MADDE 208- 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun hukumleri saklı kalmak uzere, gumruk yukumluluğu;
a) Vergilerin odenmesi,
b) Vergilerin kaldırılmasına karar verilmesi,
c) Gumruk beyannamesinin iptal edilmesi,
d) Eşyanın bir gumruk rejimi kapsamında tesliminden once zapt ve musadere edilmesi veya imha edilmesi, 164 uncu madde uyarınca imha veya terk edilmesi, doğal ozellikleri veya beklenmeyen haller yahut mucbir sebep nedeniyle telef veya kaybı,
e) 182 nci madde uyarınca gumruk yukumluluğu doğan eşyanın kanuna aykırı girişi nedeniyle musadere edilmesi,
Hallerinde sona erer.
MADDE 209- 194 uncu maddenin 1 inci fıkrası uyarınca doğan gumruk yukumluluğu, bu işlemlerin iptal edilmesiyle ortadan kalkar.
BEŞİNCİ BOLUM
Vergilerin Geri Verilmesi veya Kaldırılması
MADDE 210- Bu Kanunda gecen;
a) “Geri verme” deyimi, odenmiş olan gumruk vergilerinin tamamen veya kısmen geri odenmesi,
b) “Kaldırma” deyimi, henuz odenmemiş olan gumruk vergilerinin tamamen veya kısmen alınmamasına karar verilmesi,
Anlamına gelir.
MADDE 211- 1. Kanunen odenmemeleri gerektiği halde odenmiş olduğu belirlenen gumruk vergileri geri verilir. Kanunen tahakkuk ettirilmemeleri gerektiği halde tahakkuk ettirilen gumruk vergileri kaldırılır.
Ancak, kanunen odenmemesi veya tahakkuk ettirilmemesi gereken gumruk vergileri ilgili kişinin kasten yaptığı bir tahrifat sonucunda odenmiş veya tahakkuk ettirilmişse, bu vergilerin geri verilmesine veya kaldırılmasına ilişkin talepler kabul edilmez.
2. Kanunen odenmemeleri gereken gumruk vergileri, soz konusu vergilerin yukumluye tebliğ edilmesi ve ilgilinin uc yıl icinde gumruk idaresine muracaatı uzerine geri verilir veya kaldırılır.
Kontrol ve denetleme sonucunda, geri verme veya kaldırma hallerinden birinin tespiti durumunda, aynı sure icinde geri verme veya kaldırma işlemi doğrudan yapılır.
Bu sure mucbir sebep veya beklenmeyen hallerde uzatılabilir.
MADDE 212- Bir gumruk beyannamesine dayanılarak odenmiş olan gumruk vergileri bu beyannamenin iptal edilmesi uzerine ilgilinin talebiyle geri verilir. Bu istemin, gumruk beyannamesinin iptal edilmesi amacıyla muracaatta bulunulması icin ongorulen sureler icerisinde yapılması gerekir.
MADDE 213-1. Beyannamenin tescili tarihi itibariyle, kusurlu veya ithallerine esas teşkil eden sozleşme hukumlerine aykırı olduklarından bahisle, ithalatcı tarafından kabul edilmeyen eşyaya ilişkin ithalat vergileri geri verilir veya kaldırılır. Kusurlu eşyaya, teslimden once hasar goren eşya da dahildir.
2. Bu tur eşyaya ilişkin ithalat vergilerinin geri verilmesi veya kaldırılması, kusurlu veya sozleşme hukumlerine aykırı olduklarının tespiti icin gerekli olan ilk kullanım dışında eşyanın kullanılmamış olması ve eşyanın Turkiye Gumruk Bolgesi dışına ihrac edilmesi koşullarına bağlıdır.
Gumruk idareleri, ilgilinin talebi uzerine, eşyanın ihracı yerine; imhasına, yeniden ihrac amacıyla transit veya gumruk antrepo rejimine tabi tutulmasına veya serbest bolgeye konulmasına izin verirler. Sozkonusu işlem veya kullanımlardan birine tabi tutulan eşya, serbest dolaşımda olmayan eşya olarak değerlendirilir.
3. Gumruk beyanından once denenmek uzere gecici olarak teslim edilen eşyanın vergileri, eşyanın kusurlu veya sozleşme hukumlerine aykırı olduğu hususlarının deneme sırasında anlaşılamadığı kanıtlanmadıkca geri verilmez veya kaldırılmaz.
4. Bu madde uyarınca geri verilecek veya kaldırılacak gumruk vergileri icin vergilerin yukumluye tebliği tarihinden itibaren bir yıl icerisinde gumruk idaresine muracaat edilmesi gerekir. Mucbir sebebin tespiti halinde bu sure Musteşarlıkca uzatılır.
MADDE 214- Gumruk vergileri 211, 212 ve 213 uncu maddelerde belirtilen haller dışında, Turkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşma hukumleri cercevesinde, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek hallerde geri verilir veya kaldırılır.
Bu maddedebelirlenen geri verme ve kaldırma işlemleri, gumruk vergilerinin yukumluye tebliği tarihinden itibaren bir yıl icinde ilgili gumruk idaresine başvurulması uzerine yapılır.
Ancak, mucbir sebebin tespiti halinde, bu surenin aşılmasına Musteşarlıkca izin verilir.
MADDE 215- Geri verme veya kaldırma işlemine tabi olmayacak gumruk vergileri miktarı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenir.
MADDE 216- Yetkili idareler tarafından, gumruk vergileri ile bunların odenmelerine bağlı olarak tahsil edilmiş gecikme faizinin veya gecikme zammının geri verilmesinde idarece faiz odenmez. Ancak, geri verme kararının alındığı tarihten itibaren uc ay icerisinde idarece sozkonusu kararın uygulanmaması halinde, ilgilinin talebi uzerine, uc aylık surenin bitiminden itibaren faiz odenir. Bu faiz, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanununtecil faizine ilişkin hukumlerine gore hesaplanır.
MADDE 217- Gumruk vergilerinin hatalı olarak kaldırılması veya geri verilmesi halinde, başlangıcta tahakkuk eden vergiler ile 216 ncı madde uyarınca odenmiş faizler yeniden tahsil edilir. Tahsil edilmeyen miktarlar tebliğ tarihinden itibaren on gun icinde odenir. Bu sure icinde odenmeyenler icin 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun hukumlerine gore işlem yapılır.
