[IMG]http://img190.**************/img190/2924/kanun.png[/IMG]


TURKİYE FUTBOL FEDERASYONU KURULUŞ VE GOREVLERİ HAKKINDA KANUN

Amac
MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; her turlu futbol faaliyetlerini milli ve milletlerarası kurallara gore yurutmek, teşkilatlandırmak, geliştirmek ve Turkiye’yi futbol konusunda yurt icinde ve yurt dışında temsil etmek uzere, ozel hukuk hukumlerine tabi, tuzel kişiliğe sahip, ozerk Turkiye Futbol Federasyonunun kurulması, teşkilat, gorev ve yetkilerine ait esas ve usulleri duzenlemektir.
Tanım ve kısaltmalar
MADDE 2- (1) Bu Kanunda gecen;
a) FIFA : Uluslararası Futbol Federasyonları Birliğini,
b) UEFA : Avrupa Futbol Federasyonları Birliğini,
c) TFF : Turkiye Futbol Federasyonunu,
c) Genel Kurul : Turkiye Futbol Federasyonu Genel Kurulunu,
d) Başkan : Turkiye Futbol Federasyonu Başkanını,
e) Yonetim Kurulu : Turkiye Futbol Federasyonu Yonetim Kurulunu,
f) İcra Kurulu : İki Yonetim Kurulu toplantısı arasında acil karar alınması gereken hususlarda toplanarak karar alan kurulu,
g) Denetleme Kurulu : Turkiye Futbol Federasyonu Denetleme Kurulunu,
ğ) Disiplin Kurulları : Kulupler ve kişiler tarafından işlenen her turlu disiplin ihlalini veya sportmenlik dışı davranışı, Yonetim Kurulu tarafından hazırlanan Futbol Disiplin Talimatı cercevesinde inceleyerek karara bağlayan kurulları,
h) Genel Sekreter : Turkiye Futbol Federasyonu Genel Sekreterini,
ı) Genel Sekreterlik : Turkiye Futbol Federasyonu Genel Sekreterliğini,
i) TFF Statusu : Bu Kanunda belirtilen usul ve esaslar ile Kanunun uygulanmasına yonelik diğer hususlara dair Genel Kurul tarafından yapılan futbola ilişkin duzenlemeyi,
j) Talimat : Turkiye Futbol Federasyonu Statusu ve soz konusu Statunun cizdiği cercevede Yonetim Kurulu tarafından yapılan duzenlemeyi,
k) Yan ve Gecici Kurullar : Turkiye Futbol Federasyonu merkez teşkilatı icerisinde yer almayan, bu Kanunda belirtilen konularda faaliyetlerin yerine getirilmesi icin oluşturulan tali kurulları,
l) Kulup Lisans Kurulu : Turkiye Futbol Federasyonu kulup lisans talimatı doğrultusunda başvuru sahibi bir kulube lisans verilip verilmeyeceğine karar veren kurulu,
ifade eder.
Turkiye Futbol Federasyonunun gorevleri
MADDE 3- (1) TFF’nin gorevleri şunlardır:
a) Turkiye’deki her turlu futbol faaliyetini yurutmek, duzenlemek ve denetlemek.
b) Futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak.
c) FIFA ve UEFA’nın yetkili organları tarafından konulan kuralların gereği gibi uygulanmasını sağlamak, ulusal talimatlar hazırlamak ve Turkiye’yi futbol ile ilgili konularda yurt dışında temsil etmek.
c) Yurt ici ve yurt dışı futbol faaliyetleri icin plan, program, benzeri her turlu duzenlemeyi ve anlaşmayı yapmak ve başarılı sonuclar sağlanması icin gerekli tedbirleri almak.
d) Her duzeyde musabakalar duzenlemek ve milli takımlar ile kulup takımlarının uluslararası musabakalara katılması ve mucadele edebilmesi icin gerekli tedbirleri almak.
e) Fair Play kurallarına uygun olarak bağlılık, durustluk ve sportmenlik prensiplerini gozetmek.
f) Uyelerinin, kuluplerin, futbolcuların, hakemlerin, yoneticilerin, teknik direktor ve antrenorlerin, sağlık personelleri, futbolcu temsilcileri ve musabaka organizatorleri ile diğer tum ilgililerin FIFA, UEFA ve TFF tarafından konulan Statu, talimat ve duzenlemeleri ile bunların yetkili kurulları tarafından verilen kararlara uymalarını sağlamak.
g) Şiddet, şike, teşvik primi, ırkcılık, doping ve her turlu ayrımcılıkla mucadele etmek.
ğ) Futbolu geliştirmek amacıyla; amator futbol spor kulup ve federasyonları ile bunyesinde futbol branşı bulunan engelliler spor federasyonlarına her turlu ayni ve nakdi yardımda bulunmak.
