Kayakapı Turizm A.Ş. Yonetim Kurulu Başkanı Yakup Dinler ile Neon Tours ve Key Tours markaları ile ABD’de tur operatorluğu yapan ve Kapadokya’da Ariana Lodge Hotel’i işleten Koray Edemen arasındaki ‘teknoloji’ tartışması devam ediyor. Kayakapı Urgup’un bir mahallesi, Google reklamalrında kullanabilriz şeklindeki acıklamasına yanıt veren Dinler, hem ‘Kayakapı’ hem de ‘Kayakapı Premium Caves’ markalarının şirketleri adına tescilli olduğunu belirtti.

Kayakapı Turizm A.Ş. Yonetim Kurulu Başkanı Yakup Dinler, Koray Edemen’in 14 maddelik yanıtına karşı, her maddeyi tek tek yanıtlayarak yeni bir acıklama yaptı. Edemen icin ‘teknoloji arsızı’ ifadesini kullanan Dinler, Edeman’ın one surduğu ‘bolge tanıtımı icin gittiği fuarlarda kendi şirketlerini tanıtıyor’’ şeklindeki iddiası icin de ‘’şirketim adına en ufak bir şey dağıttığımı ıspat esin turizmi bırakırım. Ispat etmediği halde de kendisinin turizm sektorunu temiz kalması acısından sektoru terk etmeye davet ediyorum.’’ dedi.
Dinler’in yaptığı acıklama ise şoyle:
İtham 1: Google Adwords, reklam kampanyaları icin Google değişik keyword onerileri sunar. Bunları kullanarak reklam tetikleyebilirsiniz. Bunu herhangi bir bilinen kanuni kısıtlaması yoktur.
Cevap 1: Google size bu secenekleri sunar, doğrudur ama bunu yapmak suctur. Turkiye’de yaşadığımız icin burada ‘Cowboy Kanunları’ değil, Turkiye Cumhuriyeti Kanunları gecerlidir. 6769 sayılı Sınai Mulkiyet Kanunu bu konuda işletmeleri acıkca korumaktadır. Suc işlediniz, hala sucunuzu ortbas etmeye calışıyorsunuz.
İtham 2: Bu yazida okurlara ogretilmeye calisilan teknilerin disinda keyword ler, partial, whole vb sekilde kullanma imkanida vardir. Yukarda bahsi gecen Google search icin Keyword “Cave Hotel Cappadocia” dir.
Cevap 2: Hic bir şekilde ben okurlara bir şey oğretmeye calışmadım, bu benim haddime değil. Belli ki siz bu AdWords olayına cok hakimsiniz, bir cok farklı otelin adını kullanarak (evet, sadece bizim otelimiz değil) reklam veriyorsunuz ama en azından yalan soylemeyin. Bahsi gecen Google search icin yazılan yazı “kayakapi travelocity”dir. Ekran goruntusu ektedir:

İtham 3: Yakup Dinlerin bahsi gecen otelin ismi ve tescilli oldugu (varsa) markasi “Kayakapi Premium Caves” dir , Kayakapi ise Urgup icinde bir mahalledir. Yukardaki Google searchde boyle bir sorgulama yokdur. Sorgulama “Kayakapi Cave Hotel Cappadocia”
Cevap 3: Koray Edemen’in bana ait veya bana ait olmayan marka ve tesciller hakkında bu kadar net konuşması aslında kendisinin hic bir şey bilmediğinin en buyuk kanıtıdır. Doğrudur “Kayakapı”, Urgup icerisinde eski bir mahallenin adıdır. Doğrudur, işletmemizin tescilli adı “Kayakapı Premium Caves - Cappadocia”dır. Fakat kendisinin kendince şahsımla alay etmeye calıştığı konunun aksine hem “Kayakapı” Tescil No: 2004 / 14721 ile hem de “Kayakapı Premium Caves – Cappadocia” Tescil No: 2012 / 08419 ile firmamızın tescilli markalarıdır. Ekran goruntuleri aşağıda kamuoyunun bilgisine sunulur.

KAYAKAPI MARKASI (Tescil No: 2004 / 14721)

KAYAKAPI PREMIUM CAVES – CAPPADOCIA MARKASI (Tescil No: 2012 / 08419)

