410 yıllık muddet zarfında beylik şeklinde idare edilmiştir.
Şebinkarahisar Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katıldığı 1478 yılından 1515 yılına kadar Amasya vilayetine bağlı kalmıştır. 1515 yılında Trabzon, Canik ve Şebinkarahisar Livaları birleştirilerek Erzincan'a bağlanmıştır. 1538 yılına kadar Erzincan vilayetine bağlı kalan Şebinkarahisar, daha sonra Erzincan'dan alınarak tekrar Amasya vilayetine bağlanmıştır. 1553 tarihine kadar Amasya vilayetine bağlı kalan Şebinkarahisar, 1553 tarihinde Amasya vilayetinden alınarak Erzurum'a bağlanmıştır. 1805 yılına kadar iki bucuk asır Erzurum'a bağlı kalan ilce, 1865 tarihinde Erzurum'dan alınarak Trabzon'a bağlanmıştır. Aynı tarihte Giresun, Ordu ve Golkoy'de Şebinkarahisar Sancağına bağlanmıştır. Yeniden yapılan duzenlemede 1865 yılında Şebinkarahisar, Trabzon'dan alınarak Amasya ve Tokat Sancağı ile birlikte Sivas'a bağlanmıştır. Şebinkarahisar Vilayet haline getirildiği 1923 yılına kadar Sivas'a bağlı kalmıştır. Şebinkarahisar, tarihi icinde pek cok yangın atlatmıştır.
1895 yılı itibariyle Şebinkarahisar merkez nufusunun ucte bir kadarı Ermenilerden oluşmaktadır. 1901 yılında kentte 332 erkek ve 105 kız oğrencinin okuduğu iki Ermeni okulu mevcuttu. Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnak) partisinin liderlerinden olan Antranik Ozanyan Şebinkarahisar doğumlu idi. I. Dunya Savaşı sırasında Şebinkarahisar Ermenileri tehcir (mecburi goc) kararına direnmeye karar vererek kadın ve cocuklarıyla birlikte kaleye sığınmıştır. 25 gun suren isyan sırasındaki saldırılarda Turk askeri kuvvetlerinden ikisi subay olmak uzere 84 şehit, 140 yaralı ve Musluman halktan 30 olu ve 20 yaralı olmuştur.[2] 3 Temmuz 1915'te kaleyi Ermeni isyancılardan geri almayı başaran Turk ordusu, kasabayı ve yoreyi Ermeni nufustan tamamen temizlemeyi başarmıştır.
1923 yılında livaların il yapılmasına karar verilmiş, bu karar neticesinde o gunlerde liva olan Şebinkarahisar'da il yapılmış ancak 1933 yılında İlce durumuna getirilerek Giresun iline bağlanmıştır. 1919 yılında Erzurum'da toplanan kongreye Şebinkarahisar'ı temsilen Dr. Cemil Şencan delege olarak katılmıştır. 1920 yılında ilcede Anadolu ve Rumeli Mudafaa-i Hukuk Cemiyeti Şurası kurulmuştur.
Şebinkarahisar tarihinde bir cok afet yaşamıştır. 28 Aralık 1939 gunu saat gece 01.30’da Erzincan'da buyuk bir deprem meydana gelmiştir. Deprem, Şebinkarahisar’da geniş şekilde hissedilmiş, evlerde buyuk tahribata sebep olmuştur. 50 santimetre kar kalınlığının olduğu ve kışın en şiddetli gunlerinin yaşandığı gecelerde depremin meydana gelişi can ve mal kaybının buyuk olmasına sebep olmuştur. Telgraf ve telefon irtibatının kesilmesi, kışın şiddeti ile yolların gecit vermemesi, giyecek-yiyecek yardımının 25 gun sonra ilceye ulaşmasına sebep olmuş, yaralılara ilac bulunamamış buyuk yiyecek sıkıntısı cekilmiştir. Deprem 1451 kişinin hayatına mal olmuştur.
7-8 Ağustos 1961 tarihinde meydana gelen yangın, tum cabalara rağmen sondurulememiş ve gittikce buyuyerek 288 dukkÂn ve 5 evin tamamen yanmasına sebebiyet vermiştir.
Kaynak
__________________
Şebinkarahisar Tarihi
Tarih0 Mesaj
●49 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kültür
- Tarih
- Şebinkarahisar Tarihi