ONUNCU KISIM
Diğer Hukumler
BİRİNCİ BOLUM
Liman ve Antrepo İşletmelerinin Yukumlulukleri
MADDE 218- 1. Turkiye ile diğer ulkeler arasında demiryolu dahil kara, deniz ve hava yoluyla yapılan eşya ve yolcu taşımalarında yararlanılan istasyon, deniz ve hava limanlarını işleten kuruluşlar ile posta idareleri, bu Kanun hukumlerine gore gerekli gumruk gozetim ve denetim işlemlerinin yapılmasını sağlamak uzere; yolcu salonları, gecici depolama yerleri, antrepolar ile gorevli gumruk ve gumruk muhafaza idarelerinin calışmalarına elverişli ve yeterli burolar ve gozetleme kuleleri tesis etmek; buraların aydınlatma, ısıtma ve temizlik ihtiyaclarını karşılamak; demirbaş eşya ile telefon ve diğer teknik donanımlarını bedelsiz olarak sağlamak; limanlarda ve gumruk kapılarında gumruk gozetimine tabi eşya ve kişiler ile diğerlerinin birbirine karışmasını onlemeye yonelik her turlu fiziki yapıların sağlanması konusunda Gumruk Musteşarlığının isteklerini yerine getirmek zorundadırlar.
2. Posta idareleri, 1 inci fıkrada sayılanların yanı sıra posta kolilerinin muayene ve tahlili icin gerekli olcu aletleri ve diğer donanımları sağlamakla yukumludur.
MADDE 219- 1. Antrepo işleticileri buralardaki eşyanın guvenliği ve hizmetlerin cabuk gorulmesi bakımından, zaman icerisinde Musteşarlıkca gerekli gorulecek ek donanımları ve değişiklikleri yapmak ve ileri teknolojinin gerektirdiği aracları sağlamak zorundadırlar.
2. a) Ozel antrepo işleticileri, buralarda gorevlendirilmesini istedikleri gumruk veya gumruk muhafaza memurlarına odenecek olan ve miktarı Musteşarlıkca belirlenecek fazla calışma ucretlerini ve yolluklarını peşin olarak gumruk veznesine odemekle yukumludurler.
b) Doğrudan doğruya belirli bir ozel veya genel antrepo ile ilgili gumruk işlemlerini yerine getirmek uzere kurulan gumruk ve gumruk muhafaza idarelerinde gorevli memurların Devlet tarafından belirlenen maaş, fazla calışma ucreti ve diğer tahsisat tutarları, antrepo işleticileri tarafından her ay peşin olarak gumruk veznesine yatırılmak zorundadır.
c) Posta idarelerinde yapılacak gumruk denetimleri ve gumruk işlemleri nedeniyle gumruk memurlarına odenecek olan ve Musteşarlıkca belirlenen fazla calışma ucretleri, posta idareleri tarafından gumruk veznesine yatırılır.
İKİNCİ BOLUM
Calışma Zamanları, Gumruk Personelinin Kıyafeti ve Gumruk Bayrağı
BİRİNCİ AYIRIM
Calışma Zamanı ve Fazla Calışma Ucreti
MADDE 220- Gumruk idarelerinde normal calışma saatleri; iklim, mevsim ve bolgenin ekonomik durumu ve ihtiyacları gozonunde bulundurularak Musteşarlıkca belirlenir.
35 inci madde hukumleri saklı kalmak uzere, gece ve gunduzun her saatinde yolcu ve yuk alıp verme işleri yapılan veya taşıtların geliş ve gidişleri normal calışma saatlerine uymayan kara hudut kapıları, demiryolu istasyonları ile deniz ve hava limanlarındaki gumruk idareleri devamlı surette acık bulundurulur. Buralarda gorevli memurların calışma saatleri, aralarında nobet esasına gore duzenlenir.
MADDE 221- 1. Yolcuların ve taşıt araclarının giriş ve cıkışlarına ait işlem dışında, yukleme ve boşaltma ve her turlu gumruk işlemlerinin normal calışma saatleri icinde yapılması gerekir.
Ancak, bu saatler dışında veya tatil zamanlarında hizmet talebinde bulunulduğunda, yazılı olarak yapılacak bu talep, işin yapılacağı gumruk idare amirince yerinde gorulurse, gerekli onlemler alınmak ve calışacak personelin fazla calışma ucretleri ve varsa kanuni yollukları talep sahipleri tarafından odenmek koşuluyla kabul edilir. Memurlar (gumruklerdeki sorumlu saymanlık ve TASİŞ personeli dahil) bu suretle kendilerine verilecek işleri yapmakla gorevlidirler. Başmudur, mudur veya vekilleri normal calışma saatleri dışında verilecek hizmetleri duzenler ve kontrol ederler. Bunlar ve normal calışma saatlerine bağlı olmaksızın hizmet gorenler 222 nci maddenin 3 uncu fıkrası hukmunden yararlanırlar.
2. Normal calışma saatleri icinde veya dışında olduğuna bakılmaksızın, calışma ucretinin yatırılması halinde, ozel kurye taşımacılığı gumruk hizmeti ile ozel yolcu servisi taleplerinin yetkili gumruk idarelerince karşılanması mumkundur.
MADDE 222- 1. 221 inci maddeye gore calışacak personele odenecek calışma ucretinin miktarı ile bunun tahsil ve dağıtım şekli Gumruk Musteşarlığının bağlı olduğu Bakanlıkca cıkarılacak bir yonetmelikle belirlenir. Merkez personeline yapılacak odemelerin aylık miktarı, en yuksek Devlet memuru aylığının (ek gosterge dahil) % 200’unu gecemez.
2. Bu şekilde tahsil edilen calışma ucretlerinin % 50’si hak sahibi olan personele odenir. Geri kalan miktarın %40’ı gumruk idaresinin ihtiyaclarında kullanılmak uzere Merkezdeki hesaba aktarılır.
3. 2 nci fıkra hukmune gore kullanılan miktar dışında kalan meblağın diğer personele dağıtılmasına ilişkin usul ve esaslar yonetmelikle belirlenir.
Bu fıkraya gore yapılacak odemelerde, damga vergisi haric herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz.
İKİNCİ AYIRIM
Gumruk Personelinin Kıyafeti ve Gumruk Bayrağı
MADDE 223- 1. Gumruk muhafaza bolge ve kısım amirleri, memurları; yolcu veya iş sahipleriyle doğrudan temas halinde olan gumruk memurları resmi kıyafet giymek zorundadır.
Resmi kıyafetlerin ve bunlara takılacak kokart, isim plaketleri ve diğer işaretlerin şekli Musteşarlıkca belirlenir.
2. Başmudur ve başmudur yardımcıları ile Musteşarlık merkez teşkilatında calışan personel 1 inci fıkra hukmunun dışındadır.
