Sivas Kongresi sırasında Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekilerin ihtiyaclarının gerektirdiği masrafların ve beslenme giderlerinin karşılanmasında oldukca sıkıntı cekildiği anlaşılmaktadır. Mustafa Kemal Paşa’nın yanında asker olarak bulunanlar Erzurum’da olduğu gibi kolordu kadrosuna misafir kaydedilmemişlerdir. Bu duruma, Anadolu butunleşme hareketinin doğrudan doğruya halka dayandırılması isteğinin yol actığını sanmaktayız. Kolordu kadrosuna misafir kaydolunmaması, gecim ve beslenme meselelerinin onemli bir sorun ortaya cıkarmasına neden olmuştu. O sıralarda İstanbul Hukumeti’nce gorevinden uzaklaştırılan Kaymakam Nizamettin (Atakar) Bey, Mustafa Kemal Paşa’ya katılmış ve beraberindekilerin iaşe işleri ile meşgul olmuştu. Nizamettin Bey’in anılarından alınan şu bolumler, cekilen mali guclukler konusunda acık fikir vermektedir.

“Bir gun Mustafa Kemal Paşa’ya carşıda, kasaba, bakkala borclandığımız ve para kalmadığını soyledim.

-'Bunları Rauf yanımdayken tekrar ac', dedi. Rauf Bey’le otururken vaziyeti anlattım. Paşa:

-'Ben şimdiye kadar olanı, 700-800 liramı verdim. Başka param yok', dedi.

Rauf Bey 100 altın verdi.

Bu paralarla, yirmi kişiyi bulan Mustafa Kemal Paşa ve maiyeti ile kongre azalarının iaşesini temin ediyorduk. Mustafa Kemal Paşa herkesten hissesine duşen masrafı almak teklifini kabul etmiyordu.

-'Kimden ne isteyeceksin? Yanımdakilerin bazısı MulÂzım (Teğmen). Maaşının bir kısmını zaten ayrılırken İstanbul’da ailesine bırakmış. Bir de burada masraf. Buna dayanabilir mi? Nasıl olur?'

Ne var ki para sıkıntısı, Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekilerin Sivas’ta bulunduğu uc ayı aşkın bir sure devam etmiştir."

Kaynak: Alptekin Muderrisoğlu; Kurtuluş Savaşı’ının Mali Kaynakları, İstanbul, 1981, s. 160-161.