Aspartik asit

Aspartik asit (Asp, D) proteinlerin yapısında bulunan 20 standart aminoasitten biridir. Anyonik formunun adıyla aspartat olarak da bilinir. Vucuttan zararlı amonyağın atılmasına yardımcı olur. Amonyak dolaşım sistemine girdiği zaman toksik bir madde olarak hareket eder ve merkezi sinir sistemine zarar verebilir. İncelemeler, aspartik asitin dayanıklılığı ve yorgunluğa direnci artırabileceğini gostermiştir.

Diğer bircok amino asitte olduğu gibi bu amino asitinde hem L- hemde D- isomeri vardır. Aber aktiv olan diğer bir değişle doğada var olan isomeri L- Aspartik asit'dir. Bu yazıda yada bilimsel makalelerde Aspartik asit L- yada D- olarak hic bir on ek almayarak sadece Aspartik asit diye bahsedilmişse, burda bahsi gecen L- Aspartik asit'dir.

Adından anlaşılabileceği gibi, aspartat, asparajinin karboksilik asit analoğudur. İnsan vucudu ihtiyacı olan aspartatı sentezleyebildiği icin dışarıdan besinlerle alınması hayati onem taşımaz. Proteinlerin yapıtaşı olmak dışında, aspartat beyinde norotransmiter olarak da kullanılabilir ve ure dongusunde ve glukoneogenez esnasında metabolit olarak rol alabilir. Norotransmiter olarak kullanılan aspartatın yorulmaya karşı direnc sağlayarak dayanıklılığı artırabildiği hipotezi one surulmuştur, fakat destekleyen deneysel kayıtlar cok guclu değildir.
__________________