‘Ben hanımlara el opturmem hanımefendi, bunu unutmayın’ diye ciddi bir tavırla bildirdi.”
Ben Hanımlara El Opturmem
Salih (Bozok) Bey, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Latife Hanım’ın daveti uzerine Goztepe’deki koşke gelişini şoyle anlatmıştır:
“Beyaz Ev’in onunde arabadan indi Gazi. Kapıyı yaver Rusuhi actı. İsmet (İnonu) ve Fevzi (Cakmak) Paşalar ve onların yaverleri sıralandılar. Beyaz Ev’in bahcesi mor salkımlar, guller ve menekşelerle donatılmıştı. Merdiven sahanlığında Latife Hanım bekliyordu. Paşa heyecan dolu, ama biraz da sinirliydi:
-‘Eviniz cok guzel Latife Hanım!’ diyor. Latife Hanım’ın verdiği cevap şoyleydi:
-‘Hicbir ev size layık bir ev olamaz, Paşa Hazretleri, ama… Sanırım şimdilik en emniyetli ev burası galiba.’
Paşa’nın elini opmek uzere uzandı. Ama… Ciddi ve heyecanlı bir ses:
-‘Ben hanımlara el opturmem hanımefendi, bunu unutmayın’ diye ciddi bir tavırla bildirdi.”
1 Rusuhi Savaşcı, (1886–1959), Cumhurbaşkanlığı Başyaverliğine getirilmiştir. Bu gorevi 11 yıl aralıksız yurutmuştur.
2 Nezihe Araz, Latife Hanım’la Mustafa Kemal Nasıl Evlendiler, Popular Tarih, Ocak 2000, Sayı 8.
Kaynak: Ataturk ve Unutulmaz Anıları, Ahmet Gurel, Bulent Turker, Nisan 2009