Siz Napolyona Benziyorsunuz
12 Haziran 1922, Mustafa Kemal Paşa’nın bir misafiri vardır. Bu misafir İngiliz Generali Townshend’ır. Mustafa Kemal Paşa Townshend’ın; ‘siz Napolyon’a benziyorsunuz’ benzetmesini reddeder ve:
Napolyon, arkasına bir suru, ceşitli milliyetteki insanları toplayarak macera aramaya cıktı. Ve bunun icindir ki yarı yolda kaldı. Ben bir anadan, bir babadan gelen kardeşlerimle kendi vatanımı kurtarmak davası yolundayım. Ve bu kesinlikle başarılı olacağım!” Cevabını verdi.
Mustafa Kemal Paşa’nin giriştiği mucadeleyi hayret ve takdirle karşılayan Townshend, kendisine karşısındaki duşmanın kudretini hatırlatmak isteyerek:
-“Siz savaşmak durumunda olduğunuz duşmanın ne kadar guclu olduğunu hesaba katmıyorsunuz. Bu duşmanın size her turlu arac ile oturduğunuz odadaki eşya, yemeğiniz ve her şeyinizle bir fenalık yapabilme olasılığı bile vardır” dedi. Mustafa Kemal Paşa gayet sakin bir duruşla:
-“Evet, karşımdaki duşmanın cok kuvvetli olduğunu biliyorum. Fakat insaniyeti savunan kimseler olumle tehdit edilmelerine rağmen olmezler ve sonsuza kadar yaşarlar!” cevabını verdi. Sabaha karşı tartışmaların bitmesi uzerine buyuk bir hayranlıkla Mustafa Kemal Paşa’dan ayrılan Townshend, yanındaki memur Turk subayına:
-“Ben şimdiye kadar 15 hukumdar ve cumhurbaşkanı ile ozel ve resmi konuşmalar yaptım. Bu geceki kadar ezildiğimi hatırlamıyorum. Mustafa Kemal’de buyuk bir ruh gucunun esrarı var” dedi.1
1 Tahsin Oztin, Mustafa Kemal’den Ataturk’e, İstanbul 1981, s. 64.
Kaynak: Ataturk’ten Gencliğe Unutulmaz Anılar, Ahmet Gurel, Mayıs 2009