Yunan Orduları Başkomutanı Trikopis esir duşmuş ve Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın karargÂhına getirilmişti. Trikopis Gazi’ye soruyor:

-“Siz bu savaşı nereden idare ediyorsunuz?” Esir komutan Gazi’nin KarargÂhını Afyon’un acıklarında sanmaktadır. Gazi:

-“Sungulerin parladığı yerdeydim, askerlerimin hemen yanındaydım.” Esir Generallerin sırtları bize donuktu. Fakat biz onları gorebiliyor ve dinleyebiliyorduk. Trikopis ve diğer Yunan Generalleri Gazi’nin verdiği cevapla ayağa kalkıp takdirlerini belirtirken:

-“İşte savaş boyle kazanılır, 500 Km. uzaktan değil, harita uzerinden pergelle olculerek hic değil.” Esir Yunan Başkomutanı ve Generalleri 30 Ağustos Zaferimizi tarihe Gazi’nin huzurunda boyle mal ediyorlardı.

Gene esir Yunan Generali Diyenis başını one eğerek tasdik ediyordu komutanını. Trikopis bu arada:

-“Buyukada’da oturan eşime bir sağlık mesajımı lutfeder misiniz?”

-“Emredersiniz.” Gazi daha buyuyordu gozunde:

-“Ekselans, Kavala’da bir dostunuzun evinde sizin bir fotoğrafınızı gordum, orada pek genctiniz.”

-“İsmail Hakkı Kavalalı Harbiye’den arkadaşımdır” diyerek, Mustafa Kemal o gunlere gitti ve esir Yunan General Trikopis’e

-“O zamanlardan beri bizi biraz calıştırdılar” diyerek tarihe bir gezintiyle Trikopis’in sozlerine yanıt verdi.1

1 Kemal Arıburnu,Ataturk’ten Anılar, Turkiye İş Bankası Kultur Yayınları, Ankara 1976,s. 172

Kaynak: Ataturk ve Unutulmaz Anıları, Ahmet Gurel, Bulent Turker, Nisan 2009