Ozel Hukuk
Vikipedi, ozgur ansiklopediToplumun birbiriyle eşit haklara sahip uyeleri arasındaki ilişkileri duzenleyen hukuk alanı: Medeni Hukuk, Ticaret Hukuku, Devletler Ozel Hukuku. Turkiye'de bu alanı duzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borclar Kanunu ve Turk Ticaret Kanunu'dur.
Bireyler arasındaki ilişkileri duzenleyen ozel hukukta, devlet duzenleyici ve uygulayıcı olarak yaptırım aşamasında bu hukuka mudahale eder (bireyin yargıya başvurması gibi). Ancak, devlet, eğer kamu kurumlarının tuzel kişi olarak bireylerle ilişkisinde, birey gibi ozel hukuka tabi olur. Devlete ait ticari işletmelerin bireylerle olan iş ilişkileri de ozel hukuka girebilir (kiralar, bankalar).

Ozel Hukuk alanında temel ilke olan serbestlik ilkesine gore 'kanunla yasaklanmamış her şey meşrudur'. Ozel hukukta, bir kimseye, hukuk duzeninin sağladığı yetkilere hak denir. Hakkın kullanılması veya kullanılmaması kişiye bırakılmıştır. Kişi hakkını doğrudan veya tasarruf ile kullanır. Ehliyeti olmayanlar, haklarını temsilci, velayetci ile kullanırlar. Bir hak, medeni kanuna gore durustlukle bağdaşır olmalıdır. Aksi halde, bir hakkın kotuye kullanılmasını hukuk duzeni korumaz. Haklar, mutlak ve nisbi, ayni ve kişisel haklar, malvarlığı hakları, kişivarlığı hakları, inşai haklar başlıklarına ayrılır. Sahipsiz hak olmaz, her hakkın bir sahibi vardır. Haksahibi, gercek veya tuzeldir. Hak ehliyeti yonunden herkes eşittir. İnsanlar hak ehliyetini doğumla kazanır ve buna kişi denir. Kişilik, hukukun temel kavramıdır. Haklar, aslen veya devren kazanılır. Bazı haklar, devredilemez. Hakkın yitirilmesi kişiliğin sona ermesi veya feragat iledir.
__________________