
Ulu Onder Mustafa Kemal Aataturk’un Ankara Anıttepe’de bulunan anıt mezarı Anıtkabir, hepimiz icin oldukca onemli. Hem mimarisi hem de hissettirdikleriyle buyuleyici bir etkiye sahip olan Anıtkabir elbette merak konusu. Orada bulunan ve gorev değişim zamanları dışında gozlerini bile kırpmayan askerler, guvenlik, ziyaretciler ve Ataturk’un kabrinin korunması gibi merak edilen pek cok şey var.
1. Anıtkabir’de askerlerin kaldığı bir birlik binası bulunuyor

Ekşi Sozluk yazarının anlattıklarına gore bu Birlik’te farklı takımlara ait askerler kalıyor. Bunlar Rehber Takımı, Jandarma Takımı, Hizmet Takımı, Kara Takımı, Hava Takımı, Deniz Takımı, Karargah Takımı ve Emniyet Takımı.
2. Kımıldamadan duran askerler yani saygı nobeti tutan askerler Jandarma Takımı’nın askerleri

3. Askerler hareketsiz durmak icin topuktan iğne olmuyor, bu bir şehir efsanesi
Askerler hareketsiz durmak icin bazı dayanıklılık eğitimlerinden geciyorlar. Hareketsiz durmayı oğrendikten sonra yalnızca 1 saat nobet tutuyorlar. Saat başı izlemesi oldukca keyifli olan nobet değişimi gercekleşiyor.
4. Kısa donem askerlerin bircoğu Anıtkabir Muzesi’nde takım elbiselerle calışıyor ve gelen gruplara rehberlik yapıyorlar

5. Anıtkabir’in etrafının tellerle cevrili olmamasının sebebi bir askeri alan değil bir anıt mezar olması. Bu nedenle yasalar gereği etrafı cevrilemiyor

6. Anıtkabir’in icinde bir sera, bir kopek eğitim timi ve parkuru, su deposu, malzeme deposu, futbol icin kucuk bir toprak saha, mini bir golf alanı, dinlenme ve cay bahcesi bulunuyor

7. Anıtkabir’de askerliğini tamamlayan kişiler Ataturk’un mezar odasına girme şansı buluyor

Anıtkabir’de askerler icin duzenlenen terhis toreninin ardından askerler Ataturk’un mezar odasına girerek saygılarını gosteriyor ve dua ediyorlar.
8. Anıtkabir’de askerlik gelenekleri

Anıtkabir’de askerlik yapanlar icin hem eğlenceli hem de farklı bazı gelenekler var. Ekşi Sozluk yazarı farklı gelenekleri şu şekilde anlatıyor: “Bunları kısaca aşti, boyama ve dayak atma olarak sıralayabiliriz. Aşti, kısaca teskeresi yakın olan kişinin ceşitli yiyecek ve icecekleri satın alıp yemek masasını donatarak asker arkadaşlarına verdiği ziyafetin ve jestin adıdır. Yani arkadaşlarını yedirip, icirir gidecek olan kişi. İsmi de zaten Ankara’daki Aşti Otogarı’ndan gelir. İşin boyama kısmı ise muzur tezkerecinin gece koğuş arkadaşları uyurken, gizlice onların el veya ayak parmaklarını oje ile boyamasına denir. Ozellikle bu ojelerin zor cıkmasından oturu oldukca uyuz bir şaka olduğunu soylemek gerek. Dayak kısmı ise tezkeresini alan askerin nizamiye kapısından cıkmasından hemen once gercekleşen bir aksiyondur. Ozgurluğune kavuşacak olan asker 10 tekrar şınav ceker ve diğer herkes ellerinde ne varsa ve Allah ne verdiyse, sırt bolgesi ağırlıklı olmak uzere şanssız kişiyi bir guzel pataklar. Adeta gecmişin ve yaşananların intikamı alınır diyebiliriz.”
listelist
__________________