Oğretmen, avukat, milletvekili, adalet bakanı, eğitim bakanı, her şeyden once bir devrimci… Kısa suren bir yaşam seruveninde millet aşkıyla ne kadar şey yapılabilirse, Mustafa Necati Bey cok daha fazlasını yaptı. 1894’te İzmir’de dunyaya gelen Mustafa Necati, burada eğitim hayatına başladı. Universiteye kadar İzmir’de eğitimini surdurdukten sonra İstanbul’a giderek İstanbul Hukuk Okulu’nda universite eğitimini aldı. Daha sonra İzmir’e donerek eğitimcilik ve avukatlık yapmaya başladı. İşte Harf Devrimi’nden Kuva-yı Milliye’ye bircok alanda onemli rol oynamış Mustafa Necati Bey’in kısa ama dopdolu yaşam hikayesi.
1. Dunya Savaşı yıllarında İzmir’de eğitimcilik, avukatlık ve gazetecilik yaptı, Ozel Şark İdadisi okulunu kurdu

Ulkemizin koklu futbol camialarından Altay Spor Kulubu’nun kurucuları arasında yer alıyor. İtilaf Devletleri tarafından işlerine son verilmeye calışılan demir yolu işcilerinin hakkını korumaya calıştı Aydın-Kasaba demir yollarında hukuk muşavirliği yapan Mustafa Necati Bey işcilerin hakkını korumak icin İzmir Demir Yolları İslÂm Memurini Teavun Cemiyeti’ni kurdu. Bolgede teşkilatlandırma calışmaları yaparak işcilere ve halka umit kaynağı oldu.
İzmir’in işgalinden sonra Balıkesir’e giderek Milli Mucadele’de cok onemli roller oynadı. Kuvayı Milliye kumandanlığı yaptı ve Yunan kuvvetlerine karşı guclu bir direniş sergiledi

TBMM 1. donem Saruhan milletvekili oldu. Aynı zamanda sırasıyla Sivas, Kastamonu, Amasya istiklal mahkemelerinde gorev aldı

Himaye-i Etfal Cemiyeti’ni (Cocuk Esirgeme Kurumu) kurdu. Kızılay, Gencler Derneği, Oğretmenler Orgutu gibi toplulukların calışmalarına destek verdi. TBMM 2. ve 3. donem İzmir milletvekili oldu. Bu sırada Mubadele, İmar ve İskÂn VekÂleti’nin kurulmasına onculuk etti ve başkanlığını yaptı

Turkiye-Yunanistan nufus mubadelesi sırasında mubadiller ulkeye deniz yoluyla taşınıyordu. Ancak bu alandaki ihaleyi İtalyanlar kazanınca Turkiye’nin bağımsızlık ilkeleri ile catışan bir durum ortaya cıktı. Mustafa Necati Bey, bu ihalenin iptal edilmesi ve nakliyenin Turk gemileri ile yapılması konusunda onemli bir rol oynadı. 1924’te Adalet Bakanı oldu ve laiklik ilkesine ters duşen şer’i mahkemeleri kapattı
Milli Eğitim Bakanı oldu ve Turkiye’de eğitime dair iyi olan ne varsa temelini attı

Milli eğitim bakanı olduğu donemde yaptığı sayısız devrim ve yenilikle Turkiye Cumhuriyeti’nde Mustafa Kemal Ataturk ile birlikte eğitime en buyuk gelişmeyi kaydettiren insan Mustafa Necati Bey’dir. Bu yenilikler arasında cıkardığı kanunla oğretmenlerin haklarını genişletmek ve “Maarif hizmetinde asıl olan oğretmenliktir” hukmu ile oğretmenliğin itibarını arttırmak da bulunuyor.
10 bolge merkezinde oğretmen okulları kurdu. Bu okullardan biri Muharrem İnce’nin dunku yayında bahsederek Nagehan Alcı’yı zor duruma soktuğu Balıkesir Necatibey Muallim Mektebi’dir.
Eğitimin ucretsiz olması yolunda onemli adımlar attı ve orta oğretimi parasızlaştırdı. Okul kitapları bakanlık tarafından basıldı.
Ulkedeki eğitim seviyesini Avrupa’ya yaklaştırmak icin calıştı. Avrupa’ya oğrenciler gondererek kaliteli oğretmenler yetiştirdi. Yabancı okulları denetim altına alarak ulkenin bağımsızlığını korudu.
Harf İnkılabı da Mustafa Necati Bey’in eğitim bakanı olduğu donemde gercekleşti.
35 yaşında hayatını kaybetti. Ataturk, Mustafa Necati Bey’in olum haberi ile buyuk bir huzne boğuldu ve gozyaşlarına hakim olamadı

Mustafa Necati Bey, 1 Ocak 1929’da, harf inkılabının yaygınlaşması amacıyla millet mekteplerinin acıldığı gunde apandisitinin patlaması ile hayatını kaybetti. Ataturk’un yakın arkadaşlarından Falih Rıfkı Atay, Cankaya kitabında, olum haberini alan Mustafa Kemal’in derin bir uzuntuye kapıldığını ve ağlamaya başladığını belirtti. Ulkemiz icin bircok alanda cok buyuk işler yapan bu guzel insanın olumu ulu onderimiz Ataturk’u ağlatmayı başaran nadir olaylardan biri olmuştur.
listelist