Ataturk'un dediği gibi; "Hocalık sarıkla değil dimağla olur". İşte Kuva-yi Milliye'nin Borekcizade Rıfat Efendisi ve Cumhuriyetin ilk diyanet işleri başkanı Rıfat Borekci, Ataturk'un bu tanımına şuphesiz verilecek ilk ornektir. Rıfat Hoca daima Milli Mucadeleyi desteklemiş, halkı işgale ve emperyalizme karşı savaşmaya cağırmış, Mustafa Kemal Paşa'nın yanında yer almış, bu nedenle İstanbul Hukumeti tarafından verilen, icinde Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa ve daha bir cok kişinin bulunduğu idam kararında onun da ismi yer almıştır.
Mehmet Rıfat Borekci, Ataturk'un kendisine buyuk hurmet gosterdiğini şoyle anlatmıştır:
" Ata'nın huzuruna geldiğimde beni ayakta karşılardı. Utanır, ezilir, buzulur, 'Paşam beni mahcup ediyorsunuz' dediğim zaman, 'Din adamlarına saygı gostermek Muslumanlığın icaplarındandır' buyururlardı. Ataturk, şahsi cıkarları icin kutsal dinimizi siyasete alet eden cahil din adamlarını sevmezdi. "(1)

Kaynak:
(1). Ercument Demirer - Din Toplum ve Ataturk s.10
Mehmet Rıfat Borekci, Ataturk'un kendisine buyuk hurmet gosterdiğini şoyle anlatmıştır:
" Ata'nın huzuruna geldiğimde beni ayakta karşılardı. Utanır, ezilir, buzulur, 'Paşam beni mahcup ediyorsunuz' dediğim zaman, 'Din adamlarına saygı gostermek Muslumanlığın icaplarındandır' buyururlardı. Ataturk, şahsi cıkarları icin kutsal dinimizi siyasete alet eden cahil din adamlarını sevmezdi. "(1)

Kaynak:
(1). Ercument Demirer - Din Toplum ve Ataturk s.10