Grip Nasıl Bir Hastalıktır?
Grip asıl olarak solunum yollarında yerleşen Influenza A, B ve C virulerinin neden olduğu, yuksek ateş ve yaygın kas ağrıları ve kırgınlık ile seyreden; toplumda aynı anda bir cok kişiyi hastalandırıp cok sayıda olumlere yol acan, kolay yayılabildiğinden bilhassa kış mevsiminde salgınlar yapan bulaşıcı bir hastalıktır.
Grip Virusunun Ozelliklerinden Bahseder misiniz?
Influenza B virusu cok nadiren salgın yapar ve genellikle daha hafif seyreder. C virusu ise hemen hic salgın nedeni olmaz. Grip salgınlarına yol acan virus asıl olarak Influenza A’dır. Bu viruslerin ozelliği, cok kolay bulaşabilmesi ve toplumda aynı anda bircok kişiyi birden hastalandırabilmesidir. Virusun antijenik yapısı cok sık değiştiği icin toplumda herhangi bir direncle karşılaşmadan hızla yayılabilmekte ve epidemi (bir toplumda gorulen salgın) ve pandemilere (dunyada bir cok toplumda gorulen salgın) yol acmaktadır. 9-39 yıllık periyotlarda major antijenik değişim ortaya cıktığından pandemi yapıp bir cok ulkede aynı anda milyonlarca kişiyi hastalandırmaktadır. 1889'dan bu yana en az 5 pandemi yaşanmıştır. 1918-1919 pandemisi sırasında milyarlarca kişi hastalığa yakalanmış ve yaklaşık 25 milyon kişi olmuştur.
Nezle, Soğuk Algınlığı ile Grip Arasında Fark Nedir?
Benzer yakınmalarla kendini belli eden ancak hastalığın daha hafif seyrettiği ve genellikle ayakta atlatılan nezle ve soğuk algınlığından farklı olarak grip, dunya capında buyuk salgınlara, toplu olumlere, buyuk oranda iş gucu kayıplarına yol acabilen ağır bir hastalıktır.
Grip Nasıl Bulaşır?
Kuşlar, atlar ve domuzlarda da hastalık gorulebilmekte ve hastalığı insanlara taşıyabildikleri bildirilmektedir. Ancak, asıl olarak virusu taşıyan hasta kişilerin solunum yolu sekresyonlarıyla ve bunlarla bulaşmış eşyalar vasıtasıyla yayılmaktadır. Cok kolay bulaşmakta ve hızla yayılmaktadır. Ozellikle okullar, yurtlar, kışlalar, kahvehaneler, huzur evleri gibi kalabalık ve topluca yaşanan ortamlar hastalığın yayılmasında onemli rol oynar.
Grip Salgınları Nasıl Meydana Gelir?
Salgınlardan korunmak toplumda aktif yaşayanlar icin cok zordur. Salgınlar sırasında ilk hecmede genellikle arkadaşlarından mikrobu alan okul cocukları hastalanmakta bunu izleyen ikinci hecmede ise cocuklarından mikrobu alan erişkinler hastalığa tutulmaktadır. Salgınlar genellikle 5-7 hafta dolaylarında kendiliğinden sınırlanmaktadır. Kuzey yarım kurede sıklıkla kış aylarında (Kasım-Mart) gorulmektedir.
Sidney Gribi, Rus Gribi, Cin Gribi Farklı Hastalıklar mıdır?
Bunların hepsi de Influenza A virusunun neden olduğu salgınlardır. Hastalığın belirtileri aynı olup sadece şiddeti ve yaygınlığı değişmektedir. Bunun nedeni ise virusun antijenik yapısında meydana gelen değişikliklerdir. Hemen her yıl oluşan minor değişikliklere ek olarak 9-39 yıllık periyotlarla major değişimler olmakta ve buna bağlı olarak toplumda gribe karşı var olan direncten etkilenmeyen virus pandemilere yol acmaktadır. 16 yuzyıldan bu yana 10’ dan fazla pandem1i yaşanmıştır. 1918 pandemisi sırasında 25 milyon kişi olmuştur. Pandemiye yol acan yeni antijenik yapılı virusun ilk gorulduğu yere izafeten Rus gribi, Cin gribi, Honk Kong gribi, Sidney Gribi şeklinde adlandırma yapılmaktadır.
Hastalık Kimlerde Daha Sık ve Ağır Seyreder?
Sigara, alkol alımı, duzensiz yaşam ile soğuk maruziyeti hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır. Bilhassa bebekler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlarda (kalp hastalığı, astım, kronik bronşit, bronşektazı, şeker hastalığı, bobrek yetmezliği, AIDS, kan hastalıkları) ağır seyretmekte ve olumlere neden olmaktadır. Direnci yuksek erişkinler icin olum cok nadirdir.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Hastalık bulaşmayı takiben 1-3 gunde uşume, titreme, ateş, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, boğaz ve baş ağrısı, yaygın kas ve eklem ağrıları, bulantı, genizde dolgunluk ve akıntı, gozlerde yanma kızarıklık, burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya cıkar. Bulantı, kusma gorulebilir.
Bu Belirtiler Sadece Grip Hastalığında mı Gorulur?
Hayır. Nezle, farenjit, anjin, bademcik iltihabı, sinuzit, larenjit, bronşit, zaturree vb gibi bir cok solunum yolu enfeksiyonları sırasında benzer yakınmalar olabilir.
Benzer Şikayetlere Neden Olan Diğer Hastalıklardan Ayrılması Gerekir mi?
Evet. Bu cok onemlidir. Cunku tedavi buna gore yapılacaktır. Orneğin: kriptik bir tonsillit olgusunda penisilin uygulanması mutlaka gerekli iken gripte bunun hic faydası yoktur.
Grip İcin Doktora Gitmeli miyim? Yoksa Evde Kendi Kendime Tedavi Olabilir miyim?
Yukarıda sayılan belirtiler ortaya cıktığında oncelikle bunlar gribe bağlı mı yoksa diğer hastalıklardan birisi olabilir mi? Bunun anlaşılması icin hastanın bir hekim tarafından değerlendirilmesi uygun olur. Bu yapılmadığı taktirde bazen gereksiz yere zaman kaybedilmiş ve antibiyoterapiye gec kalınmış olur. Bilhassa belirtilerin şiddetli, ateşin cok yuksek olduğu ve hastanın genel durumunu bozup, beslenmesini, istirahatini engellediği hallerde ve ateşin 3-4 gunluk istirahata rağmen duşmediği ya da duştukten bir iki gun sonra tekrar yukseldiği durumlarda hekime mutlaka başvurulmalıdır. Yaşlılar, kalp, akciğer, bobrek ve şeker hastaları ve vucut direncini bozan diğer sureğen hastalığı olanlar (AIDS’liler, kan hastaları vb..) ise grip belirtileri başlar başlamaz hekime başvurmalıdırlar.
__________________
Tıp / Biyoloji / Farmakoloji Grip Nasıl Bir Hastalıktır?
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●51 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Tıp / Biyoloji / Farmakoloji Grip Nasıl Bir Hastalıktır?