Hukuki Dayanaklar ve Tanimları
Amac Madde 1- Bu Yonetmeligin amaci; saglik hizmetlerine duyulan ihtiyac bakimindan toplumun en on- celikli kesimini olusturan kadin, anne ve cocuklarin saglik duzeyini yukseltmek, ureme sagligi hizmet- leri butunu icerisinde ailelere aile planlamasi hizmetlerini ve diger saglik kuruluslariyla isbirligi icinde diger ana-cocuk sagligi hizmetlerinin sunumunu koruyucu saglik hizmetleri ilkelerine uygun sekilde gerceklestirmek uzere kurulan "Ana-Cocuk Sagligi ve Aile Planlamasi Merkezleri"nin hizmetlerini ve bu hizmetlerin yurutulmesine dair usul ve esaslari duzenlemektir. Kapsam
Madde 2- Bu Yonetmelik, Saglik Bakanligina bagli olarak faaliyet gosteren Ana-Cocuk Sagligi ve Aile Planlamasi Merkezleri ile bu Merkezlerde gorevli personeli kapsar.
Hukuki Dayanak
Madde 3- Bu Yonetmelik; 181 sayili Saglik Bakanliginin Teskilat ve Gorevleri Hakkinda Kanun Hukmunde Kararname'nin 43 uncu maddesine ve 3359 sayili Saglik Hizmetleri Temel Kanunu'nun 9 uncu maddesinin © bendine dayanilarak hazirlanmistir.
Tanimlar
Madde 4- Bu Yonetmelik'te gecen;
a) Bakanlik: Saglik Bakanligi'ni,
b) Genel Mudurluk: Bakanligin Ana Cocuk Sagligi ve Aile Planlamasi Genel Mudurlugu'nu,
c) Merkez: Ana-Cocuk Sagligi ve Aile Planlamasi Merkezini,
d) ACSAP: Bu Yonetmelik kapsamindaki hizmetler olarak kadin, ana-cocuk sagligi ve aile planla- masini,
e) Bolge: Merkezin hizmet vermekle sorumlu olacagi yerlesim yerlerini,
f) Saha: ACSAP hizmetlerinin gelistirilmesi icin calismalarin yapilacagi ilin tamamini,
g) Egitim Merkezi: Fiziki yapisi ve insangucu ozellikleri nitelik ve nicelik olarak yeterli olan, gerekli malzeme ve ekipman ile donatilmis hizmet ici egitim merkezlerini,
ifade eder.
IKINCI BOLUM
Kurulus Esaslari
Kurulus Usulu
Madde 5- Merkez, bu Yonetmeligin 6 nci ve 10 uncu maddesindeki sartlarin bulundugunun tesbiti uzerine Valiligin teklifi, Genel Mudurlugun olumlu gorusu ve Bakanligin onayi ile kurulur. "Egitim Merkezi" olarak faaliyet gosterecek Merkezlerin kurulusu da ayni usule tabidir.
Nufus Sarti ve Oncelik
Madde 6- Merkez; ana ve cocuk sagligi ve ureme sagligi (aile planlamasi dahil) hizmetleri yeterin- ce verilemeyen ve birinci basamak saglik kuruluslari eksik olan bolgelere oncelik verilerek, il merkezlerinde her 100.000 nufusa bir adet olmak uzere kurulabilir. Merkezi yerlesim nufusu en az 30.000 olan ilce merkezlerinde de bir adet Merkez kurulur.
Bakanlik tarafindan belirlenen standardlara gore yeterli malzeme, arac, gerec, personel ve uygun bina temin edilmeden yeni merkezler acilmaz.
Sorumluluk Bolgesi
Madde 7- Merkezin hizmet vermekle sorumlu olacagi bolgenin sinirlari ve buyuklugu, kurulusun alt yapi ve insangucu kaynaklari ve cevredeki saglik kuruluslari gozonunde bulundurularak belirlenir.
