Yorulmadan beni takip edeceğinizi soyluyorsunuz. Fakat arkadaşlar, yorulmadan ne demek? Yorulmamak olur mu? Elbette yorulacaksınız. Benim sizden istediğim şey yorulmamak değil, yorulduğunuz zaman dahi durmadan yurumek, yorulduğunuz dakikada da dinlenmeden beni takip etmektir. Yorgunluk her insan, her mahlûk icin tabii bir halettir, fakat insanda yorgunluğu yenebilecek mÂnevi bir kuvvet vardır ki, işte bu kuvvet yorulanları dinlendirmeden yurutur. Sizler, yani yeni Turkiye'nin genc evlÂtları, yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz.

Calışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek değildir. Zamanın gereklerine gore bilim ve teknik ve her turlu uygar buluşlardan azami derecede istifade etmek zorunludur.

Hic bir zafer gÂye değildir. Zafer, ancak kendisinden daha buyuk olan gÂyeyi elde etmek icin gerekir en belli başlı vasıtadır. GÂye, fikirdir.

Zafer, bir fikrin istihsÂline (elde edilmesine) hizmeti nispetinde kıymet (değer) ifade eder. Bir fikrin istihsÂline dayanmayan bir zafer pÂyidar olamaz (yaşayamaz). O, boş bir gayrettir.

Her buyuk meydan muhare-besinden, her buyuk zaferin kazanılmasından sonra yeni bir Âlem (dunya) doğmalıdır, doğar. Yoksa başlı başına bir zafer, boşa gitmiş bir gayret olur.

Dunyada her şey icin, medeniyet icin, hayat icin, başarı icin en hakiki murşit ilimdir fendir.

Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gosteririz. Duşunuşe ve duşunceye muhalif değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya calışıyor, kaste ve fiile dayanan taassupkar hareketlerden sakınıyoruz.

İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, gecici Mustafa Kemal... İkinci Mustafa Kemal, onu "ben" kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her koşesinde yeni fikir, yeni hayat ve buyuk ulku icin uğraşan aydın ve savaşcı bir topluluktur. Ben, onların ruyasını temsil ediyorum. Benim teşebbuslerim, onların ozlemini cektikleri şeyleri tatmin icindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Gecici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur!

Benim naciz vucudum elbet bir gun toprak olacaktır, ancak Turkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.

Yurtta sulh, cihanda sulh.

Memleketin efendisi hakiki mustahsil olan koyludur.

Turkiye Cumhuriyetinin temeli kulturdur.

Zafer, "Zafer benimdir" diyebilenindir. Başarı ise, "Başaracağım" diye başlayarak sonunda "Başardım" diyebilenindir.

Oğretmenler: Yeni nesiller sizlerin eseri olacaktır.

Ozgurluk ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben milletimin en buyuk ve ecdadımın en değerli mirası olan bağımsızlık aşkı ile dolu bir adamım. Cocukluğumdan bugune kadar ailevî, hususî ve resmî hayatımın her safhasını yakından bilenler bu aşkım malumdur. Bence bir millete şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın vucut ve beka bulabilmesi mutlaka o milletin ozgurluk ve bağımsızlığına sahip olmasıyla kaimdir. Ben şahsen bu saydığım vasıflara, cok ehemmiyet veririm. Ve bu vasıfların kendimde mevcut olduğunu iddia edebilmek icin milletimin de aynı vasıfları taşımasını esas şart bilirim. Ben yaşabilmek icin mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım. Bu sebeple milli bağımsızlık bence bir hayat meselesidir. Millet ve memleketin menfaatleri icap ettirirse, insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet icabı olan dostluk ve siyaset munasebetlerini buyuk bir hassasiyetle takdir ederim. Ancak, benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin, bu arzusundan vazgecinceye kadar, amansız duşmanıyım.

Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir.

Okul sayesinde, okulun vereceği ilim ve fen sayesindedir ki, Turk milleti, Turk sanatı, Turk iktisadiyatı, Turk şiir ve edebiyatı butun guzellikleriyle gelişir.

Ben bu millete herşeyi oğrettim fakat uşak olmayı oğretemedim...

Memleketin efendisi hakiki mustahsil olan koyludur.

Ne Mutlu Turkum Diyene