MADDE 224- Gunun her saatinde hizmet veren gumruk kapılarında gumruk bayrağı surekli olarak cekili kalır. Diğer gumruk binalarında ise yalnız kanuni calışma saatlerinde gumruk bayrağı cekilir.
UCUNCU BOLUM
Gumruklerde İş Takibi ve Gumruk Muşavirleri
MADDE 225- 1. Eşyanın gumrukce onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmasına ilişkin faaliyetler, 5 inci madde hukumleri cercevesinde, sahipleri ile bunların adına hareket edenler tarafından doğrudan temsil yoluyla veya gumruk muşavirleri tarafından dolaylı temsil yoluyla takip edilir ve sonuclandırılır.
2. Devlet, belediye, il ozel idareleri ve diğer kamu tuzel kişilerinin amir ve memurları, ozel hukuk tuzel kişilerinin kendilerini temsile yetkili personeli, tum gumruk işlemlerini doğrudan temsil yoluyla takip edebilirler.
Kara, deniz ve havayolu işletmeleri ile nakliyeci kuruluş temsilcileri, taşıdıkları eşyanın sadece transit işlemlerini doğrudan temsil yoluyla takip edebilirIer.
MADDE 226- 1. Gumruk muşavirleri her turlu gumruk işlemini takip ederek sonuclandırabilirler.
2. Gumruk muşavir yardımcıları bir gumruk muşavirinin yanında calışır ve onun adına gumruk idarelerinde iş takip edebilirler. Gumruk muşavir yardımcılarının gumruklerde iş takibine ilişkin sınırlandırmalar yapmaya Gumruk Musteşarlığı yetkilidir.
MADDE 227- 1. Gumruk muşavir yardımcısı olabilecek kişilerin aşağıda belirtilen koşullara sahip olmaları gerekir:
a) Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak,
c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
d) Taksirli suclar haric olmak uzere; affa uğramış olsalar dahi, ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis ya da kacakcılık, zimmet, ihtilas, irtikap, ruşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kotuye kullanma, dolanlı iflas, yalan yere şahadet, suc tasnii, iftira gibi yuz kızartıcı suclar ile resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını acığa vurma, vergi kacakcılığı veya vergi kacakcılığına teşebbus suclarından dolayı hukum giymiş bulunmamak,
e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten cıkarılmış olmamak,
f) i) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yonetimi, siyasal bilgiler ve endustri muhendisliği dallarında eğitim veren fakulte ve yuksek okullardan veya denkliği Yuksek Oğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yuksek oğretim kurumlarından enaz lisans seviyesinde mezun olmak,
ii) Diğer oğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olduktan sonra (i) alt bendinde belirtilen bilim dallarından lisans ustu seviyede diploma almış olmak ya da on lisans eğitimi veren gumruk, dış ticaret ve Avrupa Topluluğu konularında uzmanlık programı olan meslek yuksek okullarından mezun olmak,
g) Staj amacıyla bir gumruk muşavirinin yanında uc yıl calışmış olmak,
h) Yapılan gumruk mevzuatı ve gumruğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konuları kapsayan sınavda başarılı olmak.
2. a) Gumruk idaresinde en az onbeş yıl calışıp da gorevlerinden istifa ederek veya emekli olarak ayrılan memurlardan 1 inci fıkradaki koşulları taşıyanlar, staj koşulu aranmaksızın gumruk muşavir yardımcısı sınavına girebilirler.
b) Gumruk idaresinde en az onbeş yıl calışıp da bunun uc yılını gumruk muayene memuru, gumruk başmemuru ve gumruk mudur yardımcısı gorevlerinde gecirenlerden, gorevlerinden istifa eden veya emekliye ayrılan ve 1 inci fıkradaki koşulları taşıyanlar sınav ve staj koşulu aranmaksızın gumruk muşavir yardımcısı olabilirler.
3. Yukarıda belirtilen koşulları yerine getirenlere gerekli muracaat belgelerinin tamamlanmasından itibaren altmış gun icinde Gumruk Musteşarlığı tarafından Gumruk Muşavir Yardımcılığı İzin Belgesi verilir. Gumruk muşavir yardımcıları ancak bu izin belgesini aldıktan sonra mesleki faaliyette bulunabilirler.
MADDE 228- 1. 227 nci maddenin 1 inci fıkrasının (f) bendinin (ii) alt bendi haric olmak uzere, aynı fıkrada belirtilen koşulları taşıyan ve uc yıl sure ile gumruk muşavir yardımcılığı yaparak, gumruk mevzuatı ve gumruğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konuları kapsayan sınavda başarılı olan kişiler, gumruk muşavirliği yapmaya hak kazanır.
2. a) Gumruk idaresinde on yıl calışmış olup, bunun uc yılını şube muduru, gumruk muduru, gumruk muhafaza muduru, gumruk başmudur yardımcısı ve gumruk muhafaza başmudur yardımcısı gorevlerinde gecirenlerden, gorevlerinden istifa eden veya emekliye ayrılanlar 227 nci maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen koşulları taşımaları halinde, staj koşuluna tabi tutulmaksızın gumruk muşavirliği sınavına girebilirler. Bu kişilere, talep halinde sınav ve staj koşulu aranmaksızın Gumruk Muşavir Yardımcısı İzin Belgesi verilir.
b) Gumruk idaresinde gumruk başmuduru, gumruk muhafaza başmuduru, gumruk uzmanı, kontrolor, gumruk mufettişi, daire başkanı ve daha ust gorevlerde enaz on yıl calışmış olanlardan, gorevlerinden istifa eden veya emekliye ayrılanlar, 227 nci maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen koşulları taşımaları halinde, sınav ve staj koşuluna bağlı olmaksızın gumruk muşaviri olmaya hak kazanırlar.
3. 1 inci ve 2 nci fıkralarda belirtilen koşulları yerine getirenlere, gerekli muracaat belgelerinin tamamlanmasından itibaren altmış gun icinde Musteşarlıkca Gumruk Muşavirliği İzin Belgesi verilir. Gumruk muşavirleri ancak bu izin belgesini aldıktan sonra mesleki faaliyette bulunabilirler
MADDE 229- 1. Gumruk muşavirleri tebligat adreslerinde kullanılacak calışma yerlerini, bu yerin bağlı bulunduğu Gumruk Başmudurluğune yazı ile bildirirler.
2. Gumruk muşavirliğinin bir tuzel kişilik oluşturularak yurutulmesi halinde, tuzel kişilik ortaklarının gumruk muşaviri olması zorunludur. Bu durumda, gumruk beyannamesi veya beyanname kabul edilen diğer belgeler uzerine imzasını atmış olanların vergi kaybına neden olan durumu bildiği veya bilmesi gerektiği hallerde, bunlar, gumruk idaresine karşı bağlı bulundukları tuzel kişilikle birlikte muteselsilen sorumlu olurlar. Bu hallerde, ilgili gumruk muşavirinin kişisel cezai sorumluluğu saklı kalmak kaydıyla, işlemi yapan kişi ile birlikte şirket de gumruk idaresince alınan vergiler ve para cezaları yonunden muteselsilen sorumludur.
