Harbiye Nezareti’nde calışmakta olan Kaymakam İbrahim Bey’in oğlu Kemalettin Efendi, kendisine hitaben yazılacak oğutleri kapsamak uzere bir hatıra defteri hazırlamış ve defterin başına da iki fotoğrafını yapıştırmıştır.
22 Ekim 1921 ile 19 Eylul 1923 tarihleri arasında otuza yakın kişiye sunulan defterde bazı şair ve yazarların, hocaların ve hekimlerin yazıları bulunmakta, ayrıca defter sahibinin babasının da oğut şeklinde bir şiiri yer almaktadır. İsmet Paşa da Eylul 1923 tarihiyle yazdığı yazıda “Kemalettin, evlÂdım. Mefkure sahibi, doğru, calışkan ve sebatkÂr ol. İyi Turk olabilmenin, hayat mucadelesinde muzaffer olanın esrarı bunlardır” demektedir.
Kemalettin Efendi hatıra defterini yazması dileğiyle son olarak Mustafa Kemal Paşa’ya sunmuştur. Mustafa Kemal Paşa defterdeki yazıları okuduktan sonra genc Kemalettin Efendi’ye hitaben -defterin sondan bir evvelki sayfasına- şunları yazmıştır: **
Ankara-Cankaya
19 Eylul 1923
Oğlum Kemalettin,
Babanın haluk bir insan, temiz bir asker olduğunu oğrendim. Seni fotoğrafından mutalÂa etmekle fikir istihracına kalkışmayacağım. Babanın verdiği nasihatler kıymetlidir. Ben yalnız şunu ilÂve edeceğim:
Hatırat defterini başkalarının yazıları ile doldurmaya heves etmektense, hayat defterini kendi faaliyet ve fazilet eserlerinle doldurmaya bak!
Gazi Mustafa Kemal
Ataturk'un Kemalettin'in hatıra defterine yazdıkları orjinal metin. (19 Eylul 1923)
** Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etut Başkanlığı Ataturk Arşivi, Dosya: 23, Klasor: 58