Barış sureci Diyarbakır turizmini canlandırdı. Yabancı turist sayısı yuzde 100, tur rezarvasyonları yuzde 500 arttı.

Barış sureci Diyarbakır turizmine ivme kattı. Kente gelen turist sayısı 2 katına cıkarken, kimi tur şirketlerinin rezervasyonlarında da yuzde 500 artış yakalandı. Rixos’un otel yapmaya hazırlandığı kentte Big Chefs de yer arıyor. Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİ- AD) tarafından duzenlenen, “UNESCO’ya Adaylık Sureci’nde, Diyarbakır Surları ve Turizme Katkıları” konulu panelde cozum surecinin getirdiği catışmasızlık ortamı, huzur ve istikrarın devam etmesi halinde turizmin gelişeceği ifade edildi.

Başsal: Catışma ve yetersiz altyapı gelişmeyi engelledi

DİSİAD Başkanı Burc Baysal: Bolgede, kalkınma adına onlarca teşvik paketi acılmasına rağmen bir kac fabrika dışında bir gelişme yaşanmadı. Bunun nedeni catışma ortamı ve yetersiz altyapıydı. Bugun her 2 konuda da bolge gelişiyor. Altyapı sorunlarımız yavaş da olsa cozulurken, barış konusunda da bir catışmasızlık surecindeyiz. En son 2012 Nisan ayında cıkan teşvik yasası bolgede yatırım yapmak isteyen yatırımcılara yeni bir takım avantajlar getirdi. İstihdam ve yatırım maliyetlerinin desteklenmesi cok onemli. Bu destekler ozellikle turizm alanında daha da anlam ifade ediyor.

Bedirhanoğlu:Turizmde mesafe almak icin guvenlik cok onemli

Doğu Guneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGUNSİFED) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu: 12 Mart 1860’daki sayımda Diyarbakır nufusu 21 bin 300 kişi ve farklı etnik koken ve inanca sahip insanlardan oluşuyor. Turizmde ilerleme icin guvenlik cok onemli. Bu cozum surecinde amaclanan hedefe ulaşmak icin gercek catışmasızlık ve barış ortamı gerekli. Turizmi sadece Diyarbakır ile değil Mardin, Hasankeyf ve Midyat’ı ortak merkezde değerlendirmeliyiz.

Kırac: Barış ile yabancı turist sayısı yuzde 100 arttı

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kırac: Cozum surecinin getirdiği barış iklimi sayesinde 2013’de yabancı turist sayısı yuzde 100, yerli turist sayısı yuzde 25 arttı. Turizmdeki başarı icin karar alıcıların buna inanması, kamu ve ozel sektorun butunleşmesi, bir dizi temel politika değişikliği yapılması gerekiyor. Diyarbakır sahip olduğu zenginlikler ile kıyaslandığında değişimi geciken bir kent.

Sayar: 1800’lu yıllarda kentte sanayi daha fazlaymış

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar: Diyarbakır nufusunun 40-50 bin olduğu 1800’lu yıllarda sanayi, bu donemdekinden daha fazlaymış. İnanc ve kulturle birlikte kentin bir sanayi potansiyeli olduğunu da goruyoruz. Barışın olmadığı yerde ekonomiden kalkınmadan yada sosyo ekonomik kriterden bahsedemeyiz. Barış surecinin kalıcı olması icin herkesin uzerine duşen gorevler var.

İpek: Surlar ve Hevsel Bahceleri konusunda imar planı başlattık

Diyarbakır Buyukşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek: Diyarbakır tarihsel gecmişi, toplumsal dokusu, ekolojik potansiyeli ve jepolotik konumu acısından dunyada oldukca onemli bir yere sahip. Kentte tarihi ve kulturu koruyan bir yaşam modeli olmalı. Bunun icin toplumsal duyarlılık, fedakarlık hic durmadan devam etmeli. Diyarbakır Buyukşehir Belediyesi’nin kente bictiği vizyonun bir gereği olarak, surlar ve Hevsel Bahceleri konusunda calışmayı esas alan imar planı başlattık.