MADDE 230- Gumruk muşavirleri, kanunlara gore tutmaya mecbur oldukları ticari veya kanuni defterlerini, vekaletname ve sozleşmelerini, işlerine dair yazdıkları ve aldıkları mektup, faks, telgraf ve benzeri belgeler ile duzenledikleri fatura, makbuz ve masraflarına ilişkin belgelerin asıllarını ve orneklerini ozel kanunlardaki hukumler saklı kalmak kaydıyla beş yıl muhafaza etmeye; bunları gumruk mufettişi, gumruk mufettiş yardımcısı, kontrolor, yetkili gumruk amir ve memurlarına gostermeye; bunların incelenmesine, denetlenmesine izin vermeye ve gerektiğinde yazılı istek uzerine bunları yukarıda belirtilen gorevlilere ibraz etmeye mecburdurlar.
ONBİRİNCİ KISIM
Cezalar
BİRİNCİ BOLUM
Genel Hukumler
MADDE 231- 1. Bu Kanun hukumlerine aykırı hareket edenlere bu Kanunda yazılı ceza hukumleri uygulanır.
2. Bu Kanun hukumlerine gore para cezası verilmesinde ve bu cezaların idari itiraz mercilerince hukme bağlanmasında, para cezasını gerektiren eylemde bulunanların kasıtlı olup olmadıkları aranmaz.
3. Bu Kısım hukumlerine gore ceza tayin edilen eylemler hakkında kacakcılık ve diğer ceza koyan kanunlara gore takibat yapılıp, bu kısımda tayin edilen cezalardan daha ağır bir ceza ile kesin olarak mahkûm edilenler hakkında, ayrıca bu Kısımdaki maddelere gore ceza verilmez.
4. Aynı eylemin bu Kısımda yer alan maddelerdeki cezalardan birden fazlasına temas eder mahiyette olduğu hallerde, daha ağır ceza iceren madde hukmu uygulanır.
5. Bu Kısım hukumlerine gore ceza verilmesi, bu eylemleri yapanlar hakkında diğer idari yaptırımların uygulanmasına engel teşkil etmez.
MADDE 232- 1. 234 uncu madde hukumlerine gore alınacak para cezaları, itiraz olmaksızın vergi tahakkukunun kesinleşmesinden veya idari itirazın red kararı ile sonuclanmasından sonra karara bağlanır. İdari yargı mercilerine başvurulması, gumruk idaresinin ceza uygulamalarını engellemez. Bu fıkraya gore karara bağlanacak para cezalarının zamanaşımı suresi vergi tahakkukunun kesinleştiği tarihi takibeden gunden itibaren işlemeye başlar.
2. 1 inci fıkra dışında kalan bu Kısımdaki madde hukumlerine gore karara bağlanacak para cezalarının zamanaşımı suresi, sozkonusu maddelerde belirtilen usulsuzluklerin gumruk idarelerince tespit edildiği tarihi takibeden gunden itibaren işlemeye başlar.
3. 1 inci ve 2 nci fıkralarda belirtilen para cezaları uc yıl icinde karara bağlanıp, tebliğ edilmediği takdirde zamanaşımına uğrar.
4. İlgilisine tebliğ edilerek kesinleşen para cezaları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun hukumlerine tabidir.
MADDE 233- Bu Kanunun 234 uncu maddesine gore alınan para cezalarının;
a) Muayene ve tahlilden once cezayı gerektiren durumun meydana cıkarılmasına hizmet veren muhbirlere % 30’u,
b) Cezayı gerektiren durumu muayene, tahlil, denetleme veya inceleme ile meydana cıkaranlara % 30’u,
Dağıtılır. Arta kalanı, Musteşarlıkca belirlenecek usul ve esaslar cercevesinde, idarenin eğitim, geliştirme ve otomasyon hizmetlerinde kullanılır. Muhbir olmaması durumunda muhbire ayrılan pay da bu hukum doğrultusunda kullanılır.
İKİNCİ BOLUM
Vergi Kaybına Neden Olan İşlemlere Uygulanacak Cezalar
MADDE 234- 1. Serbest dolaşıma giriş rejimine veya bir gecici muafiyet duzenlemesine tabi tutulan eşyaya ilişkin olarak, yapılan beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda;
a) Eşyanın tarife uygulamasını etkileyen cins, tur ve niteliklerinde veya vergilendirmeye esas olan sayı, baş, ağırlık gibi olculerinde aykırılık gorulduğu ve beyana gore hesaplanan gumruk vergisi ile muayene sonuclarına gore alınması gereken gumruk vergisi arasındaki fark %5’i aştığı takdirde, gumruk vergisinden ayrı olarak bu farkın uc katı para cezası alınır.
b) Kıymeti uzerinden gumruk vergisine tabi eşyanın beyan edilen kıymeti, muayene ve denetleme sonucunda bu Kanunun 23 ila 31 inci maddelerinde yeralan hukumler cercevesinde belirlenen kıymete gore noksan bulunduğu takdirde, bu noksanlığa ait gumruk vergisinden başka bu vergi farkının uc katı para cezası alınır.
2. Ancak, satış birimine gore miktar itibariyle %5’i gecmeyen bir fark ile maddi hesap hatasından doğan noksan kıymet beyanlarında, bu farklara ait gumruk vergisinden başka bu verginin bir katı da para cezası alınır.
3. Genel ve katma butceye dahil kamu kuruluşları ile ozel idareler ve belediyeler icin 1 inci ve 2 nci fıkra hukumleri uygulanmaz. Bu gibi hallerde, 241 inci maddenin 1 inci fıkra hukmune gore işlem yapılır.
4. Bu maddeye gore verilen ceza hicbir şekilde 241 inci maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen miktardan az olamaz.
MADDE 235- Teminat alınmış olsa bile, gumruk işlemlerine başlanmadan veya bu işlemler bitirilip gumruk idaresinin izni alınmadan antrepolardan veya gumruk idaresince eşya konulmasına izin verilen yerlerden kısmen veya tamamen eşya cıkarılması halinde, cıkarılan eşyanın ithalat veya ihracat vergilerinin yanı sıra, bu vergilerin uc katı para cezası alınır.
