Keriman Halis, 1932’de Dunya Guzel secildi ve ulkemizin bu kulvardaki ilk buyuk başarısının sahibi oldu. Bu başarı Ataturk’un de dikkatinden kacmadı ve kendisine “Kralice” anlamına gelen “Ece” soyadını bizzat kendisi verdi.
Bu başarı dahi cok dillendirilmezken daha gizlide kalmış bir başka kralicemiz var; hayatı şansızlıklarla, haksızlıklarla dolu…
Gunse*li Başar, babasının askeri gorevi nedeniyle 1932’de bulunduğu Diyarbakır’da dunyaya geldi. Evet, Keriman Halis’in Dunya Guzeli secildiği yıl doğdu Başar.
Osmanlı Devleti’nin bir donem onemli isimlerinden olan Halil Rıfat Paşa’nın akrabasıdır
Başar, anne tarafından Sadrazam Halil Rıfat Paşa ile akrabadır. Paşa, İzmir Saat Kulesi’ni yaptıran ve Darulacezeyi kurmasıyla bilinir.
Once Cumhuriyet gazetesinin yarışmasında ulke guzeli secildi.

1951 yılında Cumhuriyet gazetesi tarafından duzenlen ile girdiği guzellik yarışmasında Turkiye birincisi oldu.
Guzel Sanatlar Akademisinde okurken Avrupa Guzellik Yarışmasına katıldı
Moda eğitimi devam ederken hocaların ısrarıyla 1952 yılında donemin prestijli etkinliklerinden Avrupa Guzellik Yarışması’na katıldı. Secmelere katılanlar arasında “en guzel” bulunan Başar ulkesine bu anlamdaki ilk birinciliği getirdi. Cunku daha once Avrupa’da secilen bir guzelimiz yoktu.
Turk Lauren Bacall
Kısa zamanda un kazanan Başar’ın bu zaferi sadece ulkesinde değil, Avrupa’da da ses getirdi. Buğulu sesiyle ve bakışlarıyla bir donemin “afeti” gorulen Lauren Bacalla’a benzetildi.
Ulkesinde donduğu ilk zamanlarda unvanına yakışır şekilde ağırlandı
Avrupa Guzellik Yarışmasında birinci olup Turkiye’ye donduğunde İstanbul’dan Ankara’ya, Ankara’dan İzmir’e ozel bir trenle gezdirildi. Cunku o bir kraliceydi ve bunu hak ediyordu.

Once Kutsi Beğdeş ile evlendi
Yapı Kredi Bankasının Genel Sekreterliği gorevinin ardından iş dunyasına gecip kendi işini kuran iş insanı Kutsi Beğdeş kendisinden 18 yaş buyuk olmasına karşın Gunseli Başar’ın kalbini kazandı ve ciftin kısa suren calkantılı evliliği başladı.
Evliliğin uzun surmeyeceğinin anlaşılmasıyla boşanma kararı alan Gunseli Başar bu evliliği ilk hatası olarak gordu.
Demokrat Parti’nin İzmir Belediye Başkanı ile evlendi
Başar, Demokrat Parti’nin ulkede guclu olduğu bir donemde dikkatleri ustune cekmişti ve İzmir’in DP’li Belediye Başkanı Faruk Tunca da kendisine abayı yakanlardan biri oldu.
Bir şekilde ikna olan Başar, Tunca ile 17 Mart 1958 tarihinde evlendi.
Aradığını bulamayan ve surekli eşi tarafından aldatılan Başar Tunca’dan 1964 yılında ayrılabildi.
Cok sonraları verdiği bir roportajda bu evlilik icin “boşanmak kolay olmadı” diyecekti.
Başar ile Tunca ciftinin 1960 yılında Aslı isimli bir kızı dunyaya geldi.
Son evliliği dunyasını değiştirdi.
Gunseli Başar Tunca’nın yoğun ikna bombardımanına boyun eğdi ancak duğunun gercekleştiği ilk gece bu evliliğin de bir hata olduğu fark etti ve o gecenin sabahında annesi ile yaşanan bir diyalog arşivlerde yerini aldı:
“Kadınlara, erkekleri parası icin tercih ettikleri soylenir; beni de erkekler unvanım icin tercih etti. Onların gercek yuzunu gorunce, hemen boşanmak istedim. İlkinden kolay boşandım, ikincisinden boşanmama memleketin koşuları izin vermedi… İzmir’e geldiğim gun evliliğimin yurumeyeceğini anlamıştım ama İzmir’i cok seviyordum. İstanbul ile karşılaştırıldığında cok daha uygar bir şehirdi.”
27 Mayıs’taki askeri mudahale oncesi eşini bulunduğu İstanbul’dan alıp İzmir’e goturmek isteyen Tunca yola cıktı ancak İstanbul’a vardığında mudahale gercekleşti ve Tunca da kacak muamelesi gorerek Başar’ın evine baskına gelen askerlerce tutuklandı.
Başar da yaşanan bu olayın ardından cok sevdiği İzmir’e dondu. Ancak Demokrat Parti muhaliflerinin yoğun sozlu saldırılarına maruz kaldı ve unutamayacağı hakaretler işitti.
Her zaman Ataturk’un cocuğu olmaktan onur duydu