Faaliyetler
Madde 8- ACSAP Merkezleri, Il Saglik Mudurlugu'ne bagli olarak calisirlar. Merkezlerin gosterecegi faaliyetler sunlardir:
a) Ilde yatakli veya yataksiz saglik hizmeti veya destek hizmeti veren kuruluslar ve saglik egitimi veren diger kurum ve kuruluslarla isbirligi yapmak,
b) Temel saglik hizmetleri ve tip etigi ilkeleri isiginda, kadin, ana ve cocuk sagligi ile ilgili koruyucu ve tedavi edici hizmetleri, laboratuar hizmetlerini, aile planlamasi hizmetlerini ve bunlar ile ilgili konulardaki teorik ve beceri kazandirma egitim ve danismanlik hizmetlerini vermek,
c) Kadin, ana ve cocuk sagligi ile ilgili yuruttugu hizmetlerin kayit ve bildirimlerini yapmak,
d) Ilin birinci basamak saglik hizmetlerini veren kuruluslarinda gorev yapan saglik personelinin kadin, ana ve cocuk sagligi ve aile planlamasi dahil ureme sagligi konularinda hizmetici egitimlerini yurutmek,
e) Gerektiginde, il disindan gelen saglik personelinin de kadin, ana ve cocuk sagligi ve aile planlamasi dahil ureme sagligi konularinda egitimlerini saglamak,
f) Mesleki egitim kurumlari icin, cocuk, adolesan, kadin ve erkek ureme sagligi (aile planlamasi dahil) hizmetleri ile ilgili olarak mezuniyet oncesi ve sonrasi uygulamali ogretim hizmetlerinde isbirliginde bulunmak,
Bakanlikca ihtiyaca gore tesbit edilen Merkezler ulkede bulunan butun aile planlamasi yontemlerini verecek sekilde duzenlenir.
Fiziki Yapi ile Ilgili Sartlar
Madde 9- Merkezlerde asagidaki bolumler bulunur ve bu bolumler personel, fiziki sartlar ve sunulan hizmetlerin niteligine bagli ve EK-1 Sayili Cetvelde gosterilen standartlar cercevesinde uygun bicimde duzenlenir. "Egitim Merkezi" olarak duzenlenen merkezlerde, asagidaki bolum veya unsur- lar, sunulan hizmetlerinin gerekliliklerine gore gelistirilir:
a) Yeni basvuranlar ve kontrole gelenler icin uygun sartlarda bir bekleme odasi,
b) Aile planlamasi dahil ureme sagligi gibi konularda danismanlik verilebilecek ayri bir bolum,
c) Hizmet amacina uygun olarak duzenlenmis poliklinik birimleri,
d) Basvuranlarin muayene edilebilecegi, aile planlamasi uygulamalarinin veya kucuk cerrahi muda- halelerin yapilabilecegi, iyi aydinlatilmis, lavabosu bulunan muayene odasi veya odalari,
e) Dezenfeksiyon, sterilizasyon, camasirlarin yikanmasi gibi islemlerin gerceklestirilebilecegi bir oda,
f) Hizmetlerde kullanilan malzemelerin, bekletilen arac ve gerecin saklanabilecegi depolamaya uygun bir bolum,
g) Merkez icinde bilimsel veya idari nitelikte toplantilarin yapilmasina elverisli egitim arac-gereci
ile donatilmis bir toplanti odasi,
h) Laboratuar hizmetlerinin verilecegi uygun bir oda,
i) Idari hizmetlerin yapilacagi, kayitlarin tutulacagi ve saklanacagi ve egitim malzemelerinin korunacagi alan veya alanlar,
j) Agiz ve dis sagligi hizmetlerinin verilecegi bir oda veya odalar,
k) Personelin calismasi icin duzenlenmis alan veya alanlar,
l) Egitim merkezi olanlarda egitime gelenlerin kalacaklari misafirhane,
m) Gebe izlem/saglam cocuk izlem odasi.