Bu durumda, Koray Edemen’in iddiasında soylemeye calıştığı, keyword olarak “Kayakapi Cave Hotel Cappadocia kullandım, zira bu marka Yakup Dinler’in firmasına ait değildir” iddiasını da curutmuş oluyoruz. İcerisinde Kayakapı gecen tum ama tum sorgulamalar markamızı barındırmaktadır. Bu sebeple 1. ithamında bunu yapmak suc değildir diye atıp tutup, 3. ithamında ‘Ama Kayakapı mahalle ismi, ben onun markasını kullanmadım’ ifadesi, tabiri caizse cop olmuştur.
İtham 4: Bizlerin Grup altindaki tum firma ve markalarimiza Turkiye icinde ve disindaki cesitli firmalar tarafindan firma isimlerimiz kullanilarak Google Adwords ilani verilir, bu durumdan kismen korunmanin caresi kendi branding kampanyasi yapmaktir.
Cevap 4: Sizin adınız kullanılarak başkaları tarafından ilan veriliyor olması ve sizin buna ses cıkarmıyor oluşunuz, aynı şeyi bir başkasına sizin de yapmanız icin hak doğurmaz. Ben sizin yaptığınızdan rahatsız oldum, basitce kaldırın ve ozur dileyin dedim. Ama maalesef sonuc buralara geldi. Bu durumu cok iyi ozetleyen bir atasozumuz var: “Yavuz hırsız, ev sahibini bastırır”.
İtham 5: Yakup Dinler yine kendi istirakleri olan “Royal Balloon” keyword Google Search ederse onlarca Yurt ici ve Yurt disi firmanin ilanini gorecekdir. (Getyourguide , Tripadvisor vs )
Cevap 5: Hala kendi yaptığı arsızlığı ortbas etmek icin, firmamıza ait diğer bir kuruluşun adını zikrederek ‘X – Y ve Z firmaları da sizin adınızı kullanarak reklam veriyor’ deme curetine sahip oluşunuzu hayranlıkla (!) izliyorum. Marka bizim, mal bizim, kendi yaptığınız arsızlığı “Ama onlar da yapıyor!” ornekleri ile bastıramazsınız. Siz bizim markamızı kullanarak haksız reklam verdiniz. Kaldı ki, orneğini verdiğiniz firmalar uluslararası buyuk firmalar olup, bize ait olan bir urunu komisyon karşılığı satmaktadır. Sizin gibi markamızı kullanıp, farklı bir urune yonlendirme yapmamaktadır.
İtham 6 ve 7: Bahsedildigi gibi konuk Kayakapi Travelocity yazsa idi muhtemelen Travelocity reklami karsisina cikacakdir zira Expedia grubunun yillik Google Adwords butcesi iki (2) Milyar dolara yakindir. Konuklarin dogal olarak beklenen davranisi Travelocity icinde arama yapmasidir ki burada Google adwords ilanlari gozukmez.
Cevap 6 ve 7: “Cevap 2”de bu aramanın “kayakapi travelocity” şeklinde yapıldığını ekran goruntusu ile beraber paylaştım. Hala bence bu konuda yok muhtemeldir, yok şoyledir, yok butceleri şu kadar USD gibi kendinizi daha komik duruma duşurecek tabansız soylemlerde bulunup kendinizi daha da kucultmeyin.
İtham 8 ve 9: Muhtemel Google arayicisinin aramak ve rezervasyon yapmak istedigi Kayakapi Premium Cave ise , yanlis otelin web sayfasina gelidigini fark eden Google arayicisi hemen sayfayi terk eder. Burada Yakup Dinleri rahatsiz eden, konuklarin sayfayi terk etmeyip bolgede alternative tesislerin oldugunu fark etme ihtimalidir.
Cevap 8 ve 9: Kapadokya’da elbette bir cok farklı butce ve ozelliğe sahip cok guzel oteller mevcut. Hepsi iş yapsın, hepsi para kazansın, istihdam sağlasın. Koray Edemen, anlamadığın bir şey var: Evet bu surec beni rahatsız etti. Cunku Cevap 3’te belirttiğim bizim otelimizin tescilli markası olan KAYAKAPI kelimesini kullanarak kendi otelinin reklamını verdin. Potansiyel bir misafir KAYAKAPI ismini aratıyorsa, ben elbette kendi otelimde kalmasını isterim. Bundan daha doğal bir şey yok. Nereden bileyim senin gibi kurnazların benim tescilli marka ismimi kullanıp ilan vereceğini? Ayrıca Google’un “Aaaaa ben buraya yanlış geldim. Ariana Lodge isimli teknoloji arsızı, KAYAKAPI’nın ismini haksız yere kullanarak yonlendirme yapmış, o yuzden bu sayfayı terkediyorum” diye bir duşuncesi ve uygulaması olmadığını biliyorum. Maalesef yaptığın her ithamda, her maddede daha da yere batıyorsun. Uzuluyorum...
İtham 10: Ariana Sustainable Luxury Lodge Small Luxury Hotel zincirin tek Cappadocia otelidir, dolaysi ile kategori ve fiyat farki olan iki tesisin konuklarinin birbirine gecisi cok nadir olur.