(2) TFF’nin teşkilat, gorev ve yetkileri, teşkilatın calışma usul ve esasları, oluşturulacak diğer kurul ve birimler, merkez, yurt ici ve yurt dışı teşkilat birimlerinin gorevleri ile bu Kanunun uygulanmasına dair diğer hususlar; TFF’nin uyesi bulunduğu FIFA ve UEFA kurallarına uygun olarak, Genel Kurulun yapacağı ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yururluğe girecek TFF Statusu ile Yonetim Kurulunun yapacağı ve aksi kararlaştırılmadığı surece TFF’nin resmi internet sitesinde yayımlandığı gun yururluğe girecek talimatlarla belirlenir.
Teşkilat
MADDE 4- (1) TFF’nin teşkilatı, TFF Statusunde belirlenir.
(2) TFF, merkez, yurt ici ve yurt dışı teşkilatından meydana gelir. TFF’nin merkezi Ankara’dadır.
(3) Turkiye’deki her turlu futbol teşkilatı TFF’ye bağlıdır ve bunların hak ve gorevleri TFF Statusu ve diğer talimatlarda tanımlanır.
(4) TFF, FIFA ve UEFA uyesidir.
(5) TFF merkez teşkilatı en az aşağıdakilerden oluşur:
a) Genel Kurul.
b) Başkan.
c) Yonetim Kurulu.
c) İcra Kurulu.
d) Hukuk kurulları.
e) Denetleme Kurulu.
f) Genel Sekreter.
TFF’nin, danışma ve idari birimleri aşağıdakilerden oluşur:
a) Genel Sekreterlik.
b) Yan ve gecici kurullar.
(7) TFF kurul veya organları TFF Statusu uyarınca atanarak veya secilerek goreve gelir.
Secimler, ozgur ve bağımsız demokratik yollarla gercekleştirilir.
İlk derece hukuk kurulları
MADDE 5- (1) TFF’nin ilk derece hukuk kurulları ozellikle aşağıdaki kurullardan oluşur:
a) Uyuşmazlık Cozum Kurulu.
b) Disiplin kurulları.
c) Kulup Lisans Kurulu.
c) Etik Kurulu.
(2) İlk derece hukuk kurulları kulup lisansı ile ilgili kararlar almaya veya bu Kanun, TFF Statusu, TFF’nin diğer talimat ve duzenlemeleri ile diğer yetkili TFF kurul ve organları tarafından alınacak kararlara ilişkin olarak cıkacak ihtilaflarda karar vermeye munhasıran yetkilidir.
(3) TFF talimatları ilgili talimatın yayımından, ilk derece hukuk kurulları tarafından alınan kararlar ise ilgili kararın tebliğinden itibaren yedi gun icinde itiraz edilmez ise kesinleşir. İlk derece hukuk kurullarının gorevlerine giren konularda ve bunlar tarafından verilen kararlara karşı yargı yoluna başvurulamaz.
(4) İlk derece hukuk kurullarının gorevleri, yetkileri, hakları ve uyelerinin sahip olmaları gereken nitelikler ile her bir kurulun usul kuralları TFF Statusu ve ilgili talimatlarda duzenlenir.
(5) İlk derece hukuk kurullarının uyeleri TFF Statusunde ongorulen şekilde belirlenir.
İlk derece hukuk kurullarının hicbir uyesi, TFF’nin başka kurul ve organlarında gorev alamayacağı gibi TFF uyesi herhangi bir kulup ya da diğer bir ozel hukuk tuzel kişisi bunyesinde de gorev alamaz. Bu uyeler tam bir bağımsızlık ve tarafsızlık icinde gorevlerini icra etmek zorundadırlar.
Tahkim Kurulu
MADDE 6- (1) Tahkim Kurulu, bu Kanun uyarınca bağımsız ve tarafsız bir zorunlu tahkim mercii olup TFF’nin en ust hukuk kuruludur ve TFF Statusu ve ilgili talimatlarda belirtilen nitelikteki uyuşmazlıklar ile ilgili nihai karar merciidir.
(2) Tahkim Kurulu, TFF Statusu ve ilgili talimatlar uyarınca karar verme yetkisine sahip kurul ve organlar tarafından verilecek kararları nihai olarak inceleyerek munhasıran karara bağlar. Tahkim Kuruluna başvuru suresi TFF talimatlarının yayımından veya itiraz edilen kararın tebliğinden itibaren yedi gundur.
(3) Tahkim Kurulunun oluşumu, gorev, yetki, hak ve sorumlulukları ile uyelerinin sahip olması gereken nitelikler TFF Statusunde belirlenir. Tahkim Kurulunun işleyişi ve usul kuralları TFF tarafından cıkarılacak talimatta yer alır.