MADDE 236- 1. Gumruk antrepolarında veya gumruk idaresince eşya konulmasına izin verilen yerlerde yapılan sayımlarda kayıtlara gore eşyanın bir kısmının noksan olduğunun anlaşılması halinde, noksan cıkan eşyanın ithalat veya ihracat vergilerinin yanı sıra, bu vergilerin uc katı para cezası alınır.
2. Gumruk antrepolarında veya gumruk idaresince eşya konulmasına izin verilen yerlerde yapılan sayımlarda kayıtlara gore fazla eşya cıkması halinde, bu eşyanın 177 ila 180 inci madde hukumlerine gore tasfiyeye tabi tutulmasının yanı sıra, fazla cıkan eşyaya ait ithalat veya ihracat vergileri tutarı kadar para cezası alınır.
3. Bu maddede belirtilen para cezaları, antrepo işleticilerinin veya kullanıcılarının sorumlulukları gozonunde bulundurularak, yapılan tespite gore bunlardan muteselsilen alınır.
MADDE 237- 1. 42 ila 45 inci madde hukumlerine gore taşıt araclarının sahipleri, kaptanları veya acentaları tarafından gumruk idaresine verilen ozet beyan veya ozet beyan olarak kullanılan ticari veya resmi belgelerdeki kayıtlı miktara gore noksan cıkan kapların mahrecinden yuklenmemiş veya yanlışlıkla başka yere cıkartılmış veya kaza ve avarya sonucunda yok olmuş veya calınmış bulunduğu gumruk idaresince belirlenecek sure icinde kanıtlanamadığı takdirde, bu noksan kaplara ait eşyadan tarife pozisyonuna veya tarife pozisyonu tespit edilemiyor ise cinsine ve turune gore tarifede dahil olduğu faslın en yuksek vergiye tabi pozisyonuna gore hesaplanacak gumruk vergisi kadar para cezası alınır.
2. 1 inci fıkraya gore ceza belirlenmesi mumkun olamıyorsa, noksan her kap icin 241 inci maddenin 1 inci fıkrasında belirlenen miktarda para cezası alınır.
3. 42 ila 45 inci madde hukumlerine gore taşıt araclarının sahipleri, kaptanları veya acentaları tarafından gumruk idaresine verilen ozet beyan veya ozet beyan olarak kullanılan ticari veya resmi belgelerdeki kayıtlı miktara gore fazla cıkan kapların yanlışlıkla mahrecinden fazla olarak yuklenmiş olduğu gumruk idaresince belirlenecek sure icinde kanıtlanamadığı takdirde, soz konusu eşyaya el konularak musadere olunur ve eşyanın CIF kıymeti kadar para cezası alınır.
4. Dokme gelen eşyadaki % 3’u aşmayan eksiklik ve fazlalıklar icin takibat yapılmaz.
5. Bu maddede belirtilen para cezaları, yapılan tespite gore taşıt araclarının sahipleri, kaptanları veya acentalardan alınır.
MADDE 238- 108 ila 127 nci maddelerde duzenlenen Dahilde İşleme Rejimi ile 128 ila 134 uncu maddelerde duzenlenen Gecici İthalat Rejimine ilişkin hukumlerin ihlali halinde, eşyaya ilişkin gumruk vergileri tahsil edilir. Ayrıca, bu vergilerin iki katı para cezası alınır.
UCUNCU BOLUM
Usulsuzluklere İlişkin Cezalar
MADDE 239- İthalat veya ihracat vergilerinden muaf eşyayı 33 uncu madde hukumleri gereğince belirlenen gumruk kapıları dışında başka yerlerden izinsiz olarak ithal veya ihrac veya bunlara teşebbus edenlerle, bu tur eşyayı gumruk işlemlerini yaptırmaksızın yurda sokanlar veya cıkaranlar ile buna teşebbus edenlerden, sozkonusu eşyanın ithalata konu olması halinde, CIF değerinin, ihracata konu olması halinde ise FOB değerinin onda biri oranında para cezası alınır.
MADDE 240-179 uncu maddenin 1 inci fıkrası hukmune gore, beyan sahibinin sozkonusu eşyayı serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutmak istemesi halinde, eşyanın doviz cinsinden CIF değerinin % 1`i oranında para cezası Turk Lirası olarak alınır.
MADDE 241- 1. Bu Kanunda ayrı bir ceza tayin edilmiş haller saklı kalmak uzere, bu Kanuna ve bu Kanunda tanınan yetkilere dayanılarak cıkarılan tuzuk, yonetmelik, tebliğ ve talimatlarla getirilen şekil ve usullere aykırı hareket edenlere 30.000.000 TL usulsuzluk cezası uygulanır.
2. 1 inci fıkrada belirtilen miktar, her yıl, bir onceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılır, bu hesaplamada 1.000.000 TL’sına kadar olan tutarlar dikkate alınmaz.
3. Usulsuzluk cezası aşağıdaki hallerde 1 inci fıkrada belirtilen miktarın iki katı olarak uygulanır:
a) 6 ve 7 nci maddelere gore, gumruk idarelerince verilen kararlara dayanak oluşturan belge ve bilgilerin, ilgili kişiler tarafından yanlış olarak verilmesi,
b) Vergi kaybı doğurmamasına karşın, 24 uncu maddeye gore birbirleriyle ilişkisi bulunan kişiler arasında bir satış işlemi olması ve bu ilişkinin beyan edilmemesi,
c) Yabancı limanlardan gelen veya Turkiye Gumruk Bolgesinden yabancı limanlara giden gemilerin geliş ve gidişlerinden en az uc saat once sahip veya acentası tarafından gumruk idaresine bilgi verilmemesi,
d) 42 nci maddeye gore ozet beyan veya ozet beyan olarak kullanılan ticari veya resmi belgenin suresi icinde verilmemesi,
e) Turkiye Gumruk Bolgesinde karayoluyla transit eşya taşıyan taşıt araclarının 91 inci maddeye gore verilen sureleri yirmidort saate kadar aşması,
f)Gumrukantrepolarının 93 uncu maddenin 3 uncu fıkrasında belirtilen teknik donanımlarında noksanlık bulunması,
g) Gumruk antrepo rejimine tabi tutulan eşyanın, antrepolara konuldukları tarihte işleticiler tarafından kayıtlara gecirilmemesi,
h) Gumruk kontrolu altında işleme rejimi cercevesinde Turkiye Gumruk Bolgesine getirilen eşyanın, suresi icinde rejimin gerektirdiği işlemlerinin bitirilmemesi,
ı) Gecici olarak Turkiye Gumruk Bolgesi dışına cıkarılan eşyanın verilen sureyi aştıktan sonra geri getirilmesi,
j) Herhangi bir ihracat iadesinden yararlanmayan veya ihracat vergisine ve ticaret politikası onlemlerine tabi olmayan ihracata konu eşyanın cins, tur, miktar veya kıymetinin yanlış beyan edilmesi,
k)Serbest bolgelerde calışan veya buralara giren ve cıkan kişilerin bu Kanunla konulmuş kurallara uymaması,
l) Kanunun 13 uncu maddesinde belirtilen belgelerin beş yıl sureyle saklanmaması.