Cevap 10: SLH gibi pazarlama siteleri, kendi başına bağımsız pazarlama yapmayı beceremeyen veya pazarlama noktasında iyi olmayan tesisleri kendi gozune kestirir, ciddi bir giriş parası ve cirodan pay alır. SLH oteliyim diye hava atma cabası icinde olmak yerine, pazarlamanızı (elbette başka otellerin marka haklarına tecavuz etmeden) yapmanızı oneririm. Kayakapı Premium Caves – Cappadocia olarak hem bu tur pazarlama sitelerine uye olmayı uygun gormuyoruz. Ayrıca, para ile satılan otel odulleri konusundaki tavrımız da, herkes tarafından bilinmektedir.
Ayrıca, Kayakapı Premium Caves – Cappadocia 44 odalı ki bunun 43’u cave (%97.72) ile 11 odalı ki bu odaların sadece 5’i cave (%45.45) geri kalanı betorarme olan 2 tesisi kıyaslamak elbette mumkun değildir. Yani gercekten bu konuda haklısınız, Ariana hic bir zaman Kayakapı’nın alternatifi değildir. Cunku Kayakapı Premium Caves – Cappadocia T.C. Kultur ve Turizm Bakanlığı tarafından bolgede verilen “ilk ve tek” Butik Otel belgesine sahiptir. Sizin yaptığınız gibi butik olmayıp, butik oteliniz reklamı yapmıyoruz, haksız rekabete yol acmıyoruz.
İtham 11: Yakup Dinlerin dun gec saatlerde sahsima yazdigi ahlak disi ve tehdirkar yazilari icin Hukuk departmanimiz gerekli calismayi baslatmisdir.
Cevap 11: Yakup Dinler olarak ben size mail gonderdiğimi ilk acıklamamda belirttim. Fakat siz ozur dileyip ve reklamı kaldırmak yerine ozelde “top cevirdiniz”. ‘İnşaat zamanı bizimle cok uğraştılar’ gibi, konuyla alakasız şeyler yazdınız. Ben mailimi tekrar okudum ve hukuksal boyutu olan hic bir şey goremedim. En son sizin yaptığınız işin bir benzerini yapan (Nevşehir satıp Niğde’ye goturen) bir tur operatoru, “Seni dava edeceğim, bittin sen” falan gibisinden ithamlarda bulunmuştu, şu an piyasada değil. O yuzden lutfen hukuk departmanınız başlatsın işlemleri, zira ben 6769 sayılı Sınai Mulkiyet Kanunu cercevesinde coktan başlattım.
İtham 12: Bu vesile ile burada baska bir konuyuda paylasmak isterim : son New York Times Travel Show da birkez daha tanik oldugumuz uzere Cappadocia bolge tanitimi icin geldigi fuarlarda etik olmiyarak kendi hotel , acenta ve balon firmalarin tanitimina oncelik gosterdigini ben ve cesitli meslektaslarim malesef tanik oluyoruz, bu fuarlarda artik esas temsil ettigi bolgeyi tanitmaya kendisini davet ediyorum.
Cevap 12: KAPTİD Başkanı olmam dolayısıyla, Nevşehir Valiliği bunyesinde oluşturulan Turizm Komisyonu’nun aldığı kararlar doğrultusunda bolge olarak yılda 15-20 farklı fuara katılmaktayız. Bu fuarlara katılan kişiler bolgeyi temsil eder, şahsi veya ortağı olduğu firma icin herhangi bir calışma gercekleştiremez. Bu sebeple bolgemizi temsil ettiğim bu fuarlara -ki sayısı 10’u gecmiştir- hic bir zaman, hic bir şekilde kendi firmalarımızın tanıtım materyallerini goturmedim.
Bu itham cirkin, mesnetsiz ve ne yapacağını bilmeyen aciz bir kişinin atabileceği bir iftiradır. 25-27 Ocak 2019 tarihlerinde gercekleşen NY Times Travel Show’da Kapadokya standında aşağıda belirtilen materyaller dışında hicbir dağıtım olmamıştır:
- Ahiler Kalkınma Ajansı'nın Cappadocia Kitabı (İngilizce)
- KAPTİD'in Uye İşletmeler Kitapcığı (İngilizce / Turkce)
- T.C. Kultur ve Turizm Bakanlığı'nın Kapadokya ile ilgili 2 farklı broşuru (İngilizce)
- Kapadokya temalı buzdolabı mıknatısı
Bu asılsız hadsizliği gosteren Koray Edemen’i kınıyorum. Kendisi fuarda bizzat yanıma gelip (yetişkin kızıyla), “bak kızım Yakup Bey Kapadokya’nın en guzel otellerinden birisinin sahibi aynı zamanda KAPTİD Başkanı, bolgemizi tanıtmak icin cok caba sarfediyor” demiştir. Topu topu fuara 1 gun gelip, onda da 1 saatten az sure kalan bir kişinin bu şekilde yaptığı saygısızlığı ortme cabası icerisinde olmasını hayretle izlemekteyim. Kendisine hodri meydan diyorum, benim NY Times Travel Show’da kendimize ait bir firmanın copunu dahi dağıttığımı ispat etsin, ben turizmi bırakıyorum. İspat etmediği halde de kendisinin turizm sektorunu temiz kalması acısından sektoru terk etmeye davet ediyorum.
Koray Edemen isimli şahısın beni ve firmalarımı hedef alarak yaptığı ithamlara NY Times Travel Show’da cekilen bir fotoğrafımla son vermek istiyorum. Masada herhangi bir Dinler veya Kayakapı veya Royal ibaresinin olup olmaması noktasında takdiri kamuoyuna bırakıyorum.

turizmguncel