THY, ucaklarda film ile tanıtacak yoresel yemeklerini ikram edecek

● DİYARBAKIR’DA DEMOKRASİ TALEBİ COK GUCLU

THY Yonetim Kurulu Başkanı Hamdi Topcu: Diyarakır ile ozel bağım var. Universiteden arkadaşlarım var. Daha once de bir kez gelmiş soz vermiştim geleceğime dair. Ailemle gelip bir iki gun gezmek istiyorum. Demokrasinin geliştiği yerde refah artıyor. Bu talebi Diyarbakır’da cok kuvvetli goruyorum. Demokrasi, insan hakları ve daha fazla hukuku butun kentlerimizin, en fazla da Diyarbakır’ın hakettiğini duşunuyorum. Diyarbakır Valiliği’nin hazırlatacağı45 dakikalık tanıtım filmini THY ucaklarında yayınlayacağız. Ucaklarda kentin yoresel lezzetlerini ikram edeceğiz.

● TUR OPERATORLERİNİN MOTİVE EDİLMESİ GEREK

TURSAB Genel Sekreteri Cetin Gurcu: Bu bolgede guvenlik algısı en ust noktaya geldiği zaman uluslararası tur operatorleri bolge yonelecek. Buyuk tur operatorlerinin motive edilmesi gerek. Bunun yapacak olan ise seyehat acenteleri.

● KENTTE BİG CHEFS’İ ACMAK İCİN YER BAKIYORUZ

Big Chefs Yonetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli: Guvenlik sorunu nedeni ile Diyarbakır’a yatırıma temkinli yaklaştık. Barış sureci ile ulusal bircok marka yatırım icin gelecektir. Yeme icme icin gezen milyonlarca insan bu geziye 1200 dolar harcıyor. Diyarbakır mutfağı cok zengin. Buranın dokusunu anlatan markalara ihtiyac var. Kentte Big Chefs acmak icin yer bakıyoruz.

● KENTTE TURİZM KONSEYİ OLUŞTURULMALI

Rixos Otelleri Yonetim Kurulu Başkanı Volkan Şimşek : Kente otel yapmak icin yatırımcılarla goruştuk. Burada helva yapmak icin gereken herşey var. Bu konuda yol almak icin turizm konseyi oluşturulmalı Sanayici ve işadamlarına onerim otel yatırımlarına girmeleri. Diyarbakır konaklama problemini cozerse gelen gruplar konaklamaya kalırlar. Diyarbakır uzeri ortulu bir hazine gibi”

● DİYARBAKIR’IN İSTİDAM SORUNUNU AĞIR SANAYİ COZEMEZ

Dicle Universitesi Oğretim Uyesi ve RTUK uyesi Doc. Dr. Ahmet Yıldırım: Surici’ndeki değerler butun olarak ele alınmalı. İc kalenin turizme kazandırılması cok onemli. Sur icinin 30-40-50 yıllık projelerle acık hava muzesine donuşturulmesi gerekiyor. 300 tescilli tarihi eser var. 7 onemli eko turizm potansiyeline sahip merkez bulunuyor. Asla ağır sanayi buradaki istihdam sorununu cozemez.

● BARIŞ SURECİNDEN SONRA REZERVASYONLAR YUZDE 500 ARTTI

Jolly Tour Bolge Turlar Muduru Kerem Gokce: Diyarbakır’daki gelişimde turizm geride kaldı. Bu bolgede yaptığımız turizm hareketi tur ve inanc uzerine. GAP yada Doğu Anadolu turları olarak geliyoruz. Barış surecinden sonra aldığımız rezervasyonlar yuzde 500 arttı.

● SURİCİ DOKUSUNU KORUYAN PLANI TAKİP EDECEĞİZ

Diyarbakır Buyukşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Murat Alokmen: Surici’nde koruma amaclı imar planı calışmalarımız var. Turizm potansiyelini değerlendirmek icin Surici dokusunu bozmadan hazırladığımız planı takip edeceğiz. UNESCO sureci bizim icin cok onemli. Diyarbakır’a bir kac gunluk geziler icin gelinebilmeli, bu potansiyelimiz var.

Kaynak