Buyuk Taarruz esnasında Gazi’nin yanında bulunan arkadaşları, Yunan Kuvvetleri Komutanı General Trikopis’in Başkomutan Cadırı’na nasıl getirildiğini şoyle anlattılar:
Trikopis, diğer esir kolordu ve tumen komutanları ile birlikte Gazi’nin huzuruna cıkarıldıkları zaman, hepsi cok heyecanlı ve bitkin halde imişler. Gazi, bunları oturtmuş, kendilerini teselli icin bu gibi yenilgilerin tarihte ornekleri olduğunu, sevk ve idareyi eksiksiz yapmış iseler vicdanen rahat olabileceklerini soylediği zaman, Trikopis:
-Askeri gorevimi tamamen yaptığıma eminim. Fakat asıl gorevimi maalesef yapamadım, diye intihar edemediğini anlatmak isterken, Gazi:
-O size ait bir duşuncedir, diye sozunu kesmiş ve harita uzerinde:
-Şurada bir tumeniniz vardı. Nicin onu şuraya almadınız. Filan yerdeki kuvvetlerinizi falan yere surseydiniz daha iyi olmaz mıydı? Gibi bazı eleştiriler yapmış, Trikopis:
-Ben oyle hareket etmek icin emir verdim. Fakat (yanındaki Kolordu Komutanı’nı gostererek) bu yapamadı, demiş.
Bu goruşmeler olurken esir komutan yavaşca yanında bulunan subaylarımızdan birine:
-Bizim ile konuşan bu general kimdir? diye sormuş, subay:
-Başkomutan Mustafa Kemal, deyince adam hayrete duşmuş:
-Şimdi anladım biz nicin mağlup olduk! Bizim Başkomutan İzmir’de vapurda oturuyordu, diyerek derdini dokmuş.

Ataturk’ten Gencliğe Unutulmaz Anılar, Ahmet Gurel,