Egitim Merkezi Olarak Faaliyet Gosterme
Madde 10- Saglik personelinin ana cocuk sagligi ve aile planlamasi dahil ureme sagligi kapsamindaki hizmetici egitimlerinin planlanmasi ve yurutulmesi icin fizik yapisi, personel kaynaklari ve gunluk hizmet yuku yeterli olan merkezler, ilin ihtiyaci cercevesinde "Egitim Merkezi" olarak faaliyet goste- rirler. Egitim Merkezleri, bu faaliyetleri tam olarak gostermeye yetecek sekilde Ek-2 Sayili Cetvelde gosterilen personel, tibbi malzeme ve gorsel ve isitsel egitim malzemesi ile donatilir.
UCUNCU BOLUM
Hizmet Ilkeleri ve Hizmet Turleri
Ilkeler
Madde 11- Merkezde verilen butun hizmetler; hedef gruplarin ihtiyac, istek ve deger yargilari temel alinarak en ust duzeyde toplum katilimi saglanarak, en az zaman kaybi, en yuksek tibbi ve teknik yeterlilik ve ekip hizmeti anlayisi icinde, sureklilik tasiyacak bicimde, bilgilendirme, riza alma, mah- remiyete ve gizlilige saygi gibi tip etigi ilkeleri ile uygunluk icinde sunulur.
Mali Sorumluluk
Madde 12- Merkezlerde verilen hizmetler temel saglik hizmetlerinden olup, hizmetlerin verilmesi ucretsizdir. Ancak, ozellik arzeden hizmetlerden Bakanligin belirleyecegi kurallar dogrultusunda gerektiginde ucret alinabilir.
Genel Olarak Hizmet Turleri
Madde 13- Merkezlerde verilecek hizmetler sunlardir:
A) Aile sagligi hizmetleri
a) Cocuk ve adolesan sagligi hizmetleri
b) Kadin ve erkek ureme sagligi hizmetleri (Aile planlamasi hizmetleri dahil)
B) Agiz ve dis sagligi hizmetleri
C) Poliklinik hizmetleri
D) Laboratuar hizmetleri
E) Egitim hizmetleri (Merkezin hizmet verdigi konularda)
a) Hizmetici egitim hizmetleri
b) Halk egitimi hizmetleri
c) Mezuniyet oncesi uygulamali egitim hizmetleri
F) Erken teshis hizmetleri
G) Danismanlik hizmetleri
H) Kayit bildirim ve degerlendirme hizmetleri.
Cocuk ve Adolesan Sagligi Hizmetleri
Madde 14- Merkezlerde cocuk ve adolesan sagligi ile ilgili olarak verilecek hizmetler sunlardir:
a) Merkeze getirilen/basvuran bebek ve 18 yasindan kucuk cocuklara Bakanligin belirledigi stan- dartlara gore hizmet vermek,
b) Bagisiklama ve buyume-gelismenin izlenmesi hizmetlerini, saglik ocaklari ile isbirligi ve koor- dinasyon icinde vermek,
c) Merkezlere getirilen bebek ve cocuklarin ayaktan tedavi ve bakim hizmetlerini yurutmek,
d) Cocuk sagligi ve hastaliklari konularinda, cocuklara ve ailelerine yonelik olarak bilgi egitim ve danismanlik hizmeti vermek,
e) Cografya ve mevsim sartlari gibi etkenlere bagli olarak ortaya cikan ve bebek ve cocuk sagligina tehdit olusturan hastaliklara karsi, Saglik Mudurlugunun ilgili birimleri ile hazirlanmis olan programlari uygulamak,
f) Okul, kres, cocuk bakimevi, islahevi gibi kurumlari, ilgili kisi kurum ve kuruluslar ile isbirligi yapa- rak ziyaret etmek; bu yerlerde saglik acisindan risk faktorlerini tesbit etmek ve tanimlamak ve ihtiyac duyulan tedbirlerin alinmasi icin gerek duyulan isbirligi ortamini saglamak,
g) Cocuk sagligi konusunda, cocuk ruh sagligi, agiz ve dis sagligi, cocuk ihmali, hirpalanmasi ve istismari gibi ozel yaklasim gerektiren durumlarla ilgili olarak, ilgili kuruluslarla isbirligi yapmak,
h) Cocuk sagligina yonelik hizmet sunan diger birinci ve ikinci basamak saglik hizmetlerini veren kuruluslar ve ozellikle saglik ocaklari ile hizmet sunumunda koordinasyon saglayarak isbirligi yap- mak,
i) Diger birinci basamak saglik hizmetlerini veren kuruluslarin sevkettigi cocuklara hizmet vermek, muayene etmek ve cocuk sagligi konusunda danismanlik hizmeti vermek,
j) Saglik personeline egitim hizmetleri vermek,
k) Cocuk sagligi konusunda verilen diger gorevleri yapmak.
