Hipertermi, vucut sıcaklığının 41 °C veya daha yuksek bir değere yukseldiğinde ortaya cıkan ve termoregulator mekanizmaların bozulmasına, sıcak carpmasına yol acabilen bir durumdur. Hipertermi hafif veya şiddetli şekillerde kendini gosterebilir. Genellikle cevresel faktorler sonucu oluşur; direk olarak guneş ışınlarına maruz kalma ve ortam sıcaklığının yuksek seviyelere ulaşması gibi.
Hipertemik durumları uc ana şekilde toplayabiliriz:
Isı krampları, Sıcak halsizliği ve Sıcak carpması. Her ne kadar ısı krampları ve sıcak halsizliğini hipertermik durumlar olarak saysak da, hipertermi terim olarak sıcak carpması icin daha cok kullanılmaktadır.
Isı krampları yoğun fiziksel aktivite (egzersiz vb.) sonucunda oluşur. Nedeni yoğun fiziksel aktivite ve bunun tetiklediği yuksek terleme oranı ile kaybedilmiş olan tuzun geri yerine konamamasıdır. Sıcak halsizliği ise yoğun sıcağa maruz kalındığında oluşan, baş donmesi, bulantı ve tansiyon duşmesi gibi belirtiler gosteren durumdur.
Sıcak Carpması
Vucut sıcaklığının cok yukseldiği, termoregulator mekanızmaların bozulduğu ve pozitif geribeslem yuzunden vucut sıcaklığının gittikce arttığı durumdur. Yuksek sıcaklık yuzunden hucreler ve boylece de dokular ciddi oranda hasara uğrar. Bircok onemli metabolik reaksiyon sekteye uğrar, enzimler hasar gorur. Coğunlukla kişi bilincini yitirir veya ciddi duyumsal sorunlar yaşar. Acil yardım uygulanmazsa olume veya kalıcı bozukluklarına yol acabilir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Tıp / Biyoloji / Farmakoloji Hipertermi[ET]