4. Usulsuzluk cezası aşağıdaki hallerde 1 inci fıkrada belirtilen miktarın dort katı olarak uygulanır:
a) Bir kişinin 5 inci madde hukumlerine gore gecerli bir temsil yetkisi olmadığı halde başka bir kişi adına veya hesabına gumruk idarelerinde iş takip etmesi,
b) 34 uncu maddenin 2 nci fıkrası hukumlerinin aksine, karayolu taşıtlarının gumruk idaresinin izni olmadan yuk veya yolcu alarak yoluna devam etmesi,
c) 45 inci maddenin 1 inci fıkra hukumlerine aykırı olarak, gumruk idaresine ozet beyan veya ozet beyan olarak kullanılan ticari veya resmi belge verilmeksizin taşıtlardan eşya boşaltılması, bu belgelerde kayıtlı eşyanın cinsinin yanlış beyan edilmesi veya kapların turleri ile uzerlerinde kayıtlı numara ve işaretlerin ozet beyan kayıtlarına uygun olmaması,
d) Turkiye Gumruk Bolgesinde karayoluyla transit eşya taşıyan taşıt araclarının 91 inci maddeye gore verilen sureleri kırksekiz saate kadar aşması,
e) Genel antrepo ve serbest bolgelere getirilen parlayıcı, patlayıcı veya bir arada bulundukları eşya icin tehlikeli olan ya da korunmaları ozel duzenek ve yapılara gerek gosteren eşyanın 94 ve 154 uncu madde hukumlerine aykırı olarak genel amaclı eşya konulan yerlerde depolanması,
f) Gumruk antrepolarında bulunan eşyanın gumruk idarelerinin izni olmaksızın 102 nci maddede belirtilen elleclemelere tabi tutulması.
5. Usulsuzluk cezası aşağıdaki halde 1 inci fıkrada belirtilen miktarın altı katı olarak uygulanır:
Turkiye Gumruk Bolgesinde karayoluyla transit eşya taşıyan taşıt araclarının 91 inci maddeye gore verilen sureleri yetmişiki saate kadar aşması.
6. Usulsuzluk cezası aşağıdaki hallerde 1 inci fıkrada belirtilen miktarın sekiz katı olarak uygulanır:
a) 34 uncu maddenin 3 uncu fıkrası hukumlerinin aksine, Turkiye Gumruk Bolgesine giren gemilerin rota değiştirmesi, yolda durması, başka gemilerle temas etmesi, gumruk gozetimi yapılması icin yol kesmemesi veya gumruk idaresi bulunmayan yerlere yanaşması,
b) Taşıt araclarının 33 uncu ve 91 inci maddede belirtilen onceden belirlenmiş yollar dışında seyretmesi,
c) Turkiye Gumruk Bolgesinde karayoluyla transit eşya taşıyan taşıt araclarının 91 inci maddeye gore verilen sureleri yetmişiki saatten daha fazla bir sure ile aşması.
ONİKİNCİ KISIM
İtirazlar
MADDE 242-1. Yukumluler, kendilerine tebliğ edilen gumruk vergileri icin tebliğ tarihinden itibaren onbeş gun icinde ilgili gumruk idaresine verecekleri bir dilekce ile duzeltme talebinde bulunabilirler.
2. Duzeltme talepleri ilgili gumruk mudurluğu tarafından otuz gun icinde karara bağlanarak yukumluye tebliğ edilir.
3. Kişiler, duzeltme taleplerine ilişkin kararlara, idari kararlara, gumruk vergilerine ve cezalara karşı yedi gun icinde kararı alan gumruk idaresinin bağlı bulunduğu gumruk başmudurluğu nezdinde itirazda bulunabilirler.
4. Gumruk başmudurluklerine intikal eden itirazlar otuz gun icinde karara bağlanarak ilgili kişiye tebliğ edilir.
5. İlk kararın alındığı idarenin gumruk başmudurluğu olduğu hallerde, bu karara karşı onbeş gun icinde Gumruk Musteşarlığına itiraz edilebilir.
6. Gumruk Musteşarlığına intikal eden itirazlar kırkbeş gun icinde karara bağlanarak ilgili kişiye tebliğ edilir.
7. Gumruk başmudurlukleri ile Gumruk Musteşarlığı kararlarına karşı işlemin yapıldığı gumruk mudurluğunun veya gumruk başmudurluğunun bulunduğu yerdeki idari yargı mercilerine başvurulabilir.
MADDE 243-1. İlgili kişilere 197 nci maddeye gore tebliğ edilen gumruk vergilerinin hesaplanmasında esas alınan kimyevi tahlil sonuclarına karşı tebliğden itibaren onbeş gun icinde gumruk başmudurluğune yazılı olarak itiraz edilebilir.
2. İtiraz uzerine, birinci tahlilin yapıldığı gumruk laboratuarında gorevli olan ve ilk tahlili yapan kimyager dışındaki iki kimyager tarafından ikinci tahlil yapılır. Yukumlunun talebi halinde, gumruk idareleri, gumruk kimyageri olmayan bir gozlemci kimyagerin de ikinci tahlilde hazır bulunmasına izin verirler.
Uc kimyagerden fazla kimyager bulunmayan gumruk laboratuarında yapılan tahlile itiraz edilmesi halinde, ikinci tahlil enaz iki kimyager bulunan en yakın gumruk idaresine ait laboratuarda yaptırılır.
İkinci tahlil isteyenlerden, haklı cıktıkları takdirde geri verilmek uzere, tahlil masrafı alınır. Tahlil tarifeleri ilgili kuruluşların goruşleri alınmak suretiyle Musteşarlığın bağlı olduğu Bakanlıkca belirlenir.
3. İkinci tahlil sonucu, eşyanın teknik ozelliklerinin ve niteliklerinin belirlenmesi yonunden kesindir.
MADDE 244- Bu Kanuna gore verilen para cezalarına karşı idari yargı mercilerine itiraz yoluna gidilmeden ve ceza kararlarının tebliğ tarihinden itibaren onbeş gun icerisinde sozkonusu cezanın ilgili kişi tarafından odendiği veya odeneceği yazılı olarak gumruk idaresine bildirildiği ve bu miktarın ceza kararlarının tebliği tarihinden itibaren iki ay icinde odendiği hallerde, ilgili kişilerin itirazı duşer. Bu durumda, kesilen para cezası ucte bir noksanı ile tahsil edilir.
