1. Turk ulusu buyuktur. Ozgurluğu ve barışı sever. Canı pahasına da olsa, Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacak guctedir. Ve yaşatacaktır…Cumhuriyet, etnik kokeni ne olursa olsun tum yurttaşlarını Turk Ulusu catı kimliğinde birleştirmiştir.”
2. Her karış toprağıyla bolunmez butun olan ulkemiz Edirne’den Kars’a, İzmir’den Hakkari’ye, Sinop’tan Hatay’a, Turk Devleti’ne yurttaşlık bağı ile bağlı olan herkesin ortak yurdudur.
3. Tekil devlet yapımız, ulusal birliğimizin, huzurun ve toplumsal barışın en onemli guvencesidir. Tekil devlet yapımızın, ulke tumluğunun, ulusal birliğimizin sonsuza kadar korunacağından kimse kuşku duymamalıdır.
4. Demokrasi ilkesinin en yeni ve akılcı uygulamasını sağlayan hukumet bicimi cumhuriyettir.
5. Turk ulusunun yaratılışına en uygun olan yonetim cumhuriyettir.
6. Cumhuriyet erdeme dayanan bir yonetimdir.
7. Cumhuriyet duşunce, beden ve bilim bakımından guclu koruyucular ister.
8. Geleceğe guclu bicimde ulaşabilmek, Cumhuriyetimizi korumak ve yaşatmakla olanaklıdır.
9. Benim nÂciz vucudum birgun elbet toprak olacaktır. Fakat Turkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.
10. Ey yukselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yukseltecek ve yaşatacak sizsiniz.
11. Biz doğrudan doğruya milletseveriz ve Turk milliyetcisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı, Turk topluluğudur.
12. Cumhuriyet fikir serbestliği taraftandır. Samimî ve meşru olmak şartıyla, her fikre hurmet ederiz. Her kanaat bizce muhteremdir.
13. Turk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.
14. Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir.
Doğumundan Olumune Kadar Kaynakcalı Ataturk Gunluğu