Her yıl binlerce oğrenci mezun eden Turkiye’nin koklu universitelerinden olan İstanbul Universitesinin Beyazıt Yerleşkesinin bahcesinde bulunan Ataturk ve Turk Gencliği Anıtı’ndaki kadın heykelinin modelliğini yaptı.
Kendisine teklif edilen bu modellik ile ilgili duygularını acıklayan Başar; “Bu kadar ulvi bir şeye hayır diyemezdim. Cunku Ata’nın yanında bulunarak Turk genc kızını temsil etmek benim icin bir onurdu.”
Bu anıtın yapımı suresince heykel calış*malarının yaklaşık 1 yıl surduğunu, uzerinde Helenistik bir el*bise ile sağ kolunu elinde meşale tutar gibi havaya uzatarak, sağ bacağını ise bir asker gibi one atarak modellik yaptığını, ayrıca heykelin formunun oluşturulmasında kollarının ve bacaklarının kalıplarının alındığını da anlatan Başar, “Ben oraya gelirken cok heyecanlıydım. Bahceye girip heykeli gorunce ağlamaya başladım. Cunku hepimiz Ataturk’un cocuklarıyız ve onun yanında olabilmek benim icin bir onurdu.” İfadelerini kullandı.
Korkunc bir trafik kazası sonrası yuzune 33 dikiş atıldı ve kolu koptu
1978 yılında yanındaki unlu aktris Itır Esen’in de bulunduğu aracla gecirdiği trafik kazası iş hayatını bırakmasına sebep oldu. Yuzune 33 dikiş atıldı, kafatasında da catlak oluştu. Kolu koptu ve defalarca ameliyat oldu.
Tek işi sosyal etkinlikler duzenlemek oldu
Donuşunde artık bir daha calışma hayatına donmedi ama sosyal etkinlikler, sempozyumlar organize edip, dunyanın dort bir koşesinden konukları davet ederek kendine meşgale olan etkinliklere zaman ayırdı.
Bir daha evlenmeyen Gunseli Başar, babasından aldığı emekli maaşı ve İstanbul Etiler’deki evinin kirasıyla gecindi.
1995 yılında Bodrum Turgut Reis‘e yerleşen Gunseli Başar, bol bol resim yaptı, beş-altı kez İstanbul ve İzmir’de resim sergisi actı. Duman adlı kedisiyle beraber yaşadı.
Gunseli Başar, 20 Nisan 2013 tarihinde İstanbul‘da 81 yaşında olmuştur. Olmeden once yerini ayırttığı Bodrum Turgut Reis Akcaalan Mezarlığı’nda toprağa verildi.
listelist