MADDE 245- 1. Yukumluler,gumruk idaresine verdikleri beyanname ve bu beyanname eki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle kendileri tarafından hesaplanan gumruk vergilerine itirazda bulunamazlar.
2. İdari yargı mercilerine yapılan itirazda, gumruk idaresine itiraz sırasında kullanılan bilgi ve belgeler dışında herhangi bir bilgi ve belge kullanılamaz.
3. Alınan kararlara karşı idari yargı merciine başvurulması, bu kararın idare tarafından uygulanmasına engel oluşturmaz.
ONUCUNCU KISIM
Yururlukten Kaldırılan Hukumler, Gecici Maddeler ve Yururluk
BİRİNCİ BOLUM
Yururlukten Kaldırılan Hukumler
MADDE 246- Bu Kanunun yururluğe girdiği tarih itibariyle;
a) Nisan 1334 tarihli Gumruk Kanununun 113, 117 ve 118 inci maddeleri ile aynı Kanunun 7.6.1926 tarihli ve 906 sayılı Kanunla değiştirilen 112 ve 116 ncı maddeleri,
b) 30.11.1960 tarihli ve 146 sayılı Kanun,
c) 19.7.1972 tarihli ve 1615 sayılı Gumruk Kanunu ile bu Kanunda değişiklik yapan25.2.1981 tarihli ve 2419 sayılı,18.4.1983 tarihli ve 2817sayılı,22.5.1987 tarihli ve 3375sayılı, 10.2.1994 tarihli ve 3968sayılı, 3.4.1997 tarihli ve 4236 sayılı Kanunlar ile 7.2.1990 tarihli ve 3612 sayılı Kanunun 55 inci maddesi,
d) 30.6.1995 tarihli ve 564 sayılı Kanun Hukmunde Kararname,
e) 7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kacakcılığın Men ve Takibine Dair Kanunun 15 ve 16 ncı maddeleri,
Yururlukten kaldırılmıştır.
İKİNCİ BOLUM
Gecici Maddeler
GECİCİ MADDE 1- 1. Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihte Turkiye Gumruk Bolgesindeki gumruk sundurmalarında veya gumrukce eşya konulmasına izin verilen yerlerde bulunan eşyanın buralardaki bekleme sureleri ile bunlara ilişkin sure uzatım talepleri hakkında yururlukten kaldırılan Gumruk Kanunu hukumleri uygulanır.
2. Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihte genel, ozel veya fiktif antrepolarda bulunan eşyanın, buralardaki bekleme sureleri bu Kanun hukumlerine tabidir.
GECİCİ MADDE 2- Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihte bir eşya hakkında rejim beyanında bulunulmuş olmakla birlikte, henuz sonuclandırılamamış gumruk işlemlerinin yurutulmesinde beyan hak sahibi olarak adlandırılan mukellefin lehine olan hukumler uygulanır.
Beyannamesi tescil edilmiş eşya ile ilgili olarak, bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten başlamak uzere kırkbeş gun icinde beyan hak sahiplerinin rejim değişikliği talepleri kabul olunur. Ancak, bu taleplerin kabulu, alınmış veya alınacak ceza kararlarının uygulanmasını ortadan kaldırmaz.
GECİCİ MADDE 3- 1. Başka kanunlarda Gumruk ve Tekel Bakanlığı’na; Gumruk Musteşarlığının gorev ve yetki alanına giren konularda Maliye ve Gumruk Bakanlığı’na yapılan atıflar Gumruk Musteşarlığı’na yapılmış sayılır.
2. Halen yururlukte bulunan kanunlarda 1615 sayılı Gumruk Kanunu ile sozkonusu Kanunda değişiklik yapan kanunlara yapılmış olan atıflar bu Kanuna yapılmış kabul edilir.
GECİCİ MADDE 4- Yururlukten kaldırılan Gumruk Kanunu hukumlerine gore tasfiyelik hale gelmiş eşyanın, ihale ilanının henuz yayınlanmamış veya perakende satışına karar verilmemiş olması ve beyan sahibinin bu Kanunun yururluk tarihinden itibaren otuz gun icinde gumruk idaresine başvurması halinde, bu Kanunun 179 uncu maddesi hukumleri uygulanır. Dış ticaret tahdidine giren eşyalar icin bu madde hukmu uygulanmaz.
GECİCİ MADDE 5- 1. Bu Kanunun yururluğe girmesinden once gumruk komisyoncu yardımcısı karnesine sahip olanlar, Kanunun yururluğe girmesinden itibaren iki yıl icinde Gumruk Musteşarlığına muracaat etmeleri halinde, oğrenim şartı haric olmak uzere 227 nci maddede belirtilen koşulları taşımaya devam ettiklerinin anlaşılması durumunda, kendilerine Gumruk Muşavir Yardımcısı İzin Belgesi verilir. Bu şekilde gumruk muşavir yardımcısı olanlar en az lise mezunu olmaları halinde, gumruk muşavirliği icin acılacak ilk uc sınava girebilirler.
2. Bu Kanunun yururluğe girmesinden once gumruk komisyoncusu karnesine sahip olanlar, Kanunun yururluğe girmesinden itibaren iki yıl icinde Gumruk Musteşarlığına muracaat etmeleri halinde, oğrenim şartı haric olmak uzere 227 nci maddede belirtilen koşulları taşımaya devam ettiklerinin anlaşılması durumunda, kendilerine Gumruk Muşavirliği İzin Belgesi verilir.
3. Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihte, yururlukten kaldırılan 1615 sayılı Gumruk Kanununun 167 nci maddesinin ikinci ve ucuncu fıkrası ile 168 inci maddesinin ucuncu fıkrasına gore gumruk komisyoncusu veya gumruk komisyoncu yardımcısı olmaya hak kazananların gorevlerinden istifa etmelerini veya emekli olmalarını muteakip, kendilerine bu Kanun hukumlerine gore gumruk muşavirliği veya gumruk muşavir yardımcılığı izin belgesi verilir.
4. 227 nci maddenin 1 inci fıkrasının (d) bendinde belirtilen suclarla ilgili olarak devam eden davalar bulunduğu takdirde, 1 inci ve 2 nci fıkralarda yer alan iki yıllık muracaat suresine bakılmaksızın, her halukarda davanın lehte sonuclanmasından itibaren bir yıl icinde Musteşarlığa muracaat edilmesi gerekir.