Kadin Sagligi Hizmetleri
Madde 15- Merkezlerde kadin sagligi hizmetleri olarak verilecek hizmetler sunlardir:
a) Merkeze basvuran kadinlara, gebelere ve lohusalara Bakanligin belirledigi standardlara uygun hizmet vermek,
b) Riskli gebelikleri tespit etmek, bu konuda Bakanlikca belirlenen tedbirleri almak; bilgi, egitim
ve danismanlik hizmeti vermek,
c) Kadin ve ana sagligi gibi konular hakkinda bilgi, egitim ve danismanlik hizmetleri vermek,
d) Dogum sonrasi ve dusuk sonrasi aile planlamasi hizmetlerini tanitmak ve uygulamak,
e) Cinsel yolla bulasan hastaliklar ve meme kanseri, serviks kanseri gibi konularda erken teshis icin taramalar yapmak,
f) Merkezdeki poliklinik birimlerinde 15 yas uzerindeki kadinlara ureme sagligi ile ilgili ayaktan teshis ve tedavi hizmetleri vermek,
g) Gebelere bagisiklama hizmeti vermek,
h) Saglik personeline hizmetici egitim hizmetlerini vermek,
i) Kadin ve ozellikle ana sagliginin gelistirilmesine yonelik olarak, sorumluluk bolgesinin ihtiyaclari ve sartlarina gore Saglik Mudurlugunun ilgili birimleri ile hazirlanmis olan programlari uygulamak,
j) Kadin sagligina yonelik hizmet sunan diger birinci ve ikinci basamak saglik hizmetlerini veren kuruluslar ile isbirligi yaparak hizmetlerin sunumunda koordinasyon saglamak,
k) Diger birinci basamak saglik hizmeti veren kuruluslarin sevkettigi kadinlara hizmet vermek,
l) Kadin sagligi konusunda verilen diger gorevleri yapmak.
Aile Planlamasi Hizmetleri
Madde 16- Merkezlerde aile planlamasi ile ilgili olarak verilecek hizmetler sunlardir:
a) Basvuranlara (kadin-erkek) aile planlamasi yontemleri hakkinda danismanlik hizmeti vermek,
b) Bakanlikca kabul edilmis butun aile planlamasi yontemlerine iliskin hizmet vermek,
c) Kadin hastaliklari ve dogum uzmani mevcut olmak sarti ile Merkezlerde 8 haftaya kadar olan gebelik sonlandirma hizmetlerini MR yontemi ile vermek,
d) Basvuranlari (kadin-erkek), Merkezde uygulanamayan aile planlamasi yontemleri icin ikinci basamak saglik kurulusuna sevk etmek.
Poliklinik ve Laboratuar Hizmetleri
Madde 17- Hizmetlerin verilecegi bolumlerin, laboratuarin, personelin ve diger sartlarin yeterliligine ve hizmet sunulan nufusun ihtiyaclarina gore laboratuvar hizmetleri duzenlenir.
Uzman hekim tarafindan gorulmek uzere saglik ocaklarindan sevk edilen vakalara oncelik taninir.
Istatistik degerlendirmelerine esas olmak uzere, merkezde verilen butun laboratuar hizmetleri, Bakanlikca belirlenen dogrultuda ve uygun bicimde kaydedilir.
Egitim Hizmetleri
Madde 18- Merkezlerde egitim hizmetleri olarak verilecek hizmetler sunlardir:
a) Kadin sagligi, ana sagligi, cocuk sagligi ve aile planlamasi dahil ureme sagligi konularinda personelin hizmet ici egitimine, halk egitimine ve mezuniyet oncesi egitimlere destek ve danismanlik hizmetleri vermek,
b) Ilden ve gerektiginde il disindan, hekim ve hekim disi saglik personeline bilgi ve beceri kazandiran kurslar duzenlemek; ayrica, ilgili hizmetleri veren tum saglik personeline kadin, ana ve cocuk sagligi ve aile planlamasi konularinda adaptasyon egitimi vermek, (egitim merkezi olanlar
icin),
c) Mahallin kitle iletisim araclarindan da faydalanmak ve egitim calismalarini organize etmek suretiyle sistemli bir sekilde halk egitimi yapmak,
DORDUNCU BOLUM
Merkezde Calisan Saglik Personelinin Gorev, Yetki ve Sorumluluklari
Bastabip ve Gorevleri
Madde 19- Liyakat ve kidem dikkate alinarak Merkezde gorevli uzman tabiplerden biri, yoksa aile planlamasi uygulama kursu gormus tabiplerden birisi Valiligin teklifi, Genel Mudurlugun uygun gorusu ile Bakanlik tarafindan Bastabip gorevini yurutmek uzere atanir.
Bastabib'in gorevleri sunlardir:
a) Merkezin tibbi, idari ve egitim hizmetlerinin en ust duzeyde yurutulmesini saglamak; bu konuda saglik yonetimi ilkelerine uygun olarak bu hizmetleri planlamak, uygulamak, izlemek ve denetlemek,
b) Yatakli veya yataksiz saglik, egitim ve destek hizmeti veren kurum ve kuruluslarla isbirligi ve ozellikle Saglik Mudurlugu ACSAP Sube Muduru, saglik grup baskanliklari ve saglik ocaklari ile yakin isbirligi ve koordinasyon icinde; sunulan hizmetlerin niteliginin ve kullaniminin artmasini ve hizmet
sunumunda gereksiz tekrarlarin onlenmesini saglamak,
c) Duzenli araliklarla, merkezin fiziki yapi, teknik imkanlar, insangucu ve hizmet politikalari acisindan guclu ve zayif noktalarini ve hizmeti gelistiren veya engelleyen unsurlari tesbit etmek uzere calismalar yapmak, bunun icin, personelin gorus ve onerilerini almak uzere periyodik toplantilar duzen- lemek, gerektiginde arastirmalar planlamak ve yurutmek, bu calismalarin sonuclarini, Il Saglik Mudurlugune bildirmek,
d) Basvuranlara en yararli olacak sekilde hizmet sunulmasini saglamak,
e) Personelin, gorev ve sorumluluklari dogrultusunda ve calisma saatleri cercevesinde hizmet vermelerini saglamak ve aralarinda gerekli isbolumunu gerceklestirmek,
f) Hizmetlerin yurutulmesi icin gerekli malzeme, arac ve gerec ihtiyacinin belirlenmesini, talep edilmesini ve zamaninda temin edilmesini saglamak,
g) Hizmetle ilgili kayitlarin duzenli tutulmasini, zamaninda degerlendirilmesini ve Il Saglik Mudurlu- gune ulastirilmasini saglamak,
h) Yil sonunda yillik faaliyet raporu ile bir sonraki yilin calisma programinin hazirlanmasini saglamak, Merkezde yapilan calismalari ve saglik gostergelerini ay ve yillar itibariyle tablo ve grafiklerle izlemek,
i) Egitim Merkezi durumunda olan Merkezlerin, fiziki yapi, teknik donanim ve insangucu ozellikleri bakimindan yeterliginin sureklilik tasimasi icin gerekli tedbirleri almak ve kurs programlarinin Bakanlikca belirtilen standartlar dogrultusunda surdurulmesini saglamak.
Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmaninin Gorevleri
Madde 20- Kadin hastaliklari ve dogum uzmaninin gorevleri sunlardir:
a) Merkez'in imkanlari ve mevzuat cercevesinde, bastabibin yapacagi isbolumune tabi olarak, uz- manlik dalinin gerektirdigi butun koruyucu ve tedavi edici hizmetleri bilimsel, teknik ve etik esaslara gore vermek,
b) 8 haftaya kadar olan gebelik sonlandirma hizmetlerini (MR yontemi ile) vermek,
c) Birinci basamak saglik hizmetlerini veren kuruluslardan sevkli olarak gelen hastalari degerlen- direrek, teshis koymak, tedavilerini planlamak ve sonuclari konusunda geldigi birime geri bildirimde bulunmak,
d) Uzmanlik alani ile ilgili olarak danismanlik yapmak, saglik personeli ve halk egitimi ile ilgili butun egitim etkinliklerinde gorev almak,
e) Merkez'in imkanlari cercevesinde, kadin sagligi unsurlarinin tamamini kapsayacak bicimde, adolesan ve menapoz gibi ozel risk gruplarina yonelik koruyucu ve tedavi edici hizmetleri planlamak ve uygulamak,
f) Merkez'in kadin sagligi ve aile planlamasi hizmetleri ile ilgili ihtiyaclarini belirlemek ve giderilmesi icin bastabibe tekliflerde bulunmak, mevcut malzemenin etkili ve verimli kullanilmasi ve korunmasi icin gerekli tedbirleri almak,
g) Kadin sagligi ve aile planlamasi hizmetleri ile ilgili kayitlarin tutulmasini saglamak ve periodik degerlendirmesini yaparak sonuclarini bastabibe iletmek,
h) Kadin sagligi ve aile planlamasi hizmetlerinin gelistirilmesi ile ilgili olarak Merkeze ve il'e ait veri- lere dayanarak degerlendirmelerde bulunmak, plan, program ve projeler uretmek ve bunlari uygulamak icin Il Saglik Mudurlugune sunulmak uzere Bastabibe iletmek,
i) Bastabibin verecegi benzer gorevleri yapmak.
Cocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmaninin Gorevleri
Madde 21- Cocuk sagligi ve hastaliklari uzmaninin gorevleri sunlardir:
a) Merkez'in imkanlari ve mevzuat cercevesinde, bastabibin yapacagi isbolumune tabi olarak, uzmanlik dalinin gerektirdigi butun koruyucu ve tedavi edici hizmetleri bilimsel, teknik ve etik esaslara gore vermek,
b) Birinci basamak saglik hizmetleri veren kuruluslardan sevkli olarak gelen hastalari degerlendirerek, teshis koymak, tedavilerini planlamak ve sonuclar konusunda geldigi birime geri bildirimde bulunmak,
c) Uzmanlik alani ile ilgili olarak danismanlik yapmak, saglik personeli ve halk egitimi ile ilgili tum egitim etkinliklerinde gorev almak,
d) Merkez'in imkanlari cercevesinde, cocuk sagligi unsurlarinin butununu kapsayacak bicimde ve ozel risk gruplarini iceren koruyucu ve tedavi edici hizmetleri planlamak ve uygulamak. Merkezlerdeki Psikolog ile isbirligi yaparak cocuk ruh sagligi konusunda danismanlik hizmeti vermek,
e) Merkez'in cocuk sagligi hizmetleri ile ilgili ihtiyaclarini belirlemek, temin edilmek uzere bashekime tekliflerde bulunmak, mevcut malzemenin etkili ve verimli kullanilmasi ve korunmasi icin gerekli onlemleri almak,
f) Cocuk sagligi hizmetleri ile ilgili kayitlarin tutulmasini saglayarak ve periodik degerlendirmesini yaparak sonuclarini bastabibe iletmek,
g) Cocuk sagligi hizmetlerinin gelistirilmesi ile ilgili Merkeze ve il'e ait verilere dayanarak degerlendirmelerde bulunmak; plan, program ve projeler uretmek ve bunlarin uygulanmasi icin Il Saglik Mudurlugune sunmak uzere Bastabibe iletmek,
h) Okul, kres, cocuk bakimevi, islahevi gibi cocuklarin birarada bulundugu kurumlarda ve cocuk iscilerin yogun olarak calistirildigi iskollarinda, saglik acisindan risk faktorlerinin saptanmasina ve tedbirlerin alinmasina yonelik olarak, bastabibin sorumlulugunda ilgili kuruluslarla isbirligi yapmak,
i) Bastabibin verecegi benzer gorevleri yapmak.
Halk Sagligi ve Aile Hekimligi Uzmaninin Gorevleri
Madde 22- Halk sagligi ve aile hekimligi uzmaninin gorevleri sunlardir:
a) Merkez'in imkanlari ve mevzuat cercevesinde, bastabibin yapacagi isbolumune tabi olarak uzmanlik dalinin gerektirdigi butun koruyucu ve tedavi edici hizmetleri bilimsel, teknik ve etik esaslara gore vermek,
b) Diger hizmetlerden yararlanmak icin basvuranlari degerlendirmek; gerekirse sevkini yapmak,
c) Birinci basamak saglik hizmetleri veren kuruluslardan sevkli olarak gelen hastalari degerlendirerek, teshis koymak, tedavilerini planlamak ve sonuclar konusunda geldigi birime geri bildirimde bulmak,
d) ACSAP konularinda danismanlik yapmak, saglik personeli ve halk egitimi ile ilgili tum egitim faaliyetlerinde gorev almak,
e) Merkez'in imkanlari cercevesinde, ana cocuk sagligi ve aile planlamasi dahil ureme sagligi konularinin tamamini kapsayacak bicimde ve ozel risk gruplarini iceren koruyucu ve tedavi edici hiz- metleri planlamak ve uygulamak,
f) Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani bulunan merkezlerde egitim almis ve sertifikalandirilmis olmak sartiyla 8 haftaya kadar olan gebelik sonlandirma (MR yontemi ile) hizmetlerini vermek,
g) Merkez'in ana cocuk sagligi ve aile planlamasi hizmetleri ile ilgili ihtiyaclarini belirlemek, temin edilmek uzere bastabibe teklifte bulunmak; mevcut malzemenin etkili ve verimli kullanilmasi ve ko- runmasi icin gerekli tedbirleri almak,
h) ACSAP hizmetlerinin gelistirilmesi ile ilgili olarak Merkeze ve il'e ait verilere dayanarak degerlendirmelerde bulunmak; plan, program ve projeler uretmek ve bunlarin uygulanmasi icin Il Saglik Mudurlugune sunmak uzere Bastabibe iletmek,
i) Merkezdeki egitim faaliyetlerinin planlanmasi, uygulanmasi ve degerlendirilmesinde Il Saglik Mudurlugu ve diger kurumlarla koordineli calismak,
j) Bastabibin verecegi benzer gorevleri yapmak.
Alintidir
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Siyasal Bilgiler / Hukuk Hukuki Dayanaklar ve Tanımları