(4) Tahkim Kurulu kendisine yapılan başvuruları kesin ve nihai olarak karara bağlar ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz.
(5) Tahkim Kurulu uyeleri de bu Kanunun 5 inci maddesinin altıncı fıkrası hukumlerine tabidir.
Denetleme Kurulu
MADDE 7- (1) TFF’nin hesapları ve mali durumu, Genel Kurul tarafından secilmiş Denetleme Kurulunca denetlenir. Denetleme Kurulu raporu, Genel Kurul tarihinden en az onbeş gun once Genel Kurul uyelerine gonderilir ve ayrıca Genel Kurula sunulur.
Turkiye Futbol Federasyonunun gelirleri
MADDE 8- (1) TFF’nin gelirleri şunlardır:
a) Futbol muşterek ve sabit ihtimalli bahis oyunlarından kuluplere verilen isim hakkının %15’i.
b) Başvuru harcları ve para cezaları.
c) Kuluplerin televizyon, radyo, internet ve her turlu teknik cihaz ve benzeri araclarla yapılacak musabaka yayınlarından ve yayın organları ile yapacakları her turlu sozleşmelerden elde ettikleri gelirlerin %10’u.
c) TFF tarafından akdedilen sponsorluk sozleşmelerinden elde edilen gelirler.
d) Resmi ve ozel milli musabakalardan elde edilen gelirlerin kesintilerden sonra kalan net meblağı ile bu musabakaların televizyon, radyo, internet ve her turlu teknik cihaz ve benzeri araclarla yayınlarından elde edilecek gelirler.
e) Tescil, vize, aktarma, aidat ve TFF’ye bağlı futbolcular ve kuluplerden elde edilen benzeri gelirler.
f) Mal varlığı gelirleri, mal varlığı değerlerinin devir, temlik, satış ve kiralanması gibi hususlardan elde edilen gelirler.
g) TFF tarafından kurulacak veya ortak olunacak her turlu iktisadi teşebbus ve şirketlerden elde edilecek gelirler.
ğ) Faiz gelirleri.
h) Bağış ve yardımlar.
ı) Diğer gelirler.
Turkiye Futbol Federasyonunun giderleri
MADDE 9- (1) TFF yıllık butce esasına gore butcesini hazırlar ve bu Kanunda kendisine verilen gorevleri yerine getirebilmek icin TFF Statusu cercevesinde gerekli butun masraf ve harcamaları yapar.
Dış denetim
MADDE 10- (1) TFF’nin mali durumu ve kÂr zarar hesapları yıllık donemler halinde spor sektorunde uluslararası denetim tecrubesi bulunan bağımsız bir denetim kuruluşu tarafından denetlenir.
(2) Denetim raporları Genel Kurulda tetkik edildikten sonra kamuoyuna duyurulur.
(3) Denetim raporunun bir kopyası, Genel Kurul toplantı tarihinden once, TFF Statusunun ilgili hukumleri cercevesinde delegelere ulaştırılır.
(4) Aynı denetim şirketi aralıksız olarak beş yıldan fazla denetim gorevi yapamaz.
Vergi muafiyeti ve alacaklarının onceliği
MADDE 11- (1) Turkiye’de FIFA, UEFA ve TFF himayesinde gercekleştirilen musabakalar ile bu Kanun kapsamında organize edilen musabakalardan elde edilecek gelirler ve TFF’nin diğer tum gelirleri her turlu vergi, resim ve harctan muaftır.
(2) Bu muafiyet, TFF’ye ait iktisadi işletmeleri, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılacak kesintileri kapsamaz.
(3) TFF tarafından bu Kanunun 15 inci maddesi gereğince verilen para cezaları kuluplerin TFF’den olan alacaklarından oncelikle mahsup edilir.
Kulup lisans sistemi
MADDE 12- (1) Ulusal musabakalarda yer alan kuluplerin yerine getirmeleri gereken kriterler, FIFA ve UEFA kulup lisans sistemi talimatları doğrultusunda Yonetim Kurulu tarafından belirlenir.
Yayınların ve protokol tribunlerinin duzenlenmesi
MADDE 13- (1) Turkiye Cumhuriyeti sınırları icindeki tum futbol musabakalarının televizyon, radyo, internet ve her turlu teknik cihaz ve benzeri araclarla yayınlanmasına, iletilmesine, yayınların duzenlenmesine ve programlanmasına munhasıran Yonetim Kurulu yetkilidir.
(2) Anılan yetki ozellikle TFF’nin yayın haklarının merkezi olarak pazarlanmasını ve elde edilen gelirin yetkili organlar tarafından alınan kararlar uyarınca kuluplere dağıtılmasını kapsar.