GECİCİ MADDE 6-. Gumruk muşavirleri ve gumruk muşavir yardımcıları cıkarılacak bir kanunla bağlı bulundukları gumruk başmudurluğu gorev alanı itibariyle kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu şeklinde orgutleninceye kadar aşağıdaki hukumler uygulanır:
1.1615 sayılı Gumruk Kanunu hukumlerine gore kurulan Gumruk Komisyoncuları Dernekleri faaliyetlerine devam eder ve sınav acılması ile izin belgeleri verilmesi işlemleri Gumruk Musteşarlığınca yurutulur.
a) Gumruk muşavirliği ve gumruk muşavir yardımcılığı sınavları Musteşarlıkca belirlenen usul ve esaslar cercevesinde her yıl bir kez yapılır.
b) 227 ve 228 inci maddelerde belirtilen koşulları sınavın acıldığı yıl başında sağlamış olanlar, o yıl acılan gumruk muşavirliği veya gumruk muşavir yardımcılığı sınavlarına muracaat edebilirler.
c) Gumruk muşavirliği ve gumruk muşavir yardımcılığı sınavlarına en fazla ucer kez girilebilir.
2. Gumruk muşavirliği veya gumruk muşavir yardımcılığı mesleğinin vakar ve onuruna aykırı fiil ve hareketlerde bulunanlarla, gorevlerini yapmayan veya kusurlu olarak yapan ya da gorevinin gerektirdiği guveni sarsıcı hareketlerde bulunan meslek mensupları hakkında, gumruk muşavirliği hizmetlerinin gereği gibi yurutulmesi amacıyla, durumun niteliğine ve ağırlık derecesine gore aşağıda tanımlanan disiplin cezaları verilir.
a) Uyarma: Meslek mensubuna mesleğinin icrasında daha dikkatli davranması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.
b) Kınama: Meslek mensubuna gorevinde ve davranışında kusurlu sayıldığının yazı ile bildirilmesidir.
c) Gecici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma: Mesleki sıfatı saklı kalmak şartıyla altı aydan az, bir yıldan cok olmamak uzere mesleki faaliyetten alıkoymadır.
d) Meslekten cıkarma: Meslek mensubunun izin belgesinin geri alınarak, bir daha bu mesleği icra etmesine izin verilmemesidir.
3. Mesleki kurallara, mesleğin vakar ve onuruna aykırı fiil ve harekette bulunanlarla, gorevin gerektirdiği guveni sarsıcı harekette bulunan meslek mensupları hakkında, ilk defasında uyarma, tekrarında ise kınama cezası uygulanır.
Gorevini bağımsızlık, tarafsızlık ve durustlukle yapmayan veya kusurlu olarak yapan ya da bu Kanunda yer alan mesleğin genel prensiplerine aykırı harekette bulunan meslek mensupları icin gecici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası uygulanır.
Sahte belgelere dayanılarak yanlış beyanda bulunulduğunun, ancak bu durumun gumruk muşavirinin bilgisi dışında olduğunun, bununla birlikte, bir araştırma sonucunda gercek durumun oğrenilebileceğinin Gumruk Musteşarlığı merkez denetim elemanlarınca rapora bağlandığı durumlarda, ilgili gumruk muşavirine ilk defasında kınama cezası verilir. Bu hususun tekerrur etmesi halinde gecici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası uygulanır.
7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kacakcılığın Men ve Takibine Dair Kanun hukumlerine gore kacakcılık sucundan mahkumiyet kararı kesinleşen meslek mensuplarına, meslekten cıkarma cezası verilir.
4. Uc yıllık bir donem icinde iki veya daha fazla disiplin cezasını gerektiren davranışta bulunan meslek mensubuna, her yeni sucu icin bir oncekinden daha ağır ceza uygulanabilir. Beş yıllık donem icinde iki defa mesleki faaliyetten alıkoyma cezası ile cezalandırılmasından sonra bu cezayı gerektiren fiili yeniden işleyen meslek mensupları hakkında meslekten cıkarma cezası uygulanır.
Disiplin kurulları bir derece ağır veya bir derece hafif disiplin cezasının uygulanmasına karar verebilirler. Takibat ve hukum tesisi, disiplin soruşturması yapılmasına ve disiplin cezası uygulanmasına engel değildir.
5. Meslek mensubu hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez. Yetkili disiplin kurulunun on gunden az olmamak uzere verdiği sure icinde savunma yapmayanlar, savunma hakkından vazgecmiş sayılırlar.
Disiplin cezaları kesinleşme tarihinden itibaren uygulanır.
6. Gumruk muşavirleri ve gumruk muşavir yardımcıları, gorevleri sırasında veya gorevleri sebebiyle işledikleri suclardan dolayı fiillerinin niteliğine gore Turk Ceza Kanununun Devlet memurlarına ait hukumleri uyarınca cezalandırılır.
7. Disiplin cezaları bir dava sonucuna bağlı olmaksızın mevzuat hukumlerine aykırılığı gumruk idarelerince tespit edildiği tarihten itibaren uc yıl sureyle uygulanmadığı takdirde zamanaşımına uğrar. Mevzuata aykırı işlem ve eylemlerin aynı zamanda bir adli kovuşturma konusu olması halinde, bu aykırılık icin Turk Ceza Kanununda ongorulen zamanaşımı hukumlerine gore disiplin cezası verilebilir.
8. 2 numaralı bentte belirtilen uyarma ve kınama cezası yetkili gumruk başmuduru, gecici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası Musteşarlık Merkez Disiplin Kurulu, meslekten cıkarma cezaları Musteşarlık Yuksek Disiplin Kurulu tarafından verilir.
9. Bu Kanuna ve gumruklerde uygulanan mevzuat hukumlerine aykırı hareketleri gorulen gumruk muşavirleri ve gumruk muşavir yardımcılarının izin belgeleri gumruk mufettişleri, mufettiş yardımcıları, kontrolorler ve gumruk başmudurleri tarafından gerek gorulmesi halinde tedbir mahiyetinde gecici olarak alınır ve gumruklerde iş takip etmelerine izin verilmez. Bu durum, gerekcesiyle birlikte izin belgesinin alınmasını izleyen gunde Musteşarlığa bildirilir. Bu şekilde izin belgeleri alınanlar hakkında gecici mesleki faaliyetten alıkoyma cezası verilmesi halinde, tedbir mahiyetinde izin belgelerinin alındığı sure verilen cezadan mahsup edilir.
UCUNCU BOLUM
Yururluk ve Yurutme
MADDE 247- Bu Kanun yayımını izleyen tarihten itibaren uc ay sonra yururluğe girer.
MADDE 248- Bu Kanun hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.

TBMM
__________________