Sakarya Meydan Savaşı Turk Orduları'nın zaferi ile sona ermiş, Gazi Ankara'ya donmektedir. Yirmi gun geceli gunduzlu buyuk bir endişe ve karamsarlık icinde yaşayan Ankaralılar, duşmanı yenen ordunun başkomutanına torenli bir karşılama duzenlemişlerdir. Ankara garından başlayarak şehre doğru yolun iki yakasında sıra ile dizilen hukumet ve meclis uyeleri, memurlar, oğrenciler, esnaf ve halk, gazi gectikce alkış tutup arkasına katılarak buyuk bir alay halinde ilerlemektedirler. Meclis binasının onune gelindiğinde Gazi alayın başında bulunanların yukarıya doğru yol almakta olduğunu fark etmişti.Meğer bu toren şoyle duzenlenmiş: ''cemaat'' halinde Hacı Bayram Veli'nin turbesine gidilecek, onun ''yuksek maneviyatının yardımıyla'' kazanılan bu buyuk zafer icin orada dua edilecek, sonra Meclis'e donulerek nutuklar okunacaktır. Gazi: ''Oyle şey olmaz, yurt toprağını karış karış kanını akıtarak ve canını vererek savunan Mehmetciğin hakkını ben evliyalara kaptırmam! '' deyip doğruca meclis binasına sapar. Ataturk yıllar sonra bu olayı anlatırken sozune şunları da eklemiştir: ''Kimileri benim bu davranışıma kamunun inancını inciten yersiz bir davranış gozuyle bakmış olabilirler; ama ben, hele yurdun savunmasında, guvenilecek gucun evliyaların, yatırların ''maneviyatı'' olmayacağını hatırlatmayı artık zorunlu bulmuştum.''
Ataturk'un not defterleri syf:51
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kültür
- Türkiye, Osmanlı ve Mustafa Kemal Atatürk
- Sakarya savaşı'ndan donuş