(3) Milli musabakalar şifreli olarak yayınlanamaz.
(4) Futbol musabakası yayınlarının, TFF tarafından belirlenen usul ve esaslar dışında haksız ve yetkisiz olarak radyo, televizyon, internet veya herhangi bir yayın veya iletişim aracıyla canlı veya banttan yayınlanması, coğaltılması, dağıtılması, satılması, izlenmesi veya izletilmesi halinde, TFF’nin veya yayıncı kuruluşun şikayeti uzerine 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 71 inci maddesindeki cezai hukumler uygulanır.
(5) Genclik ve Spor Genel Mudurluğu tarafından spor kuluplerine veya kamu kurum veya kuruluşlarına protokol karşılığında devredilen, kiralanan veya sureli intifa hakkı tesis edilen spor tesislerine ait protokol tribunlerinin kullanılmasında kişi sayılarının tespiti ve protokol yonlendirmesi Genclik ve Spor Genel Mudurluğu talimatları dÂhilinde genclik ve spor il ve ilce mudurluklerince yapılır. Milli musabakalarda ise protokol tribunu TFF tarafından duzenlenir.
Fikri, sınai ve ticari haklar
MADDE 14- (1) TFF’nin kullandığı veya kullanacağı marka, logo ve benzeri tum fikri ve sınai hakların mulkiyeti ve kullanım hakkı munhasıran TFF’ye aittir. Bu hakların varlığı Turk Patent Enstitusu ve Uluslararası Patent Ofisleri nezdinde TFF tarafından tescil ettirilmelerine engel değildir.
(2) TFF’nin sponsoru olmadığı halde, yaptıkları duyuru, reklam, tanıtım ve benzeri faaliyetlerle ucuncu kişilerin nezdinde TFF’nin sponsoru izlenimini yaratan kişilerin eylemleri hakkında 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Turk Ticaret Kanununun haksız rekabete ilişkin hukumleri uygulanır.
Cezalar
MADDE 15- (1) Futbol musabaka ve faaliyetlerinde kuluplere ve kişilere disiplin ihlalleri ve sportmenliğe aykırı fiiller ve bunlara uygulanacak cezalar, FIFA ve UEFA kurallarına uygun olarak TFF Statusu ve Statunun cizdiği cercevede Yonetim Kurulunun yapacağı talimatlarla belirlenir.
Genel Kurul kararlarının iptali
MADDE 16- (1) Genel Kurulun, Turk hukukuna ve TFF Statusune aykırılık teşkil eden tum kararlarına karşı, karar tarihinden itibaren otuz gun icinde TFF merkezinin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesinde iptal davası acılabilir. Bu davalar basit yargılama usulune tÂbidir.
İzinli sayılma
MADDE 17- (1) TFF tarafından hafta sonu veya iş gunlerinde oynanacak maclarda gorevlendirilen ve uhdesinde kamu gorevi olan kişilerden; hakemler, temsilciler ve gozlemciler ile TFF kurul uyeleri, calıştıkları kurumların yetkili makamlarının bilgileri dÂhilinde gorevleri suresince idari izinli sayılırlar.
(2) Bu maddede belirtilen surenin başlangıcı ve bitişi TFF’nin ilgili talimatlarıyla belirlenir.
Uygulanacak hukumler
MADDE 18- (1) Bu Kanuna dayanılarak cıkarılacak TFF talimatları, duzenlemeleri ile bunlara ilişkin uygulamalar aleyhine, ancak Tahkim Kurulu nezdinde itirazda bulunulabilir.
(2) Bu Kanunda, TFF Statusu ve ilgili diğer talimatlarda hukum bulunmayan hallerde 4/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Dernekler Kanunu ile 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Turk Medeni Kanunu hukumleri kıyasen uygulanır.
Yururlukten kaldırılan hukumler
MADDE 19- (1) 17/6/1992 tarihli ve 3813 sayılı Turkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Gorevleri Hakkında Kanun yururlukten kaldırılmıştır.
Organlar, statu ve talimatlar
GECİCİ MADDE 1- (1) TFF’nin 3813 sayılı Kanuna gore secilmiş organları, olağan gorev surelerini tamamlarlar.
(2) Bu Kanunla ongorulen TFF Statusu ve talimatları yururluğe girinceye kadar, mevcut Ana Statu ve talimatlar ile Genel Kurul tarafından 3/6/2008 tarihinde kabul edilen TFF Statusunun bu Kanuna aykırı olmayan hukumlerinin uygulanmasına devam olunur.
(3) Bu Kanuna uygun TFF Statu değişiklikleri, en gec bu Kanunun yururluğe girmesini takip eden ilk olağan Genel Kurulda yapılır.
Yururluk
MADDE 20- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 21- (1) Bu Kanun hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.